Hirdetés

Eltűnhetnek a nem magyar kutyafajták?

hirado.hu

2016.03.16. 19:22

Hátrányos lehet az új ebtörvény a tenyésztőknek.

Hirdetés

Eltűnhet az összes nem magyar kutyafajta Magyarországról? Ettől tartanak a kutyás gazdák, de a tenyésztők is, miután a kormány kijelentette, hogy a Parlament elé viszi a kutyatörvényt, hogy abban kimondja: ezentúl az állam csak a kilenc kiemelten fontos kutyafajta törzskönyvezését tartja magánál.

Módosíthatja az ebtenyésztésről szóló törvényt az Országgyűlés csütörtökön. A jövőben csak a kilenc, különösen védendő magyar kutyafajta tenyésztői működhetnek állami hatósági felügyelet alatt. Egyes ebtenyésztők ezt úgy értelmezik, hogy ezzel egyszerűen megszűnne a többi kutyafajta esetében a törzskönyvesítés, ráadásul szerintük egyéb módon is hátrányosan érintené őket a döntés. 

A Magyarországon egy év alatt törzskönyvezett kutyák száma - bármilyen fajtájúak voltak is - évi 20 ezerről 8 ezerre esett vissza. Sokan időközben fel is hagytak a tenyésztői szakmával, vagy külföldi cégbe vitték ki a tenyésztői tevékenységüket, mert a túlbürokratizálás ellehetetlenítette őket.

Ezzel a tervezett törvénymódosítással véleményem szerint ismét fellendülhet a magyarországi ágazat és nőhet, nemcsak a magyar fajták törzskönyvesítése

– hangsúlyozta Árkosi József, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének szakembere, a Magyar Pumi Klub elnöke. 

HirdetésHozzászólás

HirdetésHirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés