Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sehol nem vagyunk ipari termelésben

| 2018. 07. 10. | 15:50:00
Ennyi volt az átlagos havi nettó Hajdú-Biharban 2018 elején.
Sehol nem vagyunk ipari termelésben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

175 987 forinttal az országos középmezőnybe tartozik Hajdú-Bihar a havi nettó átlagkereseteket tekintve – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal idei első negyedéves adataiból. Az alföldi megyék közül Pest megye bőven előttünk jár 190 204 forinttal, de Csongrád is jobb hely e tekintetben (181 874 forint). Bács-Kiskunban 176 830 forint a havi nettó, de Szabolcs-Szatmár-Beregben csak 147 443 forint, amivel tök utolsók. A legmagasabb havi átlagfizetést Budapesten mérik (265 035 forint), a fővárost Győr-Moson-Sopron követi (212 886 forint). (Vajon mennyi lenne a hajdú-bihari nettó, ha Debrecent nem számolnánk bele?)

A munkanélküliségi rátában Hajdú-Biharnál (5,1 százalék) csak Nógrád (7,4 százalék), Baranya (8,1 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg (9,2) és Somogy (9,3) van kedvezőtlenebb helyzetben. Miközben a Dunántúl nyugati megyéiben alig van munkanélküli: Vas 1,3, Győr-Moson-Sopron 1,4 százalékot mutat.

Hajdú-Biharban – magyar viszonylatban – meglehetősen sok, 185 vállalkozás jut ezer lakosra, ebben a főváros a legerősebb (265) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (205), ahol általában véve is nagy hatással van a gazdasági adatokra az ukrán, román határ közelsége miatt erős szürke és a fekete zóna.

A KSH adatai alapján Hajdú-Biharban – 2018 első három hónapjában – százezer lakosra 22 épített lakás jutott, ami jóval több a nógrádi és borsodi kettőnél (!), de csak fele a csongrádinak (47). Ezzel együtt megfelel a dunántúli átlagnak Győr-Moson-Sopront (155) leszámítva.

Az egy főre jutó ipari termelés Hajdú-Biharban 361 ezer forintot tett ki, ami csak Baranyában (339 ezer forint) volt alacsonyabb. Ebben a mutatóban – amire nagy hatással vannak az exportra termelő multinacionális óriások – elképesztő a kilengés: a budapesti 458 ezer forintot Bács-Kiskun (1 millió 177 ezer forint), Komárom Esztergom (2 millió 28 ezer forint) és Győr-Moson-Sopron (2 millió 132 ezer forint) is messze megelőzi (sok más nagyvállalat mellett Kecskeméten a Mercedes, Esztergomban a Suzuki, Győrben az Audi gyárt).

A foglalkoztatási ráta (vagyis a munkában állóknak a teljes munkaképes korú népességhez viszonyított százalékos aránya) Hajdú-Biharban 57,3 százalék. E gazdasági szempontból fontos mérőszám Győr-Moson-Sopronban 65,4, a fővárosban 63, Somogyban viszont csak 48,1 százalék.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.