Hirdetés

Másodfokon a polgárőr vezető elleni büntetőper

Cívishír

2018.06.04. 16:21

Másodfokon a polgárőr vezető elleni büntetőper
A büntetőper marasztaló ítélettel zárult a Hajdúböszörményi Járásbíróságon, balra Tóth Attila (Fotó: Cívishír)

Vádlott és védője arra próbálják felhívni a Debreceni Törvényszék figyelmét, hogy az időpontok vonatkozásában sem stimmel a vád.

Hirdetés

Kedden a Debreceni Törvényszéken – immár másodfokon – folytatódik a Tóth Attila ellen csalás miatt indult büntetőper.

A megyei polgárőr szövetség elnökét tavaly decemberben 1,25 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a Hajdúböszörményi Járásbíróság azzal a váddal, hogy 2016 áprilisában 2 millió forintot kért egy hajdúböszörményi vállalkozótól az Országos Polgárőr Szövetség elnökére hivatkozva. Csakhogy a vádirati tényállás szerint Túrós András sosem fogalmazott meg ilyen kérést Tóth Attila felé, aki viszont – szerepel az elsőfokú bíróság ítéletében – megkapta a sértettől a kért összeget a következő hónapban. Majd pedig visszaadta 2016 novemberében – állapítják meg –, amikor Túrós András értesült a történtekről és feljelentést tett a rendőrségen. 

Az elsőfokú ítélet azért nem vált jogerőssé, mert az ellene felhozottakat kezdettől fogva tagadó, a történteket egy hatalmi játszma gátlástalan húzásainak tekintő Tóth Attila és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan hatályon kívül helyezés és új eljárás érdekében lefolytatása fellebbezett, míg a megyei főügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta. 

A súlyos kérdőjeleket felvető büntetőeljárásról, a közvetlen, objektív bizonyítékok hiányáról, valamint a Túrós András és Tóth Attila közötti konfliktusokról alább hosszabban is írtunk.

Kilenc perc különbséggel

Tóth Attila védője, dr. Rácsai Lajos fellebbezésében egyebek mellett kifogásolja, hogy a vádlott terhére rótt körülmények szubjektív bizonyítékokon, túlnyomórészt tanúvallomásokon alapszanak, ráadásul e nyilatkozatok a sértetti oldal felé elfogultak (házastársi, közvetlen munkatársi tanúvallomásokról van szó).

Szerinte a Hajdúböszörményi Járásbíróság ítélete logikailag és jogilag sem kellően alátámasztott Tóth kétséget kizáró bűnösségének megállapításához. A védő a gyakorlatban például azt érti ezen, hogy a Túrós Andrással egyébként is haragos viszonyban lévő – az országos elnök által is okosnak tartott – vádlottnak semmilyen racionális érdeke nem fűződött ahhoz, hogy előbbi nevében pénzt kérjen bárkitől. Főleg annak tükrében, hogy ez a bizonyos hajdúböszörményi vállalkozó a vád szerint még melegében közölte vele: a vádlott állítását ellenőrizendő fel fogják hívni Túrós Andrást.

Arra az ellentmondásra is felhívnák a Debreceni Törvényszék figyelmét, hogy az ítéleti tényállás értelmében a pénzkérés reggelén Tóth Attila reggel 7 óra 9 perckor javában a böszörményi vállalkozónál volt, miközben a telefonos cellainformációk és a híváslisták szerint 7 óra 19 perckor már a feleségével beszélt Görbeházánál. 

RaL

 

Debreceni TörvényszékcsalásOrszágos Polgárőr SzövetségTóth Attila

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés