Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tehetséges diákok versenyeztek Debrecenben

civishir.hu | 2024. 05. 17. | 13:15:34
A legjobb 26 pályamunkát mutatták be a tehetséggondozó diákkonferencia döntőjében.
Tehetséges diákok versenyeztek Debrecenben
Az általános iskolás diákok legjobbjai léphettek a színpadra (Fotó: Facebook/Papp László)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kilenc tankerületből 299 diák 181 pályamunkával nevezett be a 7. Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferenciára, melynek döntőjét május 17-én, pénteken tartják a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Szakiskolában. A zsűri előtt a legjobb 26 pályamunkát mutatják be a tanulók. 

Az esemény ünnepélyes megnyitóján Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a felsőoktatási intézménynek nagyon fontos, hogy a kiválóságokat már korán megtalálják. Kiemelte: a jövő nemzedékei meghatározzák a térség fejlődését, a polgárok életminőségét és a mindennapokat is. 

Bejelentette: a legutóbbi kuratóriumi ülésen úgy döntöttek, hogy egymillió forinttal támogatják azokat a diákokat, akik a döntőn a legjobban teljesítenek. 

- Szeressétek azt a szakmát, amit választotok magatoknak, és törekedjetek arra, hogy a legjobbak legyetek benne – fogalmazott Kossa György, hozzátéve, hogy azt kívánja, minél többen folytassák majd a tanulmányaikat a Debreceni Egyetemen. 

Papp László polgármester emlékeztetett: több mint másfél évtizede indult útjára az a debreceni példa, amely egy kiemelkedő jelentőségű tehetséggondozó program, és amely Debrecen iskolavárosi rangjához és presztízséhez méltó módon országos viszonylatban is úttörő volt.

- A város büszke lehet hosszú és gazdag történelmére, amelyben mindig is központi szerepet játszott az oktatás - mondta. -  Az  évszázadok során Debrecen számtalan tehetséges diákot és elkötelezett pedagógust nevelt, akik tudásukkal, munkájukkal szűkebb és tágabb pátriájukat egyaránt gazdagították. A történelmi gyökerek jelentik azt a fundamentumot, amelyre ma is építünk. Jelentős kötelezettségeket ró ránk, hogy Debrecen iskolavárosként ismert. Nemcsak a múltunk tiszteletéről van szó, hanem arról is, hogy a jövő generációi számára is biztosítsuk azokat az értékeket, és lehetőségeket, amelyeket elődeink nekünk adtak - jegyezte meg.

Debrecen városvezetése számára kiemelkedő jelentősége van a tehetséggondozás támogatásának. Ezért fontos, hogy együttműködjünk az iskolákkal, kulturális intézményekkel, sportegyesületekkel és minden olyan szervezettel, amely hozzájárul a tehetségek kibontakoztatásához. Ezért is alapítottuk meg 2017-ben a Cívis Talentum ösztöndíjat, amellyel elismerjük a debreceni tehetségeket 

- fűzte hozzá..

Hozzátette: a debreceni tehetséggondozó program az idők során tovább bővült. Ennek kiemelkedő része a tehetséggondozó diákkonferencia, amely a vállalkozó szellemű, bátor és kreatív általános iskolások számára jelent bemutatkozási lehetőséget. Ismertette: a diákok 100 témából választhattak, a többi között Debrecen jelképei, a népmesék, a népi hangszerek, a környezetvédelem és a fenntarthatóság globális kérdései, valamint az egészséges életmód szerepeltek a témák között.

A polgármester beszélt a pedagógusok és a szülők szerepének fontosságáról is. Mint mondta, ők azok, akik először észreveszik a gyerekek tehetségét, majd bátorítják és támogatják őket. Külön köszönet illeti azokat a pedagógusokat, edzőket, művészeti vezetőket, akik elhivatottan és kitartóan munkálkodnak azon, hogy gyerekeink képességei kiteljesedhessenek – fogalmazott. 

Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója közölte: a döntőben 39 tanuló áll a színpadra egy-egy témával. 
- Mindegyik téma mögött ott lesz a rengeteg befektetett idő, a sok kutatás, a rengeteg érdekesség – mondta. - A Debreceni Tankerületi Központ hisz a tehetségekben. Tehetségesnek lenni nem könnyű dolog. Sőt, sokszor azt érezhetitek, hogy nektek magasabban van a léc, amit meg kell ugrani, mint a többieknek. De sose bizonytalanodjatok el. Higgyetek magatokban - tette hozzá a tankerületi igazgató. 

A köszöntőbeszédek után debreceni diákok vehették át a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány díjait.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nagy Adri és Tolvai Reni szórakoztatta a hajdúhadháziakat
Nagy Adri és Tolvai Reni szórakoztatta a hajdúhadháziakat
Rengetegen vettek részt az ingyenes programon.
Hirdetés
Hirdetés
Leszakadt faágak maradtak a vihar után Debrecenben
Leszakadt faágak maradtak a vihar után Debrecenben
A cívisváros több utcájába is riasztották a tűzoltókat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Végre! Elkezdenék a Margit téri uszoda felújítását
Sok a munka. Kiírták a pályázatot.
Földutak kaphatnak aszfaltot Vámospércsen
Várják a kivitelezők jelentkezését.
Munkagépek a Tócóskertben; valamit muszáj lesz kezdeni a leromlott parkolóházzal
Június végére elkészül a szervizút részbeni megújítása.
Egyre több a külföldi vendég Debrecenben
Kijöttek az április adatok.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Támogatott tartalom
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
FIZETETT POLITIKAI TARTALOM. Kanizsay György Béla, az egyesület polgármesterjelöltje alapjaiban változtatná meg a fürdőváros működését.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.