Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erre használná Debrecen a Latinovitsot

| 2018. 07. 12. | 16:51:00
A színház befejezésének egyelőre nincs konkrét időpontja, de a polgármester a húszas évek elejére teszi.
Erre használná Debrecen a Latinovitsot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hosszas eljárási rend miatt jövő év végén, 2020 elején indulhat meg a debreceni Latinovits Színház befejezését célzó beruházás, amelyre 13 millió eurót (mai árfolyamon 4,2 milliárd forint) biztosít a román-magyar, határon átnyúló uniós együttműködés (Interreg). 

Papp László (Fidesz–KDNP) július 13-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a húszas évek elejére fejeződhet be a több mint egy évtizede húzódó kulturális projekt, de pontos évszámot nem kívánt megjelölni. Debrecen polgármestere a „hatalmas, nagyon komoly lehetőséget biztosító tér” befejezésétől a határon átnyúló magyar-magyar kulturális kapcsolatok erősítését, a határ két oldalán a kulturális értékek feltárását, megőrzését, ápolását, a posztgraduális képzés (vagyis egyfajta színészképzés) feltételrendszerének megteremtését, valamint akár az idegen nyelvű színjátszás, kulturális programok meghonosodását is várja a megyeszékhelyen tanuló külföldi diákok ezreire tekintettel.

A pályázati összeg egy részét tartalomfejlesztésére fordítják, a pénz több éven keresztül biztosítja a Latinovits működtetését, persze a városnak valamennyit hozzá kell majd tennie – hallhattuk. A posztgraduális képzésknél számítanak a Debreceni Egyetem tudományos potenciáljára. A polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy bár az egész Kárpát-medencéből várnak majd szakembereket társulatokat a cívisvárosba, akik az oktatásban is részt vennének, a marosvásárhelyi színészképzés számára nem kívánnak konkurenciát teremteni.

Kilátás a Hunyadi és Burgundia utcákra

A június végén Aradon született támogatási döntésről beszámoltunk már, a projekt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács együttműködésével valósult meg, amiért Papp László köszönetét is kifejezte, mondván, Pajna Zoltán és Pásztor Sándor elnökök „oroszlánként” védték a projektet. 
A polgármester „mérföldkőként”, „kulturális bölcsőként” tekint a beruházásra, aminek tartalommal való megtöltésében a Csokonai Színház mellett a nagyváradi Szigligeti Színházra is feladatok várnak.
A létesítmény a következő években felújítandó, korszerűsítendő Csokonai Színház befejezésével egyidejűleg készülhet el. „Már látjuk a fényt az alagút végén” – jegyezte meg Papp László.

A Cívishír kérdése, miszerint az intézmény feltehetően nem kis összegbe kerülő majdani működtetésébe bekapcsolódhat-e az állam, úgy válaszolt: ez egyelőre nincs napirenden. – Az elmúlt tízegynéhány évet figyelembe véve nem volt olyan kulturális fejlesztése a városnak, aminek a helyességét az élet utólag ne indokolta volna – reagált, a Modemet felhozva példaként. Infrastruktúra nélkül nem lehet előrelépni – tette hozzá –, márpedig azt ma már senki nem vitatja, hogy a kulturális beruházások szerves részét kell képezzék a város fejlődésének.  

Közös virágkocsit csináltatnak

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke kijelentette: mindent elkövetnek azért, hogy Debrecen győzzön a 2013-as Európa kulturális fővárosa címért folyó versengésben, mert azzal ők is nyernek. Különösen a határ túloldalán, a Biharban élő 150 ezer magyar. Mint elmondta, a Latinovits befejezését finanszírozó forrásból a Szigligeti Színháznál többek között színpadtechnikai fejlesztésére is jut és a Körösvidéki Múzeum regionális jellegének erősítését is küszöbön áll (szintén Váradon).  

A majdani színház egyik központi része a nézőtérrel

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke szerint „jó drámát” lehetne írni csak a Latinovits körüli négy év történéseiből, amit a jó és rossz hírek váltakozása jellemzett. Kifejtette: idén nyáron megtörténhet a támogatási szerződések megkötése a projektfejlesztési szakaszra. – A részletek kidolgozásához és valamennyi szükséges dokumentum összegyűjtéséhez 6 hónapunk van. A támogatási szerződés aláírásának dátumától függően legkésőbb 2019 elején benyújtjuk a teljes pályázati dokumentációt. Ezt egy újabb 3-4 hónapos értékelési folyamat követi, aminek pozitív eredményeként 2019 közepén elindulhat a projektek végrehajtása a szükséges közbeszerzések lebonyolításával, majd a kivitelezések megkezdésével – tájékoztatott.

Azt is bejelentette, hogy a két megye közös virágkocsit indít a mostani virágkarneválon.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés