Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Siófokon terjeszkedik a Debreceni Egyetem

unideb.hu | 2024. 05. 17. | 17:02:29
A Balaton partján jön létre a felsőoktatási intézmény legújabb campusa.
Siófokon terjeszkedik a Debreceni Egyetem
Lengyel Róbert polgármester és Szilvássy Zoltán rektor (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Siófokon jön létre a Debreceni Egyetem legújabb campusa, amely DE Siófok Campus néven működik majd. Az új egység létrehozásáról szóló megállapodást május 17-én pénteken írták alá az egyetem és a város vezetői.

A Siófok Város Önkormányzatával és a Siófoki Szakképzési Centrummal kötött megállapodások nyomán Debrecen, Hajdúböszörmény, Nyíregyháza és Szolnok után Siófokon létesül a Debreceni Egyetem legújabb campusa, a DE Siófok Campus. Az együttműködések célja Siófok bekapcsolása a hazai felsőoktatásba.

- A Debreceni Egyetemmel kötött együttműködés mérföldkő Siófok életében. Elsősorban a városban és vonzáskörzetében élő több ezer középiskolásnak jelent kiváló továbbtanulási lehetőséget. Emellett fontos abból a szempontból is, hogy az itt végzett magasan képzett munkaerő megfelelő utánpótlást biztosíthat Siófok és a térség cégeinek, vállalkozásainak – jelentette ki Lengyel Róbert, Siófok polgármestere.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő a megállapodáshoz kapcsolódóan kiemelte: az együttműködés stratégiai jelentőségű a város és a balatoni térség életében. Hozzájárulhat a térség gazdaságélénkítő erejének fokozásához, a foglalkoztatás bővítéséhez, a fiatalok helyben tartásához, biztos egzisztencia és karrier megteremtéséhez.

- A Debreceni Egyetem képzési spektrumának széles skáláját kínálja majd a Siófok Campuson. Vannak prioritások és lesznek hangsúlyos területek, amelyek menet közben alakulnak ki. Az már látszik, hogy az elején nagyon hangsúlyos lesz a gazdaságtudomány, illetve a turizmussal, vendéglátással kapcsolatos oktatás, amely Debrecenben is rendkívül sikeres. Valószínű, hogy kiemelten fontos szerepet kapnak a műszaki tudományok. Ezen túl az egészségipar valamennyi versenyképes szektorában indítunk képzéseket – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor.

Szilvássy Zoltán rektor (Fotó: unideb.hu)

A megállapodás célja az is, hogy a képzési kínálat mellett az egyetem tudásbázisa az együttműködő partnerekkel közös kutatásokban, régiófejlesztésben, szolgáltatásfejlesztésben is fokozatosan szerepet kapjon. Első lépésként 2024 szeptemberében megkezdődik az ingatlan felkészítése a megfelelő minőségű felsőoktatási tevékenységre.

A siófoki campus épülete (Fotó: unideb.hu)

- Ez a szerződésben vállalt épületfelújítási munkák ütemezett elvégzését jelenti, de ide tartozik a szerződésen kívüli, a tevékenység egyéb szükségleteinek kialakítása is. Az indítani tervezett képzések eszközigényének biztosítása, a helyi tevékenységek humán erőforrásának megszervezése és a folyamatos működés feltételeinek megteremtése komoly feladat és vállalás az egyetem részéről, amelyhez a forrásokat hosszabb távon helyben kell majd megtermelni. Addig is az egyetem inkubálni fogja a fejlődés egyes fázisait, vezetése, karai, módszertana, intézményi know-how-ja pedig a helyi fejlődést fogja szolgálni – tette hozzá Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Bács Zoltán kancellár (Fotó: unideb.hu)

A Debreceni Egyetem a térség intézményi, vállalati szereplőivel egyeztetve olyan képzési kínálattal jelenik meg a városban, amely kiváló továbbtanulási lehetőséget nyújt a siófoki és térségbeli középiskolásoknak, hogy versenyképes tudást és piacképes diplomát szerezzenek, valamint munkájukkal a város és a régió jövőbeli fejlődését tudják szolgálni.

- Siófok jövőjének minőségét a tudás és az innováció határozza meg. A tudás akkor lehet teljes, ha az óvodától az egyetemig minden rendelkezésre áll. Ez pedig a Debreceni Egyetem idejövetelével megvalósul. A tudás mellett az innovációra is kiemelt hangsúlyt kell helyezni. Az innovációra, az innovációs tevékenységre az egyetemek a legalkalmasabbak ma Magyarországon, hiszen ezekben az intézményekben minden feltétel adott az innovatív gondolkodásra, illetve az innovációs tudás átadására. Ehhez kell igazítani a szakképzést is – mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. 

Az első hallgatók a tervek szerint 2025 szeptemberében kezdhetik meg tanulmányaikat a Siófok Campuson. Emellett a Debreceni Egyetem a Balaton fővárosához köthető kurzusokat is szeretne létesíteni és indítani a felsőoktatási és magas tudást igénylő szolgáltatási piacon, melynek résztvevői vevőként jelenhetnek meg a város és a régió szolgáltatásportfóliójában.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nagy Adri és Tolvai Reni szórakoztatta a hajdúhadháziakat
Nagy Adri és Tolvai Reni szórakoztatta a hajdúhadháziakat
Rengetegen vettek részt az ingyenes programon.
Hirdetés
Hirdetés
Leszakadt faágak maradtak a vihar után Debrecenben
Leszakadt faágak maradtak a vihar után Debrecenben
A cívisváros több utcájába is riasztották a tűzoltókat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Végre! Elkezdenék a Margit téri uszoda felújítását
Sok a munka. Kiírták a pályázatot.
Földutak kaphatnak aszfaltot Vámospércsen
Várják a kivitelezők jelentkezését.
Munkagépek a Tócóskertben; valamit muszáj lesz kezdeni a leromlott parkolóházzal
Június végére elkészül a szervizút részbeni megújítása.
Egyre több a külföldi vendég Debrecenben
Kijöttek az április adatok.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Támogatott tartalom
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
FIZETETT POLITIKAI TARTALOM. Kanizsay György Béla, az egyesület polgármesterjelöltje alapjaiban változtatná meg a fürdőváros működését.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.