Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megújul a hajdúszoboszlóiak ikonikus iskolája

Cívishír | 2024. 04. 23. | 12:51:56
Az itt megszerzett tudással készítik fel a diákokat a jövő kihívásaira.
Megújul a hajdúszoboszlóiak ikonikus iskolája
Elkezdődött a projekt (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból kívül-belül megújul a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Közgazdasági Technikuma Hajdúszoboszlón a következő években. A beruházásban az intézmény épülete, a képzés során használt tantermek, tanműhelyek, laboratóriumok, valamint a közösségi terek infrastrukturális, energetikai és biztonsági fejlesztése valósul meg, továbbá korszerűsítik az intézményben használt eszközöket, a diákok számára vonzó tanulási környezetet hoznak létre. Az iskola komplex felújítása hozzájárul ahhoz, hogy az intézmény a legmagasabb színvonalú szakmai tudást tudjon nyújtani tanulóinak.

Az ünnepélyes projektnyitó esemény április 23-án volt Hajdúszoboszló nagyhírű iskolájában.

Azt, hogy mit jelent a szoboszlóiaknak a közgazdasági, kiderült Czeglédi Gyula polgármester köszöntőjéből. Megtudtuk, hogy az 1890-es években polgári iskola néven létesített épület a fürdőváros egyik ikonikus épülete. A második világháború után, 1947-től benne gimnázium volt, majd a gimnázium mostani épületének avatása után a szakképzésnek adott otthont. 1971-ben új profilt, a közgazdasági szakközépiskolai képzést vezették be, 1973-ban önálló iskola lett. – Most öröm, hogy megújul az épület. Legyen béke és szabadság, miután már megvan az együttműködés, ami a felújítás alapjait megteremtette – zárta gondolatait Czeglédi Gyula polgármester.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő a városvezető szavaihoz kapcsolódva elmondta, az iskolafelújításhoz vezető úton számos szövetségesre talált, köztük Vitányi István és Tiba István országgyűlési képviselőtársában. Majd a közgazdasagi technikum térségi hatásáról beszélt. – Nemcsak Hajdúszoboszlóról, hanem a környező településekről is járnak ide diákok, képeznek a térségnek is szakembereket, ami hozzájárul a környék gazdasági felemelkedéséhez. Előny, hogy nem kell távoli városokba eljárni tanulni, hiszen helyben is megvan a minőségi oktatás – mondta a politikus, aki az iskolához való személyes vonatkozású kötődését is megemlítette: ebbe az iskolába járt a felesége.

A projektnyitót jelenlétével megtisztelte Ágh Péter is. Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára dicsérte a hajdú-bihariakat az eredményességhez vezető összefogásukért, majd országos témákról beszélt. A parlament által elfogadott törvény szerint a következő 10 év tervezett fejlesztéseit a térségeknek meg kell fogalmazni a tárca számára, majd a minisztérium ebből állítja össze a beruházási keretprogramot. Szoboszlói témákra térve megdicsérte a városvezetés elmúlt öt évben nyújtott fejlesztési és beruházási teljesítményét. Miközben a polgármester, a képviselők 2019-ben még nem is sejtették, hogy munkájukat egy világjárvány, háború, a szankciós politika nehezíti majd. – Van egy jó polgármester, egy jó városvezetés, sikerrel vették az akadályokat. 2024-ben indul az új projekt. Mégis miként lehetne még jobban kihasználni a lehetőséget? Itt a fiatalság, lehet rájuk építeni, az iskola pedig ebben segít – fogalmazott az államtitkár.

Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökétől a projektnyitó résztvevői megtudták, hogy a szakképzés jövőjét hosszú időre meghatározza ez a beruházás. 2024 a szakképzés fejlesztésének éve. A szoboszlói iskolarekonstrukció pedig része annak az országos projektnek, amelyben 96 milliárd forintból 18 szakképzési centrum 34 intézménye újul meg. A helyi viszonyokat elemezve elmondta, hogy a szoboszlói közgazdasági iskola mindig képes volt a megújulásra, jelenleg a 100 legjobb technikum között van. Figyelnek a pedagógusokra, fizetésemelésük volt, de a figyelem fókuszának a gyerekeken kell lenni, akiket fel kell készíteni a szakmára és karrierutat kell számukra mutatni. A duális képzésben a Berettyóújfalu Szakképzési Centrum országos példa.

Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Pálmai Gergely minisztériumi főosztályvezető azzal, hogy elmondta, a szakképzési centrumban egyedülállóan magas a duális képzésben résztvevő diákok aránya. A szoboszlói iskolafejlesztés kulcsszerepet játszik abban, hogy a diákok számára vonzó helyen, minőségi oktatást kapjanak, majd jó kereseti lehetőséget adó, magas szintű munkavégzést biztosító álláshoz jussanak a fiatalok. Ehhez nélkülözhetetlen a szakképzési hálózat minőségi fejlesztése, az épületek korszerűsítése, az eszközök megújítása. Ez valósul meg Hajdúszoboszlón, aminek a végén a közgazdasági iskola szakmai továbbképzések és konferenciák megtartására is alkalmas lesz.

– Azok a diákok, akik most kezdik a diákéveiket, 2070-2075-ben érik el a nyugdíjkorhatárt. Nem mindegy, milyen készségeket és képességeket alakítunk ki bennük. Fel kell készítenünk a diákokat, hogy éljenek a lehetőségeikkel – hangsúlyozta Pajna Zoltán, a hajdú-bihari önkormányzat vezetője. És milyen lehetőségekkel? – Hajdú-Bihar évtizedeken keresztül periféria volt, most a magyar kormány fejlesztési politikája által centrum lehet. Ezzel a lehetőséggel kell tudniuk élni a mai fiataloknak, erre kell készíteni őket.

Papp Gábor, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum kancellárja részletezte a beruházást. Megtudtuk, az épületeket korszerűsítik, megújítják az energetikájuk egyebek mellett a külső szigeteléssel és új nyílászárókkal. Cserélik a tantermek felszereléseit, a robotikával ellátott legmodernebb laborokat kapja az iskola. Új közösségi terek is lesznek, és megújul az iskola biztonságtechnikája is. Beléptetőrendszeren keresztül lehet az épületbe jutni, több lesz a parkolóhely a gépkocsiknak, és épül kerékpártároló is.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
A kormány is örül az üzemanyagár-csökkenésnek
Újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.