Hirdetés

A régióban Hajdúszoboszló a nyerő

MTI

2016.01.23. 11:56

A régióban Hajdúszoboszló a nyerő
A kép illusztráció

Az országos dobogón is rajta van a Debrecen melletti település.

Hirdetés

Az előzetes várakozásokat túlteljesítve, 10 százalékos bővüléssel zárta a tavalyi évet a belföldi turizmus, és 2016-ban is hasonló, 9 százalékos bővülés várható a Szallas.hu portál legfrissebb előrejelzése szerint. Az online szállásközvetítő évértékelése szerint ehhez az eredményhez hozzájárult, hogy 40 százalékkal nőtt a SZÉP-kártyás fizetések száma is.

Maximum 50 ezret költünk belföldi szállásra

A belföldi vendégforgalom szempontjából legerősebb hónapoknak számító július és augusztus tavaly még zsúfoltabbá vált: míg 2014-ben a foglalások 45 százaléka érkezett erre az időszakra, 2015-ben 50 százalékra nőtt ez az arány. A közlemény idézi Szigetvári Józsefet, a Szallas.hu ügyvezetőjét, aki elmondta: az év első felére sem lehetett panasza a vendéglátóknak, amiben nagy szerepet játszottak a május végén lejáró SZÉP-kártya feltöltések is, tavasz végén ugyanis 7 százalékkal többen indultak útnak. A SZÉP-kártyás szállásfoglalások átlagértéke is 4 százalékkal nőtt. Ennek ellenére a magyarok közel kétharmada még mindig legfeljebb 50 ezer forintot költ belföldi szállásra.

Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló a nyerő

A Szallas.hu elemzése alapján tavaly az összes foglalás több mint 60 százalékát az 1-2 éjszakás utazások adták. A három legnépszerűbb település Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló volt. Az elemzés szerint a szállástípusok alapján továbbra is az apartmanok a legnépszerűbbek a belföldi utazók körében. Az összes foglaláson belül a hotelek - leginkább a 2 csillagos szállodák - tudták növelni a részesedésüket, a panziók népszerűsége viszont csökkent. Bár tavaly minden szálláshelytípus esetében megfigyelhető volt az átlagos foglalási érték növekedése, a legnagyobb növekedést a 4-5 csillagos hotelek, valamint a motelek érték el.

Drágábbak lesznek a szállások

Az ügyvezető szerint idén valószínűleg 3-5 százalékkal drágábban kelnek majd el a belföldi szálláshelyek, és összességében további 9 százalékos piacbővülésre számítanak tavalyhoz képest. A Szallas.hu 2015-ben egyéni rekordot is döntött: volt olyan nap, amikor a közvetített szállásforgalom értéke meghaladta a 400 millió forintot - ismertette. A Szallas.hu 2016-os előfoglalási adatai alapján az elmúlt év terrorcselekményei a magyar utazókra is hatottak: soha nem volt még ilyen mennyiségű belföldi előfoglalás a júliusi és augusztusi hónapokra, ezenkívül Horvátország is kimagasló népszerűségnek örvend. A magyar vendégek többsége idén inkább belföldön nyaral, illetve külföldi utazás kapcsán a terrorfenyegetettség szempontjából alacsony rizikóval bíró Horvátországot választja - véli Szigetvári József.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés