Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatvanezer dollárt adott fiatal kutatók támogatására a debreceni professzor

unideb.hu | 2024. 05. 03. | 12:30:44
Mikecz Katalin pályája a cívisvárosban indult.
Hatvanezer dollárt adott fiatal kutatók támogatására a debreceni professzor
Mikecz Katalin és Glant T. Tibor (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összesen hatvanezer dollárt, átszámítva több mint húszmillió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem két alapítványának Glant T. Tibor professzor özvegye, Mikecz Katalin professzornő. A pénzt az Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszékén, valamint az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben dolgozó fiatal kutatók tudományos tevékenységének támogatására fordítják.

A felajánlás egy részét, harmincezer dollárt az Arthritis Alapítvány kapta Glant T. Tibor professzor özvegyétől, Mikecz Katalin professzornőtől.

A pénzből a Reumatológiai Tanszék szenior grémiuma által kiválasztott legeredményesebb fiatal kutatók tevékenységét segítik. 

A felajánlott összeg hatalmas segítség, mert manapság viszonylag kevés pályázatot írnak ki, ezért ebből tudjuk támogatni a fiatal oktatóink, kutatóink tevékenységét belső pályázattal. Ezzel ösztönözzük a díjazottat a további hatékony tudományos munkára, a többi kollégát pedig arra, hogy kövesse példáját, és hasonló tudományos sikereket érjen el. Emellett a pénzt a kutatási költségek kiegészítésére használjuk fel 

– mondta a hirek.unideb.hu-nak Szekanecz Zoltán, a DE Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. 

Az özvegy ugyancsak harmincezer dollárral támogatta az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Krompecher István Alapítványát. Mikecz Katalin kikötése csak annyi volt, hogy mindkét intézet a fiatal kutatók munkájának támogatására használja az adományt.

- Terveink szerint a pénzből a Glant T. Tibor kutatási témájához kapcsolódó tudományos tevékenységet folytató fiatal munkatársainkat segítjük, jutalmazzuk, többek között ebből támogatjuk a konferencialátogatásokat és a publikációs költségeket. A harmincezer dolláros összeg jelentős támogatás az intézetnek, és úgy gondoljuk, hogy kiváló motiváció a fiatal tehetséges kutatóknak, hogy a jelentős mennyiségű oktatási feladat mellett a kutatómunkájukban is motiváltak legyenek – hangsúlyozta Szücs Péter, az intézet igazgatója.

Glant T. Tibor pályája során Magyarországon és külföldön is végig a kötőszöveti kategóriába tartozó porcszövet molekuláris összetételét és patogenezisét kutatta munkatársaival, többek között feleségével, Mikecz Katalinnal. Az özvegy a felajánlással férje emlékét szeretné ápolni.  

- Az adomány gondolata férjemtől, Glant T. Tibortól származott. A felajánlást azonban késleltette férjem súlyos betegsége, majd 2022. októberében bekövetkezett halála.  Az ő emléke erősítette meg bennem azt az elhatározást, hogy elküldjem az egyetem két intézetének a felajánlott összeget. Úgy gondolom, hogy a fiatal orvosok érdeklődésének felkeltése a kutatás iránt, valamint energiájuk és kreativitásuk nagyban hozzájárul mind az alapvető biológiai, mind a klinikailag alkalmazható orvosi tudományok előrehaladásához – tette hozzá Mikecz Katalin.

Glant T. Tibor és Mikecz Katalin Debrecenben szerezte meg orvosi diplomáját, majd PhD fokozatát. Glant Tibor oktatóként és kutatóként az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben dolgozott. A kutatási profilja középpontjában az ízületi porc és az immunrendszer kölcsönhatása állt.

Mikecz Katalin pedig az akkori III-as Belgyógyászati Klinika munkatársaként vett részt a reumatológiai, főleg immunológiai eredetű ízületi problémákkal küzdő betegek ellátásában is. Házasságkötésük után közös céljukká vált az immunrendszer szerepének vizsgálata az ízületi betegségek kiváltásában és fenntartásában. A házaspár 1984 és 1986 között a montreali McGill Egyetemmel együttműködő Shriners Hospital ízületi porckutató laboratóriumában dolgozott, ahol felfedezték a proteoglikán-indukált arthritist, az emberi rheumatoid arthritis egérmodelljét. 1988-tól a chicagói Rush Medical College-ban, később a Medical College-t is magában foglaló Rush University-n folytatták kutatásaikat. 

- Munkánk a gyulladásos athritis immunológiai, genetikai és celluláris hátterének tisztázására irányult. Kutatásainkban számos fiatal magyar kutatóorvos is részt vett, akiknek többsége Székely György, az Anatómiai Intézet akkori igazgatója és Szekanecz Zoltán, a Reumatológiai Tanszék vezetője ajánlása alapján került hozzánk. Ezek a debreceni fiatalok szinte kivétel nélkül kiválóan teljesítettek Chicagóban. Munkájuk számos közleményhez és kollaborációhoz vezetett – emelte ki Mikecz Katalin.

Glant T. Tibor rendkívül eredményes kutatómunkáját több mint kétszáz közleményben és könyvfejezetben publikálta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megsüllyedt az út a forgalmas debreceni kereszteződésben
Megsüllyedt az út a forgalmas debreceni kereszteződésben
Fokozott óvatossággal közlekedjenek a Füredi úton!
Hirdetés
Hirdetés
3x3: vereséggel kezdtek a férfiak Debrecenben
3x3: vereséggel kezdtek a férfiak Debrecenben
Izraeltől kapott ki a magyar válogatott.
Gazdaság
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Utat újítanak fel és kátyúznak Konyáron
Hajdúhadházi cég végzi a munkát.
Debrecenbe érkezik, ami csak gurul!
Enni- és innivalót be lehet vinni a Debrecen Drive-ra.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát