Hirdetés

A Jobbik egy fontos ügy csődjéről

civishir.hu

2016.01.15. 12:31

A Jobbik egy fontos ügy csődjéről

Népszerű is lehetett volna, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – állítja a debreceni politikus.

Hirdetés

A magáncsőd intézménye, amivel a prognózis szerint 20-30 ezer család élt volna, kudarcot vallott – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Ágoston Tibor. A jobbikos önkormányzati képviselőtől megtudtuk, országos szinten néhány száz család kapcsolódott be a programba, aminek legfőbb okaként a rendszer áttekinthetetlen bonyolultságát és az érthetetlen feltételeket nevezte meg. Példaként említette: csak azok a családok kérhették a magáncsődöt, akik adóssága a csődvagyon 100-200 százalékát teszi ki (rendszeres jövedelmet, biciklitől telekig mindent ide értve).

Nem nagy a tolongás

A politikus által megkérdezett csődbiztos elmondta, nem tud számadatot mondani arra vonatkozóan, Debrecenben hány család kért csődvédelmet – az információt írásban kell kérvényezni. Ugyanakkor fontosnak tartotta Ágoston kiemelni, a programhoz komoly humánbázis kapcsolódik, hiszen 300 családvédelmi biztost képeztek ki – így szite miden csaádra jut egy – és létrejött a Családi Csődvédelmi Szolgálat, ami hatóságként működve a csődeljárás során minden lépést ellenőriz. Vagyis beosztja a család vagyonát, ellenőrzi a kiadásokat, azaz az egyébként is bajban lévő emberek még inkább kiszolgáltatottá válnak.

A Jobbik növelné a programon belül szabadon felhasználható jövedelem mértékét, és 5 év után lehetőséget biztosítana a troppant tartozástól való megszabadulásra. A párt támogatná továbbá, hogy a családsegítők jogot végzett emberek legyenek, akik a család és a pénzintézetek között kommunikálnak.

Ágoston hangsúlyozta, a kilakoltatási moratóriumot fenn kell tartani ezen intézkedések megszületéséig, addig pedig egyetlen magyar család sem veszítheti el a fedelet a feje fölül.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés