Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Drónokkal buktatnának le még több szabályszegőt Berettyóújfaluban

Cívishír | 2024. 05. 09. | 17:38:37
A rendőrkapitány a lopások emelkedése miatt óva int a túlzott jóhiszeműségtől.
Drónokkal buktatnának le még több szabályszegőt Berettyóújfaluban
A levegőből sokkal könnyebb a szabálysértéseket felvenni, dokumentálni (Fotó: Police.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sűrűsödhetnek a drónos közlekedési ellenőrzések Berettyóújfaluban, ahol bár emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma 2023-ban, jónak nevezhető a közbiztonság. 

A 14 ezres város – a helyi képviselő-testület által elfogadott – közbiztonsági beszámolójából kiderül: tavaly 227 bűncselekmény vált ismertté az előző évi 179 után, ugyanakkor ez a szám 2010-ben 700 felett járt, s az akkori 48 százalékos nyomozáseredményesség mára 86 százalékosra javult. 

A testi sértések (12-ről 18-ra) és a garázdaságok (13-ról 19-re) emelkedése mellett nőtt a lopások (43-ról 60-ra), azon belül a betörések (1-ről 12-re) száma. Az országos tendenciához hasonló az online csalások (12-ről 29-re) növekedése. Ugyanakkor autólopásra évek óta nem volt példa, továbbá elenyészően fordul elő gépkocsi-feltörés (2019 óta egy ilyen bűneset volt) – olvasható ki a rendőrségi összegzésből. A város közbiztonsága kapcsán fontos megjegyezni, hogy az elmúlt öt évben nem történt emberölés és 2019 óta mindössze három rablás (tavaly egy) miatt indult eljárás. Sokatmondó adat, hogy csak 2010-ben még 10 rablásban kezdtek nyomozni. 

Stagnált a szabálysértések volumene (2022: 104, 2023: 103); ezek háromnegyede tavaly is vagyon elleni jogsértés (lopás, rongálás) volt, míg a fennmaradó rész többségében engedély nélküli járművezetésért indított eljárást a rendőrség.

A Hajdúszoboszlóról érkezett Gali Sándor ezredes – aki a fürdőváros kapitányságát 13 éven át vezette – 2023 őszén vette át a berettyóújfalui rendőrség vezetését Tóth Ferenctől, aki a püspökladányi kapitányság élére került. A váltás nem szakmai, hanem jogszabályi okokból történt, ugyanis egy vezető immár legfeljebb kétszer 5 évig töltheti be egy-egy városi kapitányság vezetői tisztségét.

Gali Sándor Berettyóújfaluban – erről ő maga beszélt a márciusi képviselő-testületi ülésen – a korábbi tapasztalatainál sokkal többször szembesül azzal, hogy a helyiek jóhiszeműbbek, óvatlanabbak. Így nyitva hagyják a kaput, a garázst, a lakásuk ajtaját, az autóban hagynak értékeket. Az ülésen elhangzott: a testi sértések fele, a garázdaságok többsége történt közterületen, míg az erőszakos bűncselekményeknél az elkövetők és a sértettek jelentős része is kiskorú. A kapitány érkezésével nőhet a drónos közlekedési ellenőrzések száma, amellyel hatékonyabban kiszűrhetők a durva szabálysértések (tiloson áthaladás, elsőbbségadás elmulasztása, szabálytalan előzés stb.). Az ezredes minél inkább bevonná a polgárőrséget a vagyon elleni és az online bűncselekmények megelőzésébe. Gali Sándor a mobilitást nevezte meg olyan tényezőként, amely esetében örülne több erőforrásnak.

Berettyóújfalu közigazgatási területén tavaly 27 személyi sérüléses közlekedési balesetben 41-en sérültek meg (30-an könnyebben, 9-en súlyosan, 2 személy elhunyt). Tavalyelőtt és tavaly is egy-egy balesetben játszot közre az ittasság. Az okozók zöme az autósok (18) közül került ki, de tehersofőrök (3) és gyalogosok (2) is voltak közöttük.

A  beszámoló szerint 2023-ban a rendőrkapitányság illetékességi területén több mint 19 ezer alkoholszondás ellenőrzést végeztek (93 ittas járművezető). A traffipaxok mintegy 3300 üzemórában működtek (átlagosan napi 9 óra) és 6717 esetben kellett intézkedni. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai biztonsági öv, gyermekülés, bukósisak használatának elmulasztása miatt több mint naponta átlagosan 3, elsőbbségadás elmulasztásáért napi 2 esetben intézkedtek. A kiszabott pénzbírságok egy főre vetített átlagos összege a 2022-es 37-ről 43 ezer forintra emelkedett.

A beszámoló azt is tartalmazta, hogy a Berettyóújfaluhoz közeli Mezősas, Mezőpeterd, Váncsod, Gáborján és Szentpéterszeg településekkel egy négyfős körzeti megbízotti csoport foglalkozik (ez egyébként fejenként 4 és fél ezer lakost jelent…).

RaL

Nem követtek el bűncselekményt külföldi vendégmunkások Hajdúszoboszlón
Más szempontból a helyzet romlott valamennyit 2022-het képest.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dunai hajóbaleset: még mindig keresik az öt embert
Dunai hajóbaleset: még mindig keresik az öt embert
Ameddig nincs meg minden eltűnt ember, nem mondható ki, hogy ők valójában áldozatok
Hirdetés
Hirdetés
Baleset Debrecen és Mikepércs között
Baleset Debrecen és Mikepércs között
A 47-es fő úton történt a baleset.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát