Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Informatikai Szakmai Napok: fókuszban a mesterséges intelligencia

unideb.hu | 2024. 04. 22. | 13:41:54
A cégek képviselőivel is találkozhattak a Debreceni Egyetem hallgatói.
Informatikai Szakmai Napok: fókuszban a mesterséges intelligencia
Sok volt az érdeklődő (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az MI-alapú technológiák, az adatbiztonság és az adatkezelés területén kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Informatikai Kara az ACPM IT Zrt-vel, valamint a KITE Zrt-vel a 29. Informatikai Szakmai Napok április 17-i megnyitóján. Az eseményen a Continental Autonomous Mobility Hungary Kft. és az Informatikai Kar új, az önvezető járművek innovatív fejlesztésével kapcsolatos ösztöndíj-lehetőségéről is hallhattak a karon tanuló egyetemisták. A vállalatokkal való kapcsolatteremtés, a regionális elhelyezkedési lehetőségek bemutatása és a kar szolgáltatásfejlesztése a legfontosabb célja az Informatikai Szakmai Napoknak, ahol az Informatikai Karral partneri kapcsolatban álló helyi cégek képviselői személyesen találkozhatnak a hallgatókkal. Az egyetemisták azokkal a vállalati követelményekkel ismerkedhetnek meg, melyeknek eleget kell tenniük ahhoz, hogy elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon.

Az Informatikai Szakmai Napokon a hagyományos informatikához és a mesterséges intelligenciához kapcsolódó egyetemi, városi és ipari igények kiszolgálását célzó tudományos ismeretekkel, tapasztalatokkal kapcsolatban tájékozódhatott a karon standdal megjelent tizenhét partnervállalat.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az Informatikai Szakmai Napok megnyitóján tartott beszédében kiemelte: az informatika hatással van a globális folyamatokra, az adattudományra, az adatbiztonságra és az innovációra. – A világ nagyvállalatainak előrelépésében minden esetben az informatika térnyerése jelentette a fordulópontot, ezáltal hatékonyabbá vált a cégek működése és irányítása. Ezen még nagyobbat lendített az adatátvitel korszerűsítése, így globális cégek jöhettek létre. A mesterséges intelligencia megjelenésével újra középpontba került az informatika, mely a gazdaság működésére is óriási hatással lesz a jövőben. Ennek megfelelően az Informatikai Kar követi a kor változásait, az egyetemen kiadott versenyképes informatikus diplomával, az itt szerzett egyedi tudással a szakemberek bárhol megállják a helyüket. A DE sokat profitálhat az ipari kollaborációkból, a fiatalok pedig még többet nyerhetnek az intézmény által kínált tudásbázisból – tette hozzá a kuratóriumi elnök.

Barcsa Lajos alpolgármester a szakmai eseményen hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem Informatikai Kara naprakész képzéseivel ügyel a piac trendjeire és a korszerű tudást beépíti a napi gyakorlatba. – Nincs még egy olyan tudományterület, mely annyira dinamikusan változna, mint az informatika, ennek lekövetésében az egyetem oktatói teljes értékű partnerek. A kar által elvégzett és tervezett szolgáltatásbővítéssel, a mesterséges intelligenciával foglakozó projektjeivel a város és a régió fejlődését szolgálja. A technológiával kapcsolatos innovációk az egészségügyben, az agráriumban, az oktatási tevékenységek legújabb területein, valamint az informatikai biztonság érdekében is szükségesek – fogalmazott az alpolgármester.

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja köszöntőjében kifejtette: a változatos szakmai előadások bemutatják azokat az ipari igényeket is, melyekre az IK oktatási és szolgáltatási kínálatának fejlesztésével reagálni tud. – Minden esetben igyekszünk kielégíteni a munkaerőpiaci igényeket, a vállalatoktól érkező legmodernebb, legkorszerűbb technológiákhoz tartozó tananyagok is megjelennek az oktatásunkban, ezek az üzleti szféra, valamint a hallgatóink érdekeit is szolgálják. Az a célunk, hogy személyre szabott képzési utakat alakítsunk ki, valamint a cégeknek az adatfeldolgozás, az adatbiztonság, a mesterséges intelligencia területén tanácsadásokat és szolgáltatásokat végezzünk. Tudományos tevékenységünkkel is igyekszünk kiszolgálni az iparvállalatok mellett más egyetemi karok munkáját – mondta a kari vezető.

A megnyitón az Informatikai Kar megállapodást kötött az ACPM IT Zrt-vel és a KITE Zrt-vel. A stratégiai együttműködési nyilatkozatban rögzítették, hogy az adatbiztonság, illetve a mesterséges intelligencia-alapú megoldások területén közös oktatásban és kutatás-fejlesztésekben működnek majd együtt. Ezzel kapcsolatban Erdei Csaba, az informatikai tanácsadással foglalkozó ACPM IT Zrt. ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy kiberbiztonsági képzéseket, kutatásokat terveznek indítani a karral, és pályázatokon is részt vesznek közösen. Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság területén is hatalmas az informatika térnyerése, a rendelkezésükre álló csaknem 1 millió hektárnyi térinformatikai adatállomány feldolgozásában számítanak a kar szakmai segítségére, valamint a mesterséges intelligenciában rejlő automatizált és gyors adatfeldolgozási lehetőségekre, melyekből a későbbiekben innovációs eredmények születhetnek.

A 29. Informatikai Szakmai Napok megnyitóján új ösztöndíjlehetőségről is hallhattak az egyetemisták. Az automatizált vezetési technológiák fejlesztésével foglalkozó Continental Autonomous Mobility Hungary Kft. és az Informatikai Kar együttműködésének köszönhetően, a vállalat és a kar közös szakmai irányításával az IK hallgatói tapasztalatokat szerezhetnek majd az önvezető járművekkel kapcsolatos innovatív kutatási-fejlesztési projektekben, így gyakorlati területen mélyíthetik el az egyetemen megszerzett ismereteiket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Óvodafelújításra keresnek kivitelezőt Hajdúböszörményben
Óvodafelújításra keresnek kivitelezőt Hajdúböszörményben
A tetőszerkezet rekonstrukcióját tervezik.
Forradalmasítanák a városi közlekedést: Debrecen az egyik teszthelyszín
Forradalmasítanák a városi közlekedést: Debrecen az egyik teszthelyszín
Európában még másik két városban végeznek vizsgálják a rendszer hatékonyságát.
Gazdaság
Debrecen is szóba került a kínai elnök látogatásán
Magyarország ebben az együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát - mondta az államfő.
Állami támogatást adnak a munkásszállók építéséhez
Vannak fontos kitételek, például a szobák ágyszámára vonatkozóan is.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Ötven perc alatt lehetne Debrecenből Nagyváradra érni
Lekerülhetett a napirendről a tram-train, másként kötnék össze a két nagyvárost.
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.