Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elstartolt a Motoros Fesztivál Balmazújvárosban + fotógaléria

| 2018. 07. 07. | 11:01:00
A szabadság szerelmeseire remek hétvége vár!
Elstartolt a Motoros Fesztivál Balmazújvárosban + fotógaléria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A belesetek megelőzését kell megtanítani a motorosoknak— hangzott el július 6-án Balmazújvároson, a 6. Motoros Fesztivál köré szervezett második közlekedésszakmai konferencián. A Koroknai Autósiskola rendezvényén a motoros képzésben érdekelt autóiskolák szakemberei és a hatóság vezetői is jelen voltak.

A rendőrség folyamatos kapcsolatban van a motorosokkal

A kétnapos, motoros felvonulásokkal és koncertekkel tarkított eseményen Bacsó Attila rendőr alezredes kiemelte, hogy a Hajdú-Bihari Motorosok Egyesülete által a rendőrség széles körben juttat el információt a járművezetőkhöz. A tavasz beköszöntével négy hétvégén motoros tréninget tartanak, mely az elméleti frissítésen túl gyakorlati felkészítő is egyben. Ekkor a Debreceni Járási Hivatallal karöltve ingyenesen átnézik a kétkerekűk műszaki állapotát. Az iskolákban bevezették a  „Sulimoped —programot” , melynek keretében megismertetik a biztonságos motorozást a kamaszokkal. Többször hangsúlyozta, hogy a motorosokat nem védi semmi, így közösen kell figyelniük egymásra az úton haladóknak. Az idei év első felében a motorosbalesetet szenvedett, motoros hibájából bekövetkezett tragédiák hátterében nyolcszor a sebesség helytelen megválasztása, ötször pedig a távolság be nem tartása volt a baj okozója. Ugyanebben az időszakban nyolc esetben hajtott ki autós a motoros elé. A mopedesek sokkal több balesetet szenvedtek, mint az A kategóriás járművek vezetői. Példaértékű, hogy évente 3-4 alkalommal megyénkben a motorosok szervezetten, egyszerre vonulnak rendőri kíséret mellett. Most már román motorosok is csatlakoztak a rendezvényekhez, részt vesznek a felkészüléseken is.

A távoktatásban van a jövő

Az idő haladtával teret hódított az e-learning képzés hazánkban. Szőcs Károly, az E-Educatio Információtechnológia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy korszerű oktatási eszközökkel szeretnének lépést tartani a rohanó világgal. Már angol és német nyelven is elérhető a távoktatás. Kibővítették a kategóriákat és már az autósiskolák 85%-a alkalmazza ezt az oktatási formát. Évente mintegy 180-200 ezer ember használja programjaikat és 96-99%-os a tanulók elégedettsége. Elsősegély-életmentő képzés is van már az elektronikus tanfolyamon. Alkalmazkodva a diákok igényéhez, egyre több mozgóképet tartalmaz a tananyag. Egy-három perces videókban mutatnak be közlekedés során előforduló helyzeteket, melyet többször, több szemszögből visszanézhetnek. Jelenleg a szimulátorok használata Magyarországon elsősorban a hivatásos gépjárművezetők képzésében van jelen (jogszabályi követelmények miatt), pedig hatékonysága nem csak itt bizonyított. Reményeik szerint ősztől már hazánkban is elérhető lesz a szimulátorokon való gyakorlás minden kategóriában.

Egy hely, ahol profiktól lehet tanulni

– Célunk a motorkerékpárosokat érintő balesetek számának minimálisra csökkentése – mondta Szabó Ákos, a Safety Hungary vezető instruktora. A cég aktivitása kimagasló: akik tőlük vásárolnak járművet, azoknak oktató anyagot adnak a slusszkulcsok mellé. Hozzátette, hogy a motoros balesetek 87,5%-a emberi hibából következik be és ebből 37 százalékánál a kétkerekűt vezető a vétkes. A Honda szeretne hozzájárulni a közlekedés biztonságának fokozásához. Ismétlés és rendszeres gyakorlás nélkül ugyanis nincs tudás. 2008 áprilisa óta Safety-tematika alapján Szingapúrban kapják meg az instruktorok a szakmai oktatást. Az ott szerzett tapasztalatokat hazánkban évente 850 hallgatónak adják át a továbbképzéseken.
– Egy kis versennyel is készültünk a fesztivál szombati napjára. A legjobb (szimulátoron vezető) motoros részt vehet egy safety-képzésen– tette hozzá.

A hatóság nem a levegőbe beszél

A motorosoktatás változását és eredményességét Novák Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezető-helyettese elemezte. A képzéssel és vizsgáztatással kapcsolatos feladatok ellátását az ITM végzi. Kiemelte, hogy a kiképzett motorosok száma folyamatosan nő. Tavaly ez a szám meghaladta a hétezret.
–A motorosokat meg kell tanítani a balesetek elkerülésére, ez a fő szempont. Szigorítottunk a vizsgákon, de tudjuk, hogy meg lehet őket csinálni. Mi nem asztal mögül dolgozunk, hanem ki is próbáltuk a vizsgasort és lehet teljesíteni - mondta.

Zárásként Vince Zoltán, az ITM képzésmódszertani referense a szakoktatók fontosságát hangsúlyozta. A hatóság azt szeretné elérni, hogy ne legyen olyan oktató, aki se tudással, sem akarással nem rendelkezik. Változtatni kell a tanítók szemléletén, hogy a maximumot akarják kihozni a diákokból. 
– Fékezni, kikerülni, kanyarodni. Ez a három legfontosabb, amit tökéletesen el kell sajátítani egy motorosnak. Emeljük a vizsgakövetelményeket a szakoktatóknál és a tanulóknál egyaránt. Az oktatás a szakoktatók tanításánál kezdődik, ezért e téren szeretnének a legnagyobb változásokat elérni. 

Továbbra is útkanyarulatokban történik a legtöbb baleset (85%). A sofőrök nem rendelkeznek kellő technikai kezeléssel, viszont nagy az önbizalmuk. 

A szakmai előadások után a város művelődési központja előtti téren egy balesetet játszottak el. A rendőrök, mentők és tűzoltók közös és hatékony munkáját nézték meg az érdeklődők.

Ezután a motorosok rendőri felvezetés mellett tettek egy kört a városban, majd Hajdúnánásra is ellátogattak. Mire visszaértek, a színpadon a Southern Comfort zenélt. Az este további részében volt Diktátor és Republic koncert, valamint éjszakai motoros bemutató is. 

Július 7-én, szombaton is egész napos programmal várják az érdeklődőket.

Lesz motoros bemutató, Tehervonat koncert, fellép a Yulius25. Este a Crome Rt és a Diamond-Folkfusion Szimfonik Live gondoskodik a remek hangulatról. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés