Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nőgyógyászati műtét élőben, Debrecenből

| 2018. 06. 01. | 15:42:00
Villámkezű, világhírű professzor végezte.
Nőgyógyászati műtét élőben, Debrecenből
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A világ egyik legjobb endoszkópos sebésze végzett interaktív, élőben közvetített bemutatóműtéteket a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját. Az indiai Shailesh Puntambekar Európában most először ismertette egyedülálló technikáját.

– A 21. századi nőgyógyászati onkológiai tankönyvekben biztosan olvashatjuk majd Shailesh Puntambekar nevét. A professzor arról híres, hogy a legbonyolultabb műtéteket is nagyon gyorsan el tudja végezni, amellett hogy nagy biztonsággal alkalmazza a laparoszkópiás technikát – nyilatkozta az unideb.hu-nak Póka Róbert igazgató az indiai vendégprofesszorról.

A szakember Dilip Vasant Kale nőgyógyász professzorral együtt Indiából, a Savitribai Phule Pune University-ről érkezett négynapos szakmai látogatásra a Debreceni Egyetemre.A neves sebész május 30-án két nőgyógyászati onkológiai laparoszkópos műtétet hajtott végre a klinikaigazgatóval közösen a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A beavatkozásokat az élő videó-közvetítésnek köszönhetően interaktív módon lehetett figyelemmel kísérni a klinika tantermében.

– Ennek az endoszkópos műtétnek egy speciális koreográfiáját dolgozta ki Puntambekar professzor, amit most részletesen demonstrált a műtőben. Rendkívüli volt az, hogy élőben közvetítve, lépésről lépésre nyomon tudtuk követni a beavatkozásokat, és látni azt, hogyan reagálja le az előre nem látható körülményeket – fogalmazott Póka Róbert, akinek az indiai szakember megtanította sajátos módszerét.

A klinikaigazgató szerint egy ilyen bemutatóműtét olyan, mintha egy filmet képkockáról képkockára néznénk meg, ami rendkívül hasznos a szemléletformálás szempontjából.

A Debreceni Egyetem női klinikáján a laparoszkópos méheltávolítás technológiáját 2014-ben vezették be, napjainkban pedig már a bonyolultabb nőgyógyászati daganatok miatt végzett műtétek esetében is egyre gyakrabban alkalmazzák ezt a módszert.

- Az elmúlt négy évben nulláról 30 százalékra emelkedett a technológia alkalmazási aránya ezen a területen, a nem daganatos elváltozások miatt végzett műtétek többségét pedig már laparoszkópiás módszerrel végeztük. Óriási fejlődés történt tehát, de van még mit tanulnunk, ehhez a világhírű indiai szaktekintélyek jelentős módon járultak hozzá – tájékoztatott a professzor.

– Hiszek abban, hogy a megszerzett tudást tovább kell adni, és ez ma már a modern technikának köszönhetően sokkal könnyebb, mint annak idején. Azzal, hogy a Debreceni Egyetem neves professzorának, Póka Róbertnek taníthattam meg a módszerem, olyan mintha megdupláztam volna a tudásomat – mondta a világhírű szakember.

Méhátültetés

Az indiai vendégek május 31-én előadásokat is tartottak a Klinikai Központban. Shailesh Puntambekar egyik legnagyobb vívmányáról, élete szakmai csúcsáról, az endoszkópos méhátültetésről tartott előadást, melyet Indiában először ő hajtott végre. Kale professzor a méhtükrözésről, felesége – a világszerte ismert diabetológus – Shailaja Kale pedig a terhességi cukorbetegségről beszélt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Február 10-én ismeretlen helyre távozott.
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés