Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felnőttek számára indulnak szakképzések Hajdú-Biharban, 18 településen

Cívishír | 2024. 05. 10. | 18:44:35
Több mint hatszáz embert vonnának be.
Felnőttek számára indulnak szakképzések Hajdú-Biharban, 18 településen
Minél többen dolgozhassanak – ez a cél (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben élelmiszer-eladó (17 fő), Nyíradonyban higiénés intézményi takarító (20 fő), Derecskén betegkísérő képzés (20 fő) indul(t) a napokban; a tesztprogramban résztvevők először Hajdú-Bihar vármegyében, a Berettyóújfalui és a Debreceni Szakképzési Centrumok szervezésében szerezhetnek szakmát, szakképesítést, részszakmát vagy hatósági képzést. 

A projektindító május 10-i sajtótájékoztatón Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere köszöntőjében elmondta: elkötelezetten dolgoznak a szakképzésért, a fiatalok jövőjéért.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár kifejtette, a cél az, hogy minden dolgozni vágyó olyan piacképes szakmát tanulhasson, amelyet szívesen végez. Ez év végéig 20 ezer álláskeresőnk biztosítanak – ingyenes – intenzív felnőttoktatást, felnőttképzést a magyar gazdaság versenyképessége érdekében.

– Elsőnek lenni mindig nagy felelősség, de Hajdú-Bihar és Debrecen örömmel vállalta a feladatot. A munkaerő-utánpótlás kulcsfontosságú, a szakképzési centrumok felnőttek a feladathoz, a szakmai képzés tovább fog erősödni az elkövetkező időszakban. A tesztprogram során az álláskeresőket rá kell ébreszteni arra, hogy fontosak a munkaerőpiacon, önbizalmat, karriertámogatást kell kapjanak – derült ki Tirpák Zsolt kancellár (Debreceni Szakképzési Centrum ) mondandójából. 

Tapolcai Zoltán, a vármegyei kormányhivatal foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztályvezetője közölte: a képzéseket ott kell elvégezni, ahol az álláskeresők laknak, mert az emberek kevéssé mobilak. Ezért azokat a helyi gazdasági szereplőket is meg kellett találni, amelyeknél a képzésben résztvevők el tudnak helyezkedni.

A programban a munkanélküli, dolgozni szándékozó, de munkát aktívan nem keresőket is szakmához, szakképesítéshez juttathatják, fejleszthetik munkaerőpiaci kompetenciáikat. Hajdú-Biharban 57 képzési csoportban – 18 helyszínen – 643 fő szerezhet szakmát, részszakmát, szakképesítést vagy vehet részt hatósági képzésben. A képzések időtartama szakképesítések és részszakmák esetén 2-3 hónap, szakmák esetén 11-12 hónap. A képzések több ütemben indulnak és legkésőbb 2025 júniusában zárulnak.

A résztvevők bevonás-megtartása érdekében az oktatás a lakóhelyen vagy ahhoz a lehető legközelebb valósul meg, az eljutás szervezetten, támogatottan történik. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Három óra alatt három ittas sofőr okozott balesetet Debrecenben
Három óra alatt három ittas sofőr okozott balesetet Debrecenben
Mindannyian búcsút inthettek a jogosítványuknak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nemzetgazdasági Minisztérium: 2024-ben 5-6 százalékkal nőhet a reálbér
Tavaly a béremelkedés inkluzív módon valósult meg, hiszen az alacsonyabb keresetűek bére nagyobb ütemben növekedett.
Végre! Elkezdenék a Margit téri uszoda felújítását
Sok a munka. Kiírták a pályázatot.
Földutak kaphatnak aszfaltot Vámospércsen
Várják a kivitelezők jelentkezését.
Munkagépek a Tócóskertben; valamit muszáj lesz kezdeni a leromlott parkolóházzal
Június végére elkészül a szervizút részbeni megújítása.
Egyre több a külföldi vendég Debrecenben
Kijöttek az április adatok.
Támogatott tartalom
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
FIZETETT POLITIKAI TARTALOM. Kanizsay György Béla, az egyesület polgármesterjelöltje alapjaiban változtatná meg a fürdőváros működését.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.