Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A templom, amit nem akar a főépítész, s nem csak ő

| 2018. 07. 09. | 19:29:00
Még csak papíron létezik a debreceni terv, de éles szakmai ellenállást váltott ki.
A templom, amit nem akar a főépítész, s nem csak ő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újra ingyenes hasznosításba kaphatja a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye a debreceni önkormányzattól azt a tócóskerti területrészt, amellyel korábban nem sikerült mit kezdeniük, de most újult erővel építkeznének. Egy, a Holló László sétány melletti, a Derék utcához közeli, 2 800 négyzetméteres telekről van szó (a Sparnál), ahová templomot és közösségi házat húznának fel. A vallásgyakorlás mellett tehát lelki tanácsadás, családgondozás, személyiségfejlesztő együttlétek is szerepelnek az egyházi tervekben. 2010-ben egyszer már megkapták a területet, de mivel akkor nem sikerült megvalósítani az elképzeléseket, a várossal kötött megállapodás megszűnt. 

A Holló László sétánytól északra eső placcon épülne fel (Forrás: Google)

2015-ben viszont Ferenc pápa döntése, amely a római katolikus Esztergom-Budapesti érsekség helyett közvetlenül Rómának alárendelt egyházzá emelte a görögkatolikusokat anyagilag, és új perspektívát nyitott számukra. A Kocsis Fülöp metropolita vezette egyház egymás után kezd beruházásokba (Debrecenben is), így aligha fenyeget a múltkori veszély, hogy nem képesek élni a lehetőséggel. 

Mégis van valami, ami máris beárnyékolja a küszöbön álló építkezést.

Gyorsan tegyük hozzá, egyelőre a terület odaadásáról sincs döntés, hiszen az arról szóló előterjesztés csak ezen a héten kerül a debreceni közgyűlés bizottságai elé.

Kort tévesztett, teljes tévedés, sajnálatos

A majdan Szentháromság nevet viselő, 150 fő befogadását célzó templomra az egyház idén februárban tervpályázatot írt ki. 42 pályamű érkezett. Az első díjat a gyömrői Fiers Márton és felesége, Lovas Katalin munkája nyerte el a Kocsis Fülöp, Dobos Péter építészmérnök (Hajdúdorogi Főegyházmegye), Benczúr László építészmérnök (Magyar Építész Kamara), China Tibor építészmérnök (Debrecen főépítésze) és Terdik János parókus alkotta bírálóbizottság döntése nyomán. A győztest bruttó 700 ezer forint díjjal és továbbtervezésre vonatkozó szerződéssel ismerték el (további négy művet díjaztak).

Csakhogy az ötfős testület olyannyira nem értett egyet, hogy a debreceni főépítész erősen kritikus különvéleményt fogalmazott meg, amihez Benczúr László csatlakozott és kérte annak jegyzőkönyvbeli rögzítését. Hogy mi a bajuk?

– Számomra esetleges telepítésű, nincsenek egzakt módon definiált telekhasználati megoldásai. A templom belső térképzése, bár a liturgiának megfelel, zavaros (kettős ívrendszer mögötti nyeregtetős rész, majd kupolás szentély), technikailag nehezen kivitelezhető. Így drága, felesleges térbővületeket hoz létre, ahonnan a szertartás nem látható – írta le China Tibor. 

Úgy látja, a megvalósítandó templom a győztes terv alapján formailag nem esztétikus, nagyobb épületet próbál sejtetni, mint ami valójában, így még inkább eltörpül a hozzávetőlegesen kétszer olyan magas lakóépületek között. A templom időben visszalépő megjelenése – folytatja – anakronisztikusan viszonyul a környezetéhez, és abszolút értelemben sem teremt kortárs építészeti értéket. A városi főépítész a kerítést a bemutatott formában „teljes tévedések” tartja és sajnálatosnak nevezi, hogy Fiersék munkája maga mögé utasított „több, magas építészeti értéket képviselő, s a liturgiai elvárásoknak legalább annyire megfelelő pályázatot”.

Nem mellékesen a bírálóbizottság 14 pontban tett észrevételeket és kért tervmódosításokat az első helyezett alkotótól.

Nem aratott sikert

Az epiteszforum.hu-n már van, aki kongatja a harangokat, mondván, „sok-sok pénzért, rengeteg jóindulattal, áldozattal és adománnyal fog felépülni egy gyenge épület”. 

Az elismert építész, Salamin Ferenc (Ybl-díj, Év Főépítésze Díj, Kós Károly-díj) sem éppen lehetett elégedett a döntéssel, mert az eredményhirdetést követeően arról írt, a görögkatolikusok még 2013-ban megbízták egy tanulmányterv elkészítésével a témában.

Látványterv a Salamin-féle tanulmánytervből

– A lakótelepen az utóbbi évtizedekben több építészetileg kiemelkedő és meghatározó templom épült, Kőszeghy Attila lenyűgöző katolikus temploma és Lengyel István nagyszerű református temploma. Az egyház pontosan megfogalmazott tervezési irányelveket állított össze, a tervet többször egyeztettem, s a végleges tanulmánytervet megelégedéssel elfogadták – összegezhetők az általa megfogalmazottak, amelyekből csalódást vélünk kihallani.

Érzékelhető, hogy az építész szakmai képviselői közül mások is hasonló véleményen vannak.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.