Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Négy nap alatt 40 sértett és ötmillió forint kár Debrecenben

ugyeszseg.hu | 2024. 05. 14. | 07:46:49
A Marketplace-en meghirdetett árukkal kapcsolatban színlelt vásárlási szándékot.
Négy nap alatt 40 sértett és ötmillió forint kár Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vádemelésre került sor az internetes hirdetőket megkárosító ukrán férfival szemben, aki az adathalászattal megszerzett bankkártya-adatokkal debreceni bankautomatákból vette fel a megtévesztett sértettek pénzét.

A vádirat lényege szerint az ukrán férfi 2022 februárjában költözött a családjával Csehországba. Ott ismerkedett meg a szintén ukrán férfival, aki közösségi és különböző internetes oldalakra feltöltött hirdetésekre jelentkezett, de csak színlelte a vásárlási szándékát. A hirdetőknek ugyanis a szállítás lebonyolítására hivatkozva olyan adathalász levelet küldött, ami futárszolgálat vagy bank oldalához hasonlító weboldalra irányította a hirdetőket. Ezeken ők többek között a bankkártya adataikat is megadták, amikkel az elkövetők úgy éltek vissza, hogy azokat betáplálták a mobiltelefonok fizetési fiókjába és bankautomatákból a telefonok segítségével, érintésmentesen készpénzt vettek fel a sértettek számláiról.

Az ukrán férfi munkát ajánlott a vádlottnak, akinek az volt a feladata, hogy egy hétre Debrecenbe utazzon és a megkapott mobiltelefonokra feltöltse az elkövetők által megszerzett és részére továbbított bankkártya-adatokat, majd bankautomatákból  különböző pénzösszegeket vegyen fel. A vádlott a felvett összegek 10 százalékát fizetségként megtartotta, a többi 90 százalékot pedig virtuális valuta automatába kellett befizetnie.

A vádlott 2023. augusztus 12-én utazott Debrecenbe, majd augusztus 13. és 16. között, négy napon keresztül 40 sértett bankkártya-adatait használva, összesen több mint ötmillió forintot vett fel különböző debreceni ATM-ekből. 

Ezen túl további nyolc sértett megszerzett kártyaadataival is próbált összesen másfél millió forintot felvenni, ami azonban meghiúsult, mert a tulajdonosok időben letiltották a kártyájukat.

Több sértett is panaszt tett az automatákat üzemeltető banknál. Munkatársaik az esetek kivizsgálása során felismerték a vádlottat, és értesítették a rendőrséget, akik a férfit az egyik automatánál elfogták, és őrizetbe vették. A vádlott jelenleg is letartóztatásban van, két további személy felelősségét pedig külön büntetőeljárásban vizsgálják.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő férfit 40 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével és pénzmosás bűntettével vádolja. A vádirat mértékes indítványként azt tartalmazza, hogy a Debreceni Járásbíróság a vádlott beismerése esetén őt 2 év börtönbüntetésre ítélje, 5 évre utasítsa ki Magyarország területéről, továbbá rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, az elkövetéshez használt mobiltelefonokat pedig kobozza el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az eső miatt nem léphet pályára Marozsán
Az eső miatt nem léphet pályára Marozsán
A szoboszlói teniszező párosban mérettette volna meg magát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.
Szakítanának a fenntarthatatlanná vált gyakorlattal a reformátusok a Püspöki palotában
Ha minden úgy megy tovább, ahogy eddig, az összes ingatlan elértéktelenedik – érvelnek.
Támogatott tartalom
Comic Con őrület Budapesten: rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát
Comic Con őrület Budapesten: rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát
Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak.
A debreceni cégcsoport tagja 3 milliárd forintot fektetett be
A debreceni cégcsoport tagja 3 milliárd forintot fektetett be
Elérte legmagasabb pontját az ipari csarnok épülete Szentgotthárdon.
Gyermeknap a Zsuzsival
Gyermeknap a Zsuzsival
Az idén 142 éves erdei kisvasútja nagyszabású gyermeknapi programokkal kedveskedik utasainak.