Megint támad az alattomos kártevő Debrecenben

DMJV

2016.01.23. 08:27

Megint támad az alattomos kártevő Debrecenben
Fotó: MTI

Nem érdemes sétálgatni a téli napsütsében.

Hirdetés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke mindhárom mérőállomáson (Kalotaszeg tér, Hajnal utca, Klinika) végzett mérések eredményei alapján január 22-én a túllépte a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Szomgriadó várható

Amennyiben január 23-án, szombaton a szálló por légköri koncentráció ismételten meghaladja a riasztási küszöbértéket, Debrecen város polgármestere elrendeli a füstköd-riadó riasztási fokozatát. A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint, a levegőminőségben a hétvégére javulás nem várható, kismértékű változás csak keddre valószínű.

Napszakonként változik

A légszennyezettség a nap folyamán az esti, éjszakai, reggeli órákban volt nagyon magas, de a PM10 szennyezettség még a déli órákban is számottevő volt. Ezért délután 16. 00 órától délelőtt 11. 00 óráig kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék. A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Ne gyújtsunk tüzet

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban és hétvégén saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól!

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés