Hirdetés

Miniszter is jött a Derecskei Disznótorba

civishir.hu

2016.02.06. 14:43

Miniszter is jött a Derecskei Disznótorba

Megannyi finomság fogadta.

Hirdetés

Az éktelen visítást szerencsére már nem hallottuk, azt viszont meg tudjuk erősíteni, hogy vér folyt a helyszínen, ugyanis a hangulat és a gyomrok szolgálatában több disznó is életét áldozta Derecskén, február 6-án. Ezen a napont rendezték meg a kisváros főterén a Derecskei Disznótort és Hajdú-Bihar Megyei Téli Vásárt. A testvértelepülések disznótoros versenyének keretében hurkát és kolbászt is lehetett kóstolásni, a téli vásáron pedig értékes szépségekkel lehetett találkozni a  kézműves dolgoktól a helyi és környékbeli finomságokig. A rendezvényen tiszteletét tette a fővédnök Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter is.


Vásárszövetségbe tömörülnek a megyei települések, erről írtak alá szándéknyilatkozatot

Magyarországon az elmúlt években megállt a sertésállomány csökkenése, s ma már ismét 3,2 millió körüli az állomány – közölte. Fazekas Sándor a nyolcadik alkalommal megrendezett derecskei disznótor megnyitója után elmondta: már érzékelhető a sertéshús általános forgalmi adója 5 százalékra csökkentésének fogyasztásnövelő hatása. A miniszter szerint a korábbi áfa-csökkentés hatásaként az alapanyag-termelés szintjén gyakorlatilag megszűnt a sertéságazatban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság, a kedvező tapasztalatok nyomán csökkenhetett ez év január elsejétől 27 százalékról minden eddiginél alacsonyabb szintre, 5 százalékra a sertés tőkehús általános forgalmi adója is. Ugyanakkor komoly gond, hogy az egész európai sertéságazat rendkívüli válságban van az orosz embargó miatt - mutatott rá a tárcavezető.

Fazekas Sándor üdvözölte a Debreceni Egyetemen a héten elkezdődött sertéstelep-vezetői képzést. Fontosnak nevezte a tudást az ágazatban, s – mint mondta – ezt a célt szolgálja az agrár szakképzés is.     

A sertésstratégia folytatásához 2016-ra további 1,15 milliárd forintot ítélt meg a magyar kormány – tudatta a földművelésügyi tárca közleménye szombaton.

Galéria

Hirdetés

Hozzászólás

HirdetésHirdetésHirdetés