Hirdetés

Debreceni éttermesek, rettegjetek! Itt a Gasztro Cats

civishir.hu

2016.01.17. 10:26

Debreceni éttermesek, rettegjetek! Itt a Gasztro Cats

Mennek, látnak, esznek: cívisvárosi ételkritikusok akcióban.

Hirdetés

A debreceni csapatnak szívügye a város gasztronómiája, ezért tesztelik a vendéglátóhelyeket. Kicsiket, nagyokat, régieket és újakat. Véleményüket pedig nem rejtik véka alá: blogjukon mindenki tájékozódhat, hogy szerintük hol és mit érdemes enni Debrecenben.

Mit csinál pontosan a Gasztro Cats?
Szemügyre veszi a placcot, kóstol, eszik, gondolkozik, majd végül ír. A viccet félretéve: egyfajta irányt mutatunk a vendéglátósoknak, hogy melyik az az út, amit követni érdemes, amit követni ildomos. Éreztetjük és demonstráljuk, hogy a vendéglátás közös ügy, aminek az egyik végén a vendég, a másik végén a vendéglátós áll. Manapság sokan élnek abban a tévhitben, hogy a vendég van az adott étteremért. El kell szomorítanunk ezt a nézetet vallókat, mert tévednek. Aki 2016-ban nem képes alkalmazkodni az igényekhez, az hamar ki fog hullani a piacról. Ma már az internet által eljut mindenkihez a jó, esetleges rossz hír is egy adott helyről. A kapcsolattartás fontossága az egyik fő vesszőparipánk. Azaz, hogy ne csak a jó dolgokról essen szó, hanem arról is, ha valakinek valami nem tetszik. Véleményünk szerint a megfelelő problémakezelés többet ér, mint bármilyen fizetett hirdetés. Lehet ebből is profitálni a vendéglátósoknak, csak nem támadásként kell felfogni az esetleges kritikát. Ezt azonban még gyakorolnia kell nagyon sok helynek.

2015 októberében indultatok. Nem tétlenkedtek: azótaközel 30 helyen jártatok.
Nem tétlenkedünk, de nem is kapkodunk. Nem az a célunk, hogy minél több helyet minél rövidebb időn belül meglátogassunk, hanem hogy egy-egy cikk megjelenése között adjunk az embereknek időt, hogy tudatosuljon bennük, amit leírtunk. Nagyon jó látni, amikor elindul a beszélgetés a cikk kapcsán egy adott helyről: jönnek a kérdések, észrevételek és mások is megosztják az ott szerzett tapasztalataikat. Ráadásul az az elvünk, hogy egy helyre többször is visszatérünk, ami megtörténhet pár napon belül vagy akár hetek, hónapok múlva is.

Inkognitóban tűntök fel az éttermekben.
Sokan támadnak minket amiatt, hogy nem arccal és névvel csináljuk ezt az egészet. Ilyenkor mindig visszakérdezünk: miért lennénk attól jobbak vagy hitelesebbek? Egyébként roppant egyszerű oka van az inkognitónak: előbb-utóbb megismernék az arcunkat, és nem szeretnénk pozitív vagy negatív megkülönböztetésben részesülni. Akkor tudunk reális véleményt alkotni, ha ugyanúgy bánnak velünk és ugyanazt kapjuk, amit X, Y, vagy Z.

Hány ételkritikus tevékenykedik nálatok?
Változó: 4-5-6. Nem egyszerű összehozni a csapatot, mivel mindenkinek más-más az időbeosztása és a napirendje.

Ezek szerint csapatban teszteltek?
Igen. Egy ember véleménye eléggé szubjektív lenne. A csapatban pedig azért vannak cserélődések, mert nem mindenki ér rá minden alkalommal.

Honnan a név?
Szeretjük a macskákat, kedves állatok. Szerettünk volna olyan nevet, amire az emberek felfigyelnek. Ezen felül a cicák nem esznek meg mindent, amit eléjük raknak, ezért is nem vagyunk például Gasztro Disznók.

Az inkognitó mögött szakmabeliek állnak vagy lelkes ínyencek?
Ki számít manapság szakmabelinek? Nem sok értelmét látjuk annak, hogy minden egyes ételt elemeire szedjünk szét, és úgy elemezzünk – kinek lenne az jó? Mindent olyan szemmel nézünk, mint egy átlagember. Egyébként vannak közöttünk szakmabeli tagok is, de szigorúan vendég szerepkörben.

Miért csináljátok?
Egyfajta gasztroforradalom a célunk, vagyis hogy az emberek minél tudatosabban döntsenek arról, milyen ételt visznek be magukba, és hol. Fontosnak tartjuk, hogy tudják a debreceniek, ha jó pizzát, hamburgert, steaket, húsleveset akarnak enni a városban, akkor hova menjenek célirányosan, ne pedig mindenféle „kóklerek” kezei közé jussanak. Nincs is annál rosszabb, amikor csalódottan áll fel valaki az asztaltól és kijelenti, hogy ma sem tudott egy jót enni.

Egyszer elfogynak a kritizálható debreceni éttermek...
Szerencsére mindig nyílnak új helyek, és a régiek is mindig újítanak, tehát van munka bőven. Arról nem is beszélve, hogy a környező városokra is kezdjük kiterjeszteni a forradalmat. Jártunk már Miskolcon, Tiszacsegén. 

Tudnak már rólatok az éttermesek?
Kezdünk beépülni a köztudatba. Most már azok a helyek is komolyan vesznek minket, amik eleinte csak nevettek rajtunk. Az olvasóktól is egyre több üzenetet, levelet kapunk, hogy hova menjünk, mit gondolunk valamiről, vagy, hogy tudunk-e segíteni egy probléma megoldásában.

Aki véleményt formál, kap hideget-meleget.
Szerencsére nagyon sok pozitív visszacsatolást kaptunk mind a vendéglátósok, mind a többi vendég részéről, de azért akadnak utálóink is. Nyilván azok a helyek és emberek támadnak minket, akiknek rejtegetni valójuk van és nem tiszta a lelkiismeretünk. Ok nélkül senkit sem húzunk le, mivel nem célunk senki ellehetetlenítése. Elég csak megfigyelni egy adott vendéglátóhely Facebook-oldalának értékeléseit, azon belül is a negatív oldalt. Ott már kapásból minden kiderül: például, hogy milyen a vezetőség problémamegoldó képessége.

Van hova fejlődnie a debreceni gasztrokultúrának?
Egyre jobb a helyzet és büszkeséggel tölt el minket, hogy ebben a tekintetben így fejlődik a város. Például két és fél évvel ezelőtt kezdtek el igazi hamburgert árusítani Debrecenben. Ez tök jó! Viszont most már ott tartunk, hogy mindenki a burgerből akar profitálni. A gasztrokultúrának pedig része a jó étteremkritika is, mi ezért teszünk.   

Sinka Judit

Galéria

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés