A legjobb debreceni diákoknak alapítanak ösztöndíjat

civishir.hu

2016.02.19. 19:09

Itt a középiskolásoknak szóló Cívis Talentum.

Hirdetés

A debreceni köznevelési és felsőoktatási intézmények a hazai oktatási rendszer mértékadó és tekintélyes intézményei. A cívis gondolkodás bölcsője, a Debreceni Református Kollégium falai között olyan közismert személyiségek töltötték diákéveiket, mint Csokonai Vitéz Mihály, Fazekas Mihály, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Szabó Magda. A négy és fél évszázados történelmi múlttal rendelkező Debreceni Egyetem az ország legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézményeként jelenleg 28 ezer fős hallgatói összlétszámmal bír. Debrecen iskolavárosként számos tehetséges, nagy tudású és sikeres szaktekintélyt indított útjára – írja közgyűlési előterjesztésében Papp László. A polgármester kifejti, Debrecen városa évek óta elkötelezett a szorgalmas és tehetséges fiatalok patronálása mellett. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése határozatában létrehozta a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítványt. A közalapítvány a helyi tehetségek ösztönzése és jutalmazása érdekében minden évben pályázatot hirdet, aminek keretei között a nyertesek egy táblagépet vehetnek át a közalapítványtól.

A város nagy múltú iskolavárosi rangja, Debrecen köznevelési intézményeiben felnövekvő tehetségek országos és nemzetközi sikeressége, és a tehetséggondozásban betöltött felelősségteljes szerepünk indokolja, hogy Debrecen városa ösztöndíj adományozásával támogassa azokat a debreceni középiskolás diákokat, akik nemzetközi szintű tanulmányi megmérettetéseken kiemelkedő eredményt értek el, s ezáltal méltókká váltak arra, hogy a város anyagilag is segítse tanulásukat. Ennek megfelelően

javasolja a polgármester a Cívis Talentum ösztöndíj megalapítását, amely kifejezi a Debreceni Önkormányzat elismerését és megbecsülését, egyben ösztönzőleg hat az egész diáktársadalomra.

Az ösztöndíjban kifejezetten azok a diákok részesülhetnek, akik iskolai tanulmányaik mellett nemzetközi tanulmányi versenyeken is részt vesznek, diáktársaik számára példamutató, kimagasló tevékenységet végeznek. A Cívis Talentum ösztöndíjra minden olyan középiskolás benyújthatja pályázatát, aki tehetségét kamatoztatva kimagaslóan teljesített a humán, reál, idegen nyelvi területek egyikén, vagy szakképzés keretében, esetleg több területen is nemzetközi sikereket ért el.

Az ösztöndíjról

  • A kitüntető díjjal oklevél és pénzjutalom jár
  • Az ösztöndíj 1 évre szól
  • A díjjal járó havi pénzösszeg nettó 50 ezer forint
  • Az ösztöndíj évente legfeljebb 5 főnek adható.
  • Pályázni konkrét nemzetközi eredmények dokumentálásával lehet.

Évente erre a célra 4,4 millió forintot különítenének el.

Az ösztöndíj átadására ünnepélyes keretek között kerül sor - az iskolai tanévhez igazodva - a közgyűlés rendes ülésén a „Debrecen Város Kiváló Pedagógusa” és a „Debrecen Város Közoktatásáért” díjak átadásával egy időben.

Az ösztöndíjról a február 25-i közgyűlés dönt.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés