Hirdetés

Újabb színfoltokkal gazdagodhat Debrecen!

Facebook / Művesztér

2016.03.08. 18:11

Újabb színfoltokkal gazdagodhat Debrecen!
A kép illusztráció

2016 szeptemberében nyithat az első.

Hirdetés

A Művésztér Egyesület, a Debreceni Moly Klub és a Rotaract Club Debrecen Főnix csapata összefogott, hogy a Debrecen utcáin járók mindennapjait könyvszigetek színesíthessék meg - találtuk a hírt a Facebook-on. Az utcai könyvszekrény Nyugat-Európában és Angliában igen elterjedt és közkedvelt dolog. Bécsben és Nagyváradon is található belőlük, Magyarországon pedig Budapest egy-két kerületében, de Európa keletibb részén még mindig ritkaság számba megy. 

Hogyan működik?

Az ötlet Németországból származik, 1990-ben indították útjára az első “becsületkönyvtárt”. A kezdeményezés lényege, hogy az utcán elhelyeznek könyvszekrényeket, amelyek a városkép szerves részei – ez lehet egy átalakított telefonfülke vagy buszmegálló-váró vagy bármi más. Ezekbe a szekrényekbe pedig bárki betehet könyvet, melyet már kiolvasott, otthon megunt, és bárki el is vihet innen könyveket, ha például a város egyik végéből a másikba utazik, és közben szeretne olvasni. Akkor működni a dolog, ha aktivitás van a könyvszekrény körül: forognak a könyvek, számbeli állományuk nagyjából állandó, de összetételük mindig változó. Ha nemcsak kivesznek az emberek, hanem be is tesznek könyveket. Nyugaton maguk a járókelők vigyáznak rá, és tartják rendben ezeket a könyvespolcokat.

Akinek tetszik a debreceni könyvesszekrények ötlete, segíthet, hogy az 2016 szeptemberében az első ilyen kincses-könyves sziget megnyílhasson a városban. A szervezők minden ötletre, véleményre kíváncsiak! Jelentkezni, segíteni itt lehet!

Fotó:  Annette Gendler

Galéria

HirdetésHozzászólás

HirdetésHirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés