Hirdetés

A világon egyedülálló a debreceni képzés

hirado.hu

2016.01.03. 15:35

A világon egyedülálló a debreceni képzés
Az Airbus A320-as (jobbról) és Boeing-737-es repülőgép-szimulátora (Fotó: mti)

Bárki jelentkezhet, aki az orvosi és egyéb feltételeknek megfelel.

Hirdetés

A pilótáknak hiba nélkül kell cselekedniük, hogy vészhelyzet esetén ne történjen baj. Ehhez megfelelő tudásra és rutinra van szükség. A létesítmény a világon egyedülálló módon egyesíti magában az egyetemi szintű pilótaképzést és a repülőszemélyzet állapotával kapcsolatos speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló kutatásokat - hangzott el a Kossuth Rádióban a nemrég átadott debreceni repülés-élettani kutató- és pilótaképző központról.

A létesítmény a világon egyedülálló módon egyesíti magában az egyetemi szintű pilótaképzést és a repülőszemélyzet állapotával kapcsolatos speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló kutatásokat. A legkorszerűbb szimulátoros pilótaképzés mellett fontos teret kapnak a repülés-egészségügyi vizsgálatok, mint például az oxigénhiányos környezetben végzett munka meg a gyógyszereknek a pilóták teljesítőképességére gyakorolt hatása.

A Pharma-Flight repülés-élettani kutató- és pilótaképző központ Airbus A320-as (jobbról) és Boeing-737-es repülőgép-szimulátora. A mintegy 5 milliárd forintból elkészült központ a világon egyedülálló módon egyesíti magában az egyetemi szintű pilótaképzést, a speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló kutatást és a kis szériás gyógyszerfejlesztést és gyógyszergyártást.

Bár a centrum elsődleges feladata a szakemberképzés, a kutatás is kiemelt cél lesz, mondta Czirják György, az üzemeltető ügyvezetője. Hozzátette: minden olyan infrastruktúra biztosítva van, amely a pilóták és a hajózó személyzet, a mérnökök képzését szolgálhatja.

Az oktatást két világszínvonalú repülőgép-szimulátor – az Airbus A320-as és egy Boeing-737-es – segíti. Az angol nyelven folyó, térítéses képzésre bárki jelentkezhet, aki az orvosi és egyéb feltételeknek megfelel, közölte Czirják György.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés