Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Környezetszennyezés – még tart a vizsgálat Hajdúnánás-Tedejen

Cívishír | 2024. 05. 03. | 17:48:00
Ellenőrzik a levegőt, a talajt, a vizet.
Környezetszennyezés – még tart a vizsgálat Hajdúnánás-Tedejen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vármegyei kormányhivatal mint környezetvédelmi hatóság, továbbá a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság is elismerte, hogy környezetkárosítás gyanúja miatt folyik vizsgálat Hajdúnánás-Tedejen.

A Cívishír a környezetvédelmet és a katasztrófavédelmet a portálon a napokban megjelent cikke után kereste meg. Akkor leírtuk, hogy a hajdúnánási képviselő-testület elfogadta Szólláth Tibor polgármester javaslatát, miszerint a Tedejen élők ne fogyasszanak a helyben termelt zöldségekből, helyette a településrészen lakóknak az önkormányzat felajánlja a szükséges mennyiséget a maga által, bio körülmények között előállított terményekből. A javaslat előzménye az, hogy a tedejiek évek óta panaszkodnak az ivóvíz minőségére és a sertéstelepről áradó bűzre. Az áprilisi képviselő-testületi ülésre készített előterjesztés szerint az önkormányzat által környezeti hatástanulmány elkészítésével megbízott „Kristály-99” Kft. nevű debreceni cég mérései olajszármazékokat és kőolajtermékeket jeleznek a talajban, talajvízben – az olaj eredetű szénhidrogének évek, akár évtizedek alatt érik el a talajvizet. Vagyis a mintavételi eredmények régebbi szennyeződésre utalnak.

Cikkünk megjelenését követően a Cívishír a környezetszennyezésről, az ügyben folyó vizsgálatokról, azok állásáról tájékozódva fordult kérdésekkel a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz és a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. 

A kormányhivatal tájékoztatása szerint két környezetvédelmi eljárás is folyik a Tedej Zrt. vonatkozásában. Az egyik azért indult, mert a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz panaszbejelentés érkezett a Tedej Zrt. által Hajdúnánás-Tedejen üzemeltetett sertéstelepről származó bűz miatt. A kormányhivatal a levegő védelmére kiterjedő részleges környezetvédelmi felülvizsgálat elvégzésére kötelezte a Tedej Zrt-t. A hivatal a felülvizsgálat eredménye függvényében dönt a szükséges intézkedések megtételéről. Ettől az eljárástól függetlenül az ugyancsak a vállalat tulajdonában lévő, Hajdúnánás-Tedejen működő központi telephely területén és környezetében korábban feltárt szennyezés kármentesítése kapcsán a hivatal részletes tényfeltárásra kötelezte Tedej Zrt-t. A kormányhivatal válaszából azonban az is kiderült, hogy a sajtóban a napokban megjelent ügyben – mely a két, jelenleg folyamatban lévő kormányhivatali eljárástól teljesen független – vízügyi-vízvédelmi hatóságként a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság folytat vizsgálatot.

A katasztrófavédelem rövid válaszában leírta, hogy az ügyben vízvédelmi igazgatási szervként jár el, továbbá még tart a feltételezett talaj- és talajvíz-szennyezés kivizsgálása. Ennek eredményeként amennyiben szükséges lesz kármentesítés, az eljárás lefolytatása a területi környezetvédelmi hatóság hatáskörébe tartozik majd.

A témával kapcsolatban kerestk a Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. illetékeseit, de a korábban ismert telefonszámok egyikén, így a társaság központi számán sem vette fel senki a telefont. Elektronikus levelet is írtunk a központi e-mail címre, onnan sem érkezett válasz. Hosszas keresgélés után telefonon sikerült elérnünk a zrt. egyik szakemberét, aki a következő napokban ígért választ kérdéseinkre. 

Frissítés: – A TEDEJ Zrt. nem kíván Nagyné Legény Ildikó a hatalom érdekében bárkin átgázoló aljas, hazug kampányának része lenni – válaszolta megkeresésünkre Bódi László vezérigazgató.

Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megsüllyedt az út a forgalmas debreceni kereszteződésben
Megsüllyedt az út a forgalmas debreceni kereszteződésben
Fokozott óvatossággal közlekedjenek a Füredi úton!
Hirdetés
Hirdetés
3x3: vereséggel kezdtek a férfiak Debrecenben
3x3: vereséggel kezdtek a férfiak Debrecenben
Izraeltől kapott ki a magyar válogatott.
Gazdaság
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Utat újítanak fel és kátyúznak Konyáron
Hajdúhadházi cég végzi a munkát.
Debrecenbe érkezik, ami csak gurul!
Enni- és innivalót be lehet vinni a Debrecen Drive-ra.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát