Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Földesen már nincs korlátozás, és jól halad a milliárdos beruházás is

Cívishír | 2024. 04. 23. | 10:54:39
2025 második felében új alapokra helyezik az ivóvíz-szolgáltatást.
Földesen már nincs korlátozás, és jól halad a milliárdos beruházás is
Ismét mindenki fogyaszthatja a földesi ivóvizet (Fotó: Illusztráció/freepik.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy év múlva ilyenkor lassan talán már az új vízműtelep átadására készülődhetnek Földesen, ahol az utóbbi napokban a vízminőség romlása borzolta a kedélyeket. Ahogy arról beszámoltunk: a földesi vízmű technológiájának átmeneti meghibásodása miatt az ivóvízben megemelkedett az ammónia- és a nitrittartalom, ezért a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) azt kérte, hogy a három éves kor alatti gyermekek és a várandós nők ne fogyasszák azt. 

A lakossághoz eljuttatott tájékoztatóban arról is írtak, hogy a probléma megoldásáig az érintettek ellátásáról más településről származó zacskós ivóvízzel, valamint lajtos kocsiban szállított vízzel gondoskodnak, és így látják el a bölcsődét és az óvodát is. Hangsúlyozták: ezeknek az intézményeknek a látogatása semmilyen közegészségügyi veszélyt nem jelent. 

Jeneiné Egri Izabella polgármester a Cívishír kérdésére elmondta: az ÉRV Zrt. a rendkívüli helyzetben az első pillanattól kezdve együttműködő volt, miközben folyamatosan akkreditált laboratóriumban vizsgálták a víz minőségét, amelyben immár ismét a határérték alatt van az ammónia- és a nitrittartalom: Erről megkapták a határozatot a kormányhivataltól, április 18-tól, csütörtöktől pedig az ÁNTSZ tájékoztatója alapján fel is oldották a korlátozást.  

A településen egyébként ez a gond nem új keletű, hiszen a jelenleg működő két kutat még a hatvanas években fúrták. Az egyiket 1966-ban, a másikat 1967-ben, és akkor készült el a vízműtelep is – tudtuk meg a polgármestertől, aki közölte azt is: hosszú évek után végre belátható közelségbe került annak a nagyszabású beruházásnak a befejezése, amely évtizedekre megoldja majd a problémát. 

Még 2017-ben indultunk egy KEHOP-pályázaton, amelyet az ivóvíz minőségének javítására írtak ki. Egy konzorcium részeként sikerült elnyerni a fejlesztéshez szükséges 1,4 milliárd forintot, így a településnek egyetlen fillérjébe sem kerül a fejlesztés – idézte fel. – A munkálatok már javában zajlanak, a kivitelező KEVIÉP Kft. két új kutat fúrt, és már épül a szintén teljesen új vízműtelep is, amelynek egyelőre még csak a falai állnak, a koszorú és a tetőszerkezet azt követően kerülhet rá, ha beépítik a tartályt, ami még ne érkezett meg. 

Megtudtuk azt is, hogy a beruházás részeként azokat a csőszakaszokat, amelyek jelenleg egyirányúak, átalakítják körkörösre, megszüntetve ezzel a bennük felgyülemlő pangó vizet. És hogy valóban nem kell már sokat várni a fejlesztés befejezésére, az is mutatja, hogy 2024 decemberéig kivitelezés elkészül, majd azt követően indulhat a próbaüzem. Ennek időtartamával kapcsolatban azonban jelenleg még van némi bizonytalanság. – A kivitelező szerint legalább egy hónap kell arra, hogy beállítsák a megfelelő határértékeket, ugyanakkor a 2017-ben megkötött szerződésben három hónapos próbaidő szerepel – magyarázza. – A jogszabályok viszont azóta módosultak, jelenleg hat hónapos próbaidőt írnak elő. Egyelőre még nem tudjuk, hogy ránk a szerződés megkötésekor érvényes előírások vagy az újak vonatkoznak. 

Ettől függetlenül most már biztos, hogy 2025 első felében lezárul a folyamat, és onnantól kezdve már az új kutakból és az új vízműtelepen keresztül juthat egészséges ivóvízhez a település lakossága - közölte. 

Földesen mintegy 30 kilométer hosszúságú az a vezetékhálózat, amelyen az ivóvíz eljut az ingatlanokhoz. Ezek a csövek, mivel évtizedekkel ezelőtt kerültek a földbe, szintén rossz állapotban vannak – ismertette Jeneiné Egri Izabella, aki bízik benne, hogy a következő években, ha nem is egyszerre, de szakaszosan lesz lehetőségük ezek cseréjére is.

Takács Tibor

Baj van a földesi vízzel: azt kérik, kisgyermekek és várandós nők ne igyanak belőle
Lajtos kocsi és zacskós víz érkezik a faluba.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
A kormány is örül az üzemanyagár-csökkenésnek
Újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.