Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Veszedelmes rákkeltők visszaszorításán dolgoznak Debrecenben

| 2018. 07. 12. | 12:06:00
Közegészségügyi veszélyt jelenthetnek.
Veszedelmes rákkeltők visszaszorításán dolgoznak Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

– A hazai tej annyira biztonságos, amennyire biztonságos a takarmányellátás. A tejelőtehén-állományokat általában silótakarmánnyal etetik, emellett a nagyhozamú teheneknek még kell abraktakarmány. Utóbbi az időjárástól függően lehet olyan gombákkal szennyezett, amelyek toxinokat, méreganyagot termelnek, és ezeknek egy része kerülhet át a tejbe – magyarázza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közös kutatásban résztvevő Győri Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének igazgatója, az MTA Élelmiszerbiztonsági Bizottságának elnöke. Hozzáteszi: a gombamentesség elsősorban megfelelő termesztéstechnológiával, valamint az időjárási körülményekhez igazodó, körültekintő, szakszerű tárolással biztosítható.

A projektet vezető Pócsi István professzor az időjárás kapcsán megjegyezte, hogy a mikotoxin-termelő gombák elszaporodása a napjainkban zajló klímaváltozás egyik következménye lehet.

– Ahogy egyre szélsőségesebb az időjárás, aszályos időszakokat követnek rövid, de nagyon nedves, csapadékos periódusok, ez a termesztett növényeket legyengíti, a gombakártevők szaporodását elősegíti, fokozza a toxintermelésüket, és gombafajcserék is megfigyelhetők: új toxintermelő fajok jelennek meg a Kárpát-medencében. A projekt során ezekre a változásokra készülünk fel – fejtette ki a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének vezetője.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzeti kiválóság pályázata keretében mintegy 300 millió forinttal támogatott kutatási program célja a megelőzés, a tejbe kerülő, közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin M1 visszaszorítása a különböző növényfajták, kukoricahibridek és tárolástechnológiák megfelelő használatával.

A gombatoxinok elsősorban a meleg, párás éghajlatú országokból terjedtek el az utóbbi évtizedekben az időjárási tényezők, illetve az import takarmányok révén. Olyan kémiai nagymolekulák, sejtmérgek, amelyeknek elsősorban az idegrendszerre, illetve a májra és vesére van erősen mérgező hatásuk már kis koncentrációban is.

– Az aflatoxinok a különböző gombatoxinok közül a legveszedelmesebb rákkeltők között szerepelnek. Májkárosító, májrákot okozó hatásuk közismert, emellett a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is veszélyesek, ezért kiemelten kell vizsgálni őket – hangsúlyozza Pócsi István professzor.

A nemzetközi kereskedelemben folyamatosan szűrik az aflatoxin jelenlétét. Olaszországban a közelmúltban magyar szakemberek is részt vettek abban a programban, amivel már sikerült kiküszöbölni ezt a problémát, és most ez alapján készítették el a kutatási programot a magyar körülményekhez igazítva.

A kutatók bíznak benne, hogy mikrobiológiai és analitikai eszközökkel feltárhatók azok a csatornák és technológiai folyamatok, amelyeken keresztül a miktoxinok bekerülhetnek az élelmiszerláncba, illetve lehetőségük lesz arra is, hogy különböző mikroorganizmusok segítségével gátolják a mikotoxinok kialakulását, illetve hatástalanítsák a takarmányba már bejutottakat.

– Az aflatoxinok elleni küzdelem jelentőségét a gazdálkodók is felismerték, olyan nagy termelő is áll az egyetem kutatásai mögött, ahol 6000 tehenet tartanak, így számukra különösen nagy jelentősége van a biztonságnak. Ez a napi munkában a hibridek és fajták elemzését, a takarmányvizsgálatot a silózott és a szemestakarmánynál is, illetve a tejanalízist jelenti. Ezután tudjuk vizsgálni, hogy hol, miként tudunk beavatkozni – emeli ki Győri Zoltán.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Balesetek, fakidőlés: nem unatkoztak a hajdú-bihari tűzoltók
Balesetek, fakidőlés: nem unatkoztak a hajdú-bihari tűzoltók
A vármegye számos pontján be kellett avatkozniuk.
Hirdetés
Hirdetés
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Három és fél év börtönbüntetést kért rá az ügyészség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb akciótervet indít a magyar kormány
A kisvállalkozásokat segítenék.
Több épületet is korszerűsítenek Görbeházán
Hajdúdorogi cég végzi a munkákat.
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.