Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen 43,36 milliárdjáról is szó esett a megyei közgyűlésen

Cívishír | 2023. 12. 15. | 15:08:26
A vármegye székhelyének fejlesztése pontosan illeszkedik Hajdú-Bihar fejlődésébe - hangzott el.
Debrecen 43,36 milliárdjáról is szó esett a megyei közgyűlésen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen fenntartható városfejlesztési stratégiájáról Barcsa Lajos alpolgármester számolt be, majd a hazai vidékfejlesztés tendenciáit, sajátosságait Papp Zsolt, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára ismertette a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés ez évi utolsó ülésén, december 15-én a vármegyeháza Árpád-termében. A közgyűlés egyébként határozatképes volt, a 24 képviselőből kezdetben 21, majd 20 képviselő vett részt, az érdeklődők között több polgármester is volt.

Debrecennek 43,36 milliárd forint

– A fejlesztés lényege, hogy Debrecennek fenntartható és innovatív módon fejlődő, magas életminőséget kínáló, határon is átnyúló szerepkörrel rendelkező makroregionális központnak kell lennie

 – határozta meg a célt tájékoztatója elején Barcsa Lajos. Ehhez járul hozzá a Településfejlesztési Operatív Program Plusz révén ebben az európai uniós ciklusban a vármegyei 127,322 milliárd forintos keretösszegből lakosságarányosan Debrecennek juttatott 43,36 milliárd forint, amelyet a város öt prioritás szerint használ fel. Prosperáló város projekt a helyi erőforrásokat és adottságokat innovatív módon hasznosító, a külső feltételek változására és a kihívásokra megfelelően reagáló, versenyképes gazdaság kialakítását célozza. A Zöldülő város címszó alatt a zöld- és klíma céloknak való megfelelés a legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező városok esetében különösen fontos, ezért törekedni kell a zöld átállás és a körforgásos gazdaság érvényesülésére. Lépéseket tesznek a város működtetésének, fenntartásának hatékonyságnövelése, az életminőség javítása érdekében a digitális átállásra. Nagyon fontos a népességmegtartó képesség erősítése a humán közszolgáltatások és infrastruktúra, a közösség fejlesztése, illetve a társadalmi folyamatok kezelésén keresztül. Ugyanakkor lényeges a Debrecen közmű és egyéb infrastruktúra, fenntartható városi területhasználata is.

A jövőképből kiindulva, azt tovább bontva, illetve a kockázatok, lehetőségek figyelembevételével határozta meg Debrecen fejlesztési stratégiai céljait.

Ezek közé tartozik Debrecen külső és belső közlekedési feltételeinek javítása, nemzetközileg versenyképes gazdaság erősítése és a vállalkozási környezet fejlesztése. Ugyancsak cél a modern gazdaság igényeihez alkalmazkodó szolgáltatási környezet kialakítása az oktatás, a felsőoktatás és a kutatás-fejlesztésben, valamint az épített örökséget megtartó hatékony városszerkezet kialakítása, egészséges, zöld, értékőrző városi környezet és városüzemeltetés.

A célok között szerepel az oktatási-nevelési, egészségügyi, szociális és kulturális szolgáltatások színvonalának fejlesztése, továbbá a megfizethető lakhatás biztosítása.

Hozzászólásában Ménes Andrea (Fidesz-KDNP) frakcióvezető közölte, Debrecen fenntartható város fejlesztése illeszkedik a vármegyei fejlesztési tervhez. Kiss László (Momentum) arra volt kíváncsi, hogy a Hajdúszoboszló-Debrecen közötti 4-es főút négysávosítása a cívisváros prioritásai közé tartozik-e. Ha pedig nem, javasolta, kerüljön oda. Barcsa Lajos kijelentette: a 4-es főút 2x2 sávossá bővítését prioritásként kezelik mind a Debrecen-Nyíregyháza, mind Debrecen-Hajdúszoboszló viszonylatában. Ez utóbbi előrébb tart, mert itt már vannak engedélyek, 2024. első- vagy második negyedévében megkezdődhetnek a területszerzések. Ha pedig megvannak a területek és a pénz is rendelkezésre áll, indulhat a beruházás. Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök azzal egészítette ki, hogy azt a 10 éves féket, amit a 4-es négysávosítása ügyében Hajdúszoboszló előző városvezetése behúzott, nehéz feloldani. Reméli, jövőre elindulhat a kivitelezési közbeszerzési eljárás.

Debrecen fejlesztésének a területi operatív program pályázati forrásaiból történő fejlesztési elképzeléseit 18 igen és 3 tartózkodás mellett szavazták meg a közgyűlés tagjai.

Hajdú-Bihar az ország „éltanulója”

A pótlólagosan napirendre vett vidékfejlesztési beszámolót Papp Zsolt helyettes államtitkár tartotta meg. Beszámolt a vidékfejlesztési program eredményeiről. Kiderült, a kormány átgondolt, szisztematikusan felépített vidékfejlesztési programot hajt végre, amihez az európai uniós támogatások mellett óriási összegű saját forrást is mellé tesz. A támogatások odaítélése tekintetében Hajdú-Bihar a lakosságarányánál lényegesen jobban szerepel, minden tekintetben az első vagy második helyen van. A pályázatokból az önkormányzatok és az agrárium veszi ki leginkább a részét. Példaként a megújuló külterületi utakat, a falvakban épülő új piacokat hozta. Dicsérte a leader akciócsoportokat, amelyek a hely igények alapján nyújtják be pályázataikat. A helyettes államtitkár kitért az elmúlt években a gazdaságot, az önkormányzatokat nehezebb helyzetbe hozó körülményekre, az aszályra, az energiaárakra. Ám, hangsúlyozta, mindezek ellenére nem torpant meg a beruházási kedv. Ebben az élelmiszeripari fejlesztések, az állattartást segítő beruházások, a gyümölcsösök megújításai, erdőtelepítések és az öntözőrendszerek fejlesztései voltak a legjelentősebbek. Új lehetőségként jelent meg a gazdaságokban a generációváltást segítő támogatások.

2024. december 31-ig 69 féle pályázatot írnak ki a vidék fejlesztésére.

Hozzászólásában Szegi Emma (Fidesz-KDNP) szóvá tette, hogy a külterületi utaknál a kifizetés későn történik meg, a munkát elvégző vállalkozók sok esetben egy év múlva kapják meg a pénzüket. Bihar-Sárét Vidékfejlesztési Egyesület elnökeként dicsérte a Leader-programokat. 100 százalékosan felhasználták a keretet, aki jól adta be a pályázatát, nyert. Így az egyesülethez tartozó 37 település mindegyikén van nyertes pályázat. Reagálásában Papp Zsolt ígéretet tett a kifizetések gyorsítására.

A közgyűlés 18 igen és 3 tartózkodás mellett fogadta el a tájékoztatót.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Háború és béke: telefonon tárgyalt Orbán és Zelenszkij
Háború és béke: telefonon tárgyalt Orbán és Zelenszkij
A kétoldalú konzultációkat folytatni fogják.
Ingyenes lesz a múzeum a berettyóújfaluiaknak
Ingyenes lesz a múzeum a berettyóújfaluiaknak
Több helyi látogató, erősebb kötödés a városhoz.
Gazdaság
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.