Két debreceni menzán is egészséges menüt kínálnak
A Debreceni Egyetem két menzáján a Műszaki Kar és a Lovarda étkezdéiben olyan menüt vezettek be, amely egy egészen új és minden eddiginél innovatívabb nyitást jelent a friss gyümölcsök, zöldségek és magvak menzai étrendbe való beépítése felé.
Az egyetemi polgárok és a városban élők olyan különleges, kizárólag növényi alapanyagokból készülő ételekkel találkozhatnak az étlapon, mint a paradicsomos-oregánós zöldségragu cukkinispagettivel, vagy a vegán görög fasírt tzatziki mártással.
Számos népbetegség, például a hazánkban vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri problémáknak a megelőzését segíti, a már kialakult betegség terápiájában pedig kulcsfontosságú szerepe van a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsbevitelnek. Sajnos csak kevesen fogyasztják el az ajánlott mennyiséget, ami naponta minimum fél kilogramm, részben nyers zöldség és gyümölcs, időnként kiegészítve olajos magvakkal
– véli Szalayné Kónya Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Dietetikai Szolgálatának vezetője.
Bár a nyári időszakban a Műszaki Kar és a Lovarda menzája zárva tart, a házhozszállítás működik, az őszi nyitáskor pedig mindkét étkezdében ingyenes kóstolót tartanak, hogy az új hallgatók is megismerhessék a lehetőséget.