Hirdetés

Bojkottra szólít fel a hajdú-bihari szocialisták első embere

CH

2016.01.26. 17:20

Az MSZP ne adja nevét a Fidesz áldemokratikus kezdeményezéséhez - így Huszka Imre.

Hirdetés

A hatalmi ágak elválasztása, a fékek és ellensúlyok rendszerének működése minden demokratikus jogállamban alapkövetelmény. A Fidesz a 2010-es hatalomra kerülését követően parlamenti többségével visszaélve fokozatosan felszámolta az egyes hatalmi ágak közötti kényes egyensúlyt, gyakorlatilag megszüntette saját uralkodásának törvényi korlátait - írja kiözleményében Huszka Imre, a hajdú-bihari szocialisták első embere.

A politikus kifejti: megváltoztatták az Alkotmánybíróság tagjainak jelölési rendjét, jelentősen korlátozva a testület hatáskörét, jogosítványait. Az Alkotmánybíróság megüresedő helyeire - az ellenzékkel történt egyeztetés nélkül - saját embereit, fideszes pártkatonákat ültetet. A jelölésük egyetlen feltétele, a feltétlen párthűség volt. Ennek következtében az Alkotmánybíróság lényegében asszisztál a Fidesz-kormány jogállamiságot tipró döntéseihez, alkalmatlan arra, hogy érdemben korlátozza a miniszterelnöki túlhatalmat. Az Alkotmánybíróság ma súlytalan, politikai függetlensége megkérdőjelezhető - így Huszka. 

A Fidesz, mivel már nincs kétharmada a parlamentben, az Alkotmánybíróság ez év elején megüresedő helyeinek betöltésére látszat egyeztetéseket kezdeményezett a parlamenti pártokkal.

Véleményünk szerint az MSZP-nek az új tagok jelölési folyamatában nem szabad részt vennie, hiszen ezzel a párt legitimálná a Fidesz korábbi lépéseit, a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolásara hozott parlamenti döntéseket. A szocialista párt nem adhatja nevét a jelenlegi torz rendszer működéséhez, hiszen az kizárólag a Fidesz számára jó. Az Alkotmánybíróság jogköreinek jelentős módosítására, szakmai tekintélyének visszaállítására, a mindenkori politikai hatalomtól való tényleges függetlenségének a megteremtésére van szükség. Biztosítani kell, hogy az Alkotmánybíróság ne legyen a politika kiszolgálója, függetlensége a mindenkori kormánytól megkérdőjelezhetetlen legyen.

- fogalmazott közleményében a hajdú-bihari MSZP-s, aki a pártársait bojkottra szólítja fel.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöksége kéri a párt országos elnökségét és parlamenti frakcióját, hogy hozzon olyan politikai döntést, hogy a szocialista párt a jelenlegi feltételekkel nem vesz részt az Alkotmánybíróság tagjainak jelölésében. Javasoljuk, hogy a párt parlamenti frakciója egyúttal nyújtson be törvénymódosítást az Alkotmánybíróság hatáskörének módosítására, jogosítványainak növelésére, illetve tagjai pártoktól való függetlenségének biztosítására.

Huszka meggyőződése, hogy a szocialista párt által képviselt értékek hiteles megjelenítését szolgálja, ha az MSZP nem adja nevét a Fidesz áldemokratikus kezdeményezéséhez. A párt nem lehet részes a jogállamiság, a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolásában - tette hozzá.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés