Hirdetés

Akkor van, hogy én a másik szobában sírok... Segítséget kér egy debreceni kislány

civishir.hu

2016.02.20. 14:46

Akkor van, hogy én a másik szobában sírok... Segítséget kér egy debreceni kislány

Apróságok is könnyebbé tehetik a tízéves Viki életét.

Hirdetés

– El lehet mondani a mi helyzetünket, de teljesen más benne élni – kezdi el a beszélgetést Andrea, Viki édesanyja. Elmondja, hogy Viki teljesen egészségesen fejlődött az anyaméhben, de a szülés alatt oxigénhiányos állapot lépett föl, és megérkezve erre a világra életveszélyes állapotba került. Andrea csak annyit érzékelt akkor, hogy a baba nem sírt fel, és hirtelen sok orvos vette körül őket, az újszülöttet pedig elvitték. – Nem mondtak semmit, csak azt, hogy majd hozzák nemsokára. De nem így lett, ezért követeltem, hogy mutassák meg a kisbabát. Amikor megláttam, azt az érzést nem kívánom senkinek. Összeestem. A veséje nem indult be, még lélegezni sem tudott magától – emlékszik vissza Andrea. Az orvosok már le akarták venni a gépről, de mivel a talpa érintésére reagált a gyerek, nem tették. Viki orvosa már ezt önmagában csodának nevezte. – Később helyrejött annyira, hogy hazajöhettünk a kórházból. Az orvosok azt mondták nekem, hogy nem úgy fog fejlődni, mint egy egészséges gyerek. Akkor nem is igazán fogtam fel a dolgot. Valójában Viki hároméves korában jöttem rá, hogy ez mit jelent.

Vele kommunikálni egyáltalán nem lehet. De mi így vagyunk egy család, teljesen elfogadtuk a helyzetet

– teszi hozzá Andrea. (Vikinek egy nagyobb és egy kisebb lánytestvére van – a szerk.

Több gyógytorna kellene

Azonban – mint a legtöbb sérült gyermeket nevelő családban – anyagi gondokat okoz a beteg gyermek speciális igényeinek kielégítése. Andreáék eddig nem kértek segítséget senkitől. Viki azonban már tízéves, és sajnos több egészségügyi problémája is előjött az utóbbi időben. Nemrégiben epilepsziás lett, amikor pedig babakocsit készítettek számára, kiderült, hogy csípőficamja is van. A kislány a babakocsizáson és a kevés felültetésen kívül csak feküdni tud egész nap. Egy átlagos ágyat, matracot 6-7 hónap alatt kifekszik. Egy speciális ágy pedig több százezer forintba kerül.

Minden hétköznap elviszik a debreceni, fogyatékosokat ellátó intézménybe, ahol különböző fejlesztéseket kap.

Édesanyja szerint azonban – a nemrég kiderült csípőficam miatt is – több gyógytornára lenne szüksége. Ezt azonban megfizetni már nem tudják. Viki immunrendszere is nagyon gyenge, gyakran beteg, ilyenkor a nappali ellátás fejlesztései is elmaradnak – lehetne erősíteni a szervezetét különböző készítményekkel, vitaminokkal, de erre sem jut. Hiába a közgyógyellátás, nincs minden gyógyszer ingyen, pelenkából sem kapnak elegendőt.

Kertes otthon lenne számukra ideális

Lakhatási körülményeik is nehezítettek. Albérletben élnek, jelenlegi helyükön három éve, az előző lakásban hét évig laktak. Egy panellakás albérleti díját tudják kifizetni bevételeikből, azonban a kislány nagy hangja sokszor zavarja a szomszédokat. Egy önálló otthon lenne számukra megfelelő. Próbálkoztak már az önkormányzattól lakást igényelni speciális helyzetükre hivatkozva, azonban ott elutasították őket. – Egy kertes ház lenne nekünk ideális, ott mi sem zavarnánk senkit, és Vikit sem nyugtalanítanák annyira a zajok, amik itt a bérházra annyira jellemzőek. De csak külsőségben lévő házat tudnánk megfizetni, és akkor az utazásra, bérletekre menne el a pénz – mondja Andrea.

„Viki nélkül már üres lenne az életünk”

Andrea teljesen egyedül gondozza Vikit. Még az édesapa az, aki meg tudja nyugtatni a kislányt, ő azonban munkája miatt szinte a nap egész részét távol tölti a családtól. – Nagyon nehéz Vikivel az élet, de bírom, nekem ő még mindig pici, a pelenkázás és a pépes ételek elkészítése sem okoz gondot – mondta el kérdésünkre Andrea. Viki tulajdonképpen még tízévesen is olyan, mint egy kisbaba. Csörgőkkel, plüss játékokkal foglalja el magát, étellel-itallal lehet megnyugtatni. – Azt viselem a legnehezebben, amikor sír, kiabál, és nem tudom megnyugtatni.

Akkor van, hogy én meg a másik szobában sírok.

De az elmondhatatlanul jó érzés, hogy megismer minket, a családját. Amikor mellé bújok az ágyba és átölelem, nevet, kacag, fogja a kezem. Nélküle már nagyon üres lenne ez az egész. Isten ne adja, hogy történjen vele valami. Erre nem is gondolok.

Andreáék minden apróságnak örülnének, ami a kislány javát szolgálná, ami az ő életét tenné könnyebbé. Aki szeretne nekik segíteni bármilyen eszközzel, az a Cívishír szerkesztőségi e-mail címére írva (szerkesztoseg@civishirhu) vagy a 06 20 3608919-es telefonszámot hívva felveheti a családdal a kapcsolatot. Andrea bárkit szívesen fogad az otthonukban, aki segítő szándékkal érdeklődik irántuk.

Konkrét segítség lehet

 • Tena XS-es pelenka
 • Bébiételek
 • Gyermekeknek való tea (cukor+citromlé)
 • Multivitamin, vitamin tabletták
 • 128-as méretű ruhák
 • 28-32-es mamuszok (cipőt nem lehet a lábára húzni)
 • Játékok (csörgő, zörgő, világítós játékok – hajas baba vagy amiről könnyen leszakítható rész van, olyan nem)
 • Turmixgép
 • Leesésgátlós ágy

Felajánlásokat tehetnek az alábbi bankszámlaszámon is: 11773384-02169903

Sinka Judit

Galéria

HirdetésHozzászólás

HirdetésHirdetés

Ez is érdekelheti

  Hirdetés