Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ifjúsági Kosárlabda BL: litván-török döntő Debrecenben

civishir.hu | 2024. 04. 06. | 09:19:11
A magyarok is pályára lépnek a 9-12. helyért.
Ifjúsági Kosárlabda BL: litván-török döntő Debrecenben
A fekete mezes litvánok bejutottak a döntőbe (Fotó: debrecenisportcentrum.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem lesz címvédés a debreceni Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligájában, hiszen a Team Debrecent is legyőző Rytas Vilnius 17 pontos hátrányból fordítva legyőzte az Igokeát, de a tavalyi ezüstérmes Tofas Bursa sem jutott a fináléba, miután nagyon sima vereséget szenvedett a Galatasaraytól.

A csoportmérkőzéseket követően az április 5-i, pénteki játéknap egy görög rangadóval kezdődött, az A-csoport negyedik helyén végző Promitheas Patras a legrosszabb mérleggel rendelkező csoportharmadikkal, az AEK Athénnal találkozott. Az első félidőben érződött a Promitheas játékosain, hogy kevesebb, mint 12 órával a kezdés előtt még mérkőzést játszottak, így húsz perc után már 15 pontos hátrányban voltak. A nagyszünetet követően azonban minden erejüket összeszedve megkezdték a felzárkózást, csupaszív játékuknak köszönhetően pedig sikerült is hosszabbításra menteniük az összecsapást. Az első ráadás még nem hozott döntést, de a következő öt percre már teljesen elkészültek erejükkel, így 103-94 arányban alulmaradtak. Számukra így befejeződött a torna, melyet a 13. helyen zártak, míg az AEK szombaton és vasárnap a 9-12. helyért folytathatja.

Az 5-8. helyért folytatott keresztjátékok első felvonásán a Team Debrecen csoportjában második helyen végző Lenovo Tenerife és a BA Nymburk találkozott. Sokáig úgy tűnt, hogy akár itt is hosszabbításra kerülhet sor, hiszen az első harminc perc során szinte végig minimális cseh vezetést mutatott az eredményjelző. A záró felvonásban a spanyolok azonban igazolták, hogy csak a kedvezőtlen sorsolás miatt nem jutottak be a legjobb négy közé, a Sangare-Lipasi-Norgaard trió vezérletével 23 ponttal nyerték a játékrészt, így magabiztos győzelmet arattak. Az Opava-Oldenburg keresztjáték már nem hozott annyi izgalmat és fordulatot, mint az azelőtti mérkőzések, a németek egy meglehetősen alacsony színvonalú összecsapáson végig vezetve húsz ponttal múlták felül riválisukat, így szombaton ők játszhatnak majd az ötödik helyért a Tenerifével.

A játéknap végére a két elődöntő maradt, elsőként a címvédő Igokea és a Rytas Vilnius mérkőzött meg egymással. A bosnyákok az első percek után hamar magukhoz vették az irányítást, elképesztő doboformát mutatva tíz perc játék után már 15 pontos fórban voltak. A második negyed már kiegyenlítettebb játékot hozott, a tavalyi aranyérmes biztos vezetését semmi sem fenyegette, Remeikis dudaszós félpályása ellenére is 49-35-el vonulhattak az öltözőbe a felek.

A fordulás után már jóval nagyobb energiákkal jött ki a Rytas, de az extraklasszis teljesítményt nyújtó Ognjen Radosics kosarainak köszönhetően minden felzárkózási próbálkozásukat visszaverték. A három negyed után már 31 pontnál járó bedobó azonban a záró felvonás kezdetén megkapta negyedik személyibáját, ráadásul egy figyelmetlenséget követő Ignas Urbonas zsákolás után tízen belülre csökkent a különbség. A két meccsfordító esemény után vérszemet kaptak a livánok, hihetetlen energiákat mozgósítva folyamatosan dolgozták le hátrányukat, sőt öt perccel a vége előtt egy hárompontossal át is vették a vezetést. Hiába jött vissza a bosnyákok szupersztárja, teljesen kiesett a ritmusból, az extázisban játszó baltiak pedig fizikálisan felőrölék ellenfelüket, kulcsszituációkban szerzett higgadt kosaraikkal pedig 83-76 arányban diadalmaskodtak, így ők jutottak a vasárnapi döntőbe.

A második elődöntőben török házi rangadót rendeztek, az előző kiírásban ezüstérmet szerző Tofas Bursa a Galatasarayjal találkozott. Utóbbi gárda elképesztő kalandos úton jutott a négy közé, hiszen az első találkozón elszenvedett 21 pontos vereség után minimum 39 ponttal kellett nyerniük a csoportelsőségért, melyet csodával határos módon sikerült is végrehajtaniuk. A szebb arcukat sikerült átmenteniük péntekre is, az első negyedben felmosták a padlót nagy riválisukkal, az ötből öt triplát behintő Hasan Efe Arikan vezérletével tíz perc után már 16 pontos előnyben voltak. Egy védekezésváltással átmenetileg rendezte a sorokat a Tofas, de a sárga-pirosak a nagyszünethez közeledve új erőre kaptak, így 54-32-es előnnyel vonulhattak az öltözőbe. A fordulás után még egy lapáttal rátett a Galata, a mérkőzésen kilencből hét hárompontosát értékesítő Arikanra nem volt ellenszer, így a nagy csata elmaradt. 93-72-es vereségének köszönhetően a tavalyi döntő után a Tofas újra találkozik az Igokeával vasárnap, ám Debrecenben a bronzéremért fognak majd megküzdeni egymással, míg a finálét a hamvaiból feltámadó Galatasaray vívja majd a Rytas Vilniusszal.

Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája 4. nap:

AEK Athén – Promitheas Patras 103-94 (2h.u.)

Lenovo Tenerife – BA Nymburk 92-66

BK Opava – Baskets Oldenburg 55-75

Rytas Vilnius – Igokea 83-76

Tofas Bursa – Galatasaray 72-93

szombati menetrend:

11:00 Porsche BBA Ludwigsburg – Team Debrecen (9-12. helyért)

13:30 AEK Athén – Hapoel Jeruzsálem (9-12. helyért)

16:00 BA Nymburk – BK Opava (7. helyért)

18:30 Lenovo Tenerife – Baskets Oldenburg (5. helyért)

vasárnapi menetrend:

11:00 11. helyért

13:30 9. helyért

16:00 Igokea – Tofas Bursa (3. helyért)

19:00 Rytas Vilnius – Galatasaray (döntő)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hortobágyi csikósok csergettek a Tour de Hongrie mezőnyének
Hortobágyi csikósok csergettek a Tour de Hongrie mezőnyének
Hatalmas bukás a hajdúszoboszlói befutón.
Gazdaság
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.