Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bölcsőhalál: ingyenesen oktatják a szülőket Debrecenben

| 2018. 06. 04. | 12:55:00
A mentőápoló szabadidejében sem pihen.
Bölcsőhalál: ingyenesen oktatják a szülőket Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tim Attila ingyenes előadásokat tart annak érdekében, hogy a szülők felkészültek legyenek a váratlan helyzetekben is.

Cívishír: Csecsemő és gyermek életmentő előadásokat tart. Pontosan mikről szólnak ezek?
Tim Attila: Az előadások a csecsemő- és gyermekkori vészhelyzetekről szólnak, amik súlyos egészségkárosodást okozhatnak a gyereknek vagy amik meg is ölhetik a picit. De emellett szó esik lázcsillapításról, légúti fertőzésekről, a krupp szövődményeiről, a bronchitis kezeléséről. Legfőbb téma a mindenki által rettegett bölcsőhalál. A bölcsőhalálról tudjuk, hogy teljesen egészséges csecsemőn bekövetkező hirtelen haláleset, amit sem a kórelőzmény, sem pedig a kórbonctani lelet nem igazol. Tehát nem tudni, hogy mitől halnak meg a babák.

A bölcsőhalál megelőzésében Magyarország élen jár világviszonylatban is.

Erről szól ez a tanfolyam is, hogy hogyan előzzük meg, és ha már bekövetkezik a tragédia, akkor hogyan élesszük újra a csecsemőt. Általában valamilyen légzésleállás okozza a halált. Leggyakrabban esti vagy kora hajnali órákban következik be, mikor a baba alszik. Ilyenkor alszik a szülő is, és ez a veszedelmes benne, hogy nem lehet észlelni időben. Ennek elhárításában próbálunk segítséget nyújtani. Megmutatjuk a légzésfigyelők használatát és működését. E kapcsán még mindig vitáznak (a szakemberek is), hogy kell-e légzésfigyelőt alkalmazni, hiszen a bölcsőhalált nem előzi meg. Ez sajnos valóban így van. Nem előzi meg, de tudnak lépni a szülők, ha észlelve van a gond. Vissza tudják adni a csecsemőt az életnek. Ha megáll a keringés és időben észre veszik, akkor egyszerű módszerekkel nagyon jó eséllyel újraéleszthető a csöppség. 2012 óta léteznek ezek az előadások. Azóta három szülőtől érkezett visszajelzés, hogy sajnos használniuk kellett az itt megtanultakat. Jelzett a bébiőr, beszaladtak a gyerekszobába és látták, hogy el volt lilulva a kicsi. Szerencsére nem estek pánikba, tudták, hogy mit kell tenni. Elkezdték csinálni a megtanultakat és a mai napig is jól fejlődő, teljesen egészséges gyermekek büszke szülei. Azt mondták, hogy sokkal higgadtabbak tudtak maradni. A mentésirányító segített nekik, de lépésról-lépésre tudták, mit kell csinálni. Egyébként az anyukák megkapják a protokollt kinyomtatott formában is, érdemes mindig a kezük ügyében tartani. Magyarországon tízezerből három csecsemőt sajnos mindig elvesztünk. A bölcsőhalál 0-1 éves korig várható leginkább, 1-4 hónapos korig következik be leggyakrabban, fél éves kor után már csak szórványosan. Egyéves kor után pedig már nem is beszélünk bölcsőhalálról. Újszülött korban a legfejletlenebb a kicsik idegrenszere és légzésszabályzási problémák gyakran fellépnek.

Cívishír: Önt kérték fel az előadások megtartására vagy látta, hogy ebben a témában nagy a tapasztalatlanság?
Tim Attila: Egy bababolt tulajdonosa által jött a felkérés. Én vagyok olyan bolond, hogy bármire igent mondok, ami az életmentést szolgálja. Ezek a tanfolyamok havonta egyszer vannak, a mai napig is igyenesek, én sem vagyok hajlandó értük pénzt felszámítani.

Most már nemcsak Debrecenben, hanem Nyíregyházán is megtalálnak a szülők, mert ott is igény merült fel rá.

Egyre többen vannak mindkét helyen, előzetes bejelentkezés szükséges. Lassan nem férünk el: 30-40 főt tudunk fogadni. Folyamatosan bővülünk, most már projektoros kivetítő is van. Feleségem szerkeszti az előadások anyagát. Emellett egy csecsemőfantomon gyakorolhatják magát az újraélesztést. Ez egy nagyon valósághű baba, lehet pumpálni a mellkasát. Megdöbbenve tapasztalják, hogy nem is olyan könnyű lenyomni vagy levegőt fújni bele. Egyébként a folyamatban nincs semmi bonyolult. Egyszerűen oda kell menni és a megfelelő sorrendben, a megfelelő módon kell csinálni és kész. Nagyon sokan ismerősökkel érkeznek, terhesgondozáson vagy interneten hallanak rólunk. Nagyszülők és kispapák is nagy számban vannak jelen. 

Cívishír: Egy babát mennyi ideig lehet visszahozni az életbe?
Tim Attila: Konkrét idő nincs. Nyilván van egy egészséges határ, ameddig kell csinálni. Felnőttnél körülbelül 30 perc. Ha addig nem lesz számottevő eredmény, akkor azt mondjuk, hogy abbahagyható. Nem azt mondjuk, hogy abbahagyjuk, mert például fiatal felnőtteket sem nagyon engedünk el. Nagyon sokszor másfél órás újraélesztések vannak, csecsemőknél még több is lehet. De ami nagyon fontos, az az, hogy

az agy 4 percig bírja az oxigénhiányos állapotot.

4 perc után károsodik, minden perccel egyre súlyosabban. 80-100 millió agysejttel születünk, ami nem termelődik újra. Abból kell gazdálkodnunk egész életünkben. 4 perc után milliós nagyságrendben pusztulnak el percenként az agysejtek. Ezért is fontos, hogy a laikus által is elkezdődjön az újraélesztés, hogy ne legyen visszafordíthatatlan károsodás.

Cívishír: Az előadás eleje az őssejtről szól.
Tim Attila: Mentőápoló kollégám előadást tart a témában. 15-20 percben kapnak a szülők információt arról, hogy mi is az őssejt. Hatalmas jövője van. Például, ha megég a csecsemő, akkor a bőrt nem tudják honnan pótolni, mert kevés felület áll rendelkezésre. Erre is megoldás az őssejt, ami elkezd saját bőrt növeszteni. De segíthet a vérképző szervek betegségeiben, agyvérzésnél, oxigénhiányos állapotnál. Úgy tűnik, hogy az agysejtekbe is beépül. Volt teljesen béna baba, az őssejtnek hála, ma már bordásfalra mászik.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés