Átadták a debreceni gasztroenterológiai klinikát

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gasztroenterológiai Klinikája 2021. november 15-én jött létre, 2022. január 27-én, csütörtökön pedig megtörtént az ünnepélyes szalagátvágás is. Az intézmény a sürgősségi klinikával közös épületben kezdte meg működését.
Az önálló klinika megalapítását az utóbbi évtizedekben a belgyógyászattal mint egységes szakmával kapcsolatos szemléletváltozás, a gasztroenterológia és hepatológia jelentős fejlődése, valamint a megváltozott igények és elvárások indokolták. Azzal hogy önálló szervezeti egységként működik a klinika, a legmagasabb szakmai színvonal és a folyamatos fejlődés érhető el az európai irányvonalak mentén.
Az átadási ünnepségen Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának vezetője emlékeztetett: 2021. január elsejével a klinikai központ az ország egyik legnagyobb egészségügyi ellátórendszerévé alakult át, és elkezdődött egy integrációs folyamat. Ennek részeként a szakemberek prioritási sorrendet állították fel, és meghatározták, hogy milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a betegállátás színvonala, biztonsága folyamatosan növekedjen. Így kapott aztán kiemelt szerepet, hogy a gasztroenterológiai klinika önálló szervezeti egységként, ne pedig a belgyógyászati klinika részeként működjön. Az önállóvá váló klinika Szabó Zoltán szerint fejlődésre van ítélve, hiszen a vezetésével megbízott Papp Mária a terület kiváló szakértője, nemzetközileg elismert hepatológus és gasztroenterológus. Hozzátette: több jel már most is arra utal, hogy a klinikát hamarosan az európai élvonalban jegyezhetik majd.
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: a gasztroenterológiai klinka egyrészt hozzájárul az emberek életminőségének javulásához, másrészt az ott folyó kutatások Európában és a világon is egyedülálló eredményeket hozhatnak, méltán öregbítve ezzel a Debreceni Egyetem és a debreceni orvosképzés hírnevét.
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora hangsúlyozta: a belgyógyászatból kivált két diszciplína, a kardiológia és a gazstroenterológia betegállománya a statisztikai adatok szerint nagyjából egyenlő. Ugyanakkor eddig csak a kardiológia rendelkezett önálló klinikával, és vált az ország egyik vezető intézményévé.
Papp Mária, a gasztroenterológiai klinika igazgatója elmondta: kivételes alkalom, lehetőség, hogy a szakmájukat a legmagasabb színvonalon művelhetik. A klinikán két szinten 55 ágyon gyógyíthatják a betegeket. A fekvőosztály alkalmas arra, hogy ellássák a Hajdú-Biharban akut gasztroneterológiai betegséggel küzdőket, és régiós centrumként is működjenek. Papp Mária közölte: az intézményen belül helyet kapott a hepatológia is. Tíz év alatt az ország legnagyobb, európai szinten is elismert krónikus és akut májbetegellátó centrumát sikerült létrehozniuk.
Hozzáfűzte: a jövőben a szakambulancia-hálózat bővítését tervezik. A többi között a várandós nők számára is létrehoznak egy gasztroenterológiai szakrendelést.
(Kórtermi és épületfotó: Czeglédi Zsolt, MTI)
Takács Tibor





























