Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bevonul a börtönbe a volt polgármester?

| 2018. 06. 26. | 19:38:00
A kegyelmi kérvény folyamatban van, akár lehetséges is a halasztás a korábbi balmazújvárosi önkormányzati vezető ügyében.
Bevonul a börtönbe a volt polgármester?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Információink szerint június 27-én, azaz szerdán kellene börtönbe vonulnia a volt balmazújvárosi polgármesternek. 

A Cívishír úgy tudja, az áprilisban jogerősen 5 év szabadságvesztésre ítélt V. Margit nem kért halasztást, ellentétben bűntársával, a korrupciós ügy másodrendű vádlottjával, K. Sándorral. A 17 ezres városban jól ismert, idős üzletember 3 hónap haladékban részesült, feltehetően az egészségi állapotára tekintettel. 

Bár V. Margit és a körzet oszággyűlési képviselője, Tiba István (Fidesz–KDNP) a jogerős ítélethirdetést követően aláírásgyűjtésbe kezdtek – remélve, ha az íveket eljuttatják a miniszterelnöknek, az érdemben befolyásolhatja a történetüket –, a kezdeményezésből semmi sem lett. Már akkor megkérdeztük tőlük, hogy mit remélnek az akciótól – hiszen kegyelmet a köztársaság elnök gyakorolhat –, de sem akkor, sem azóta nem reagáltak érdemben. Viszont a volt polgármester elindította a kegyelmi kérvényét Áder János köztársasági elnöknél. Szintén ide tartozik, hogy mind ő, mind K. Sándor felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő a Kúriánál.

[Beillesztett cikk: Nekiment a debreceni bíróságoknak a fideszes képviselő]

Mint ismert, kettejüket egy, a balmazújvárosi Kőnig Rendezvényközpont beruházásával összefüggő korrupciós bűncselekményért ítélte el másodfokon – már jogerősen – a Debreceni Ítélőtábla, megváltoztatva a Debreceni Törvényszék tavaly októberi, felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést kimondó határozatát. A táblabíróság a polgármestert 5 év, az üzletembert 1 év 6 hónap börtönnel sújtotta. A korábban jegyzőként is tevékenykedő településvezetőt 5 évre eltiltották a jogi egyetemi végzettséghez kötődő foglalkozásoktól, illetve a közügyek gyakorlásától. A tábla döntése szerint mindkettejük csak a büntetés kétharmad részének kitöltése után kerülhet feltételes szababadlábra. Bár a büntetőeljárásban tanúként Tiba István is feltűnt, és ő maga sem tagadta, hogy kulcsszereplője volt egyes, a bíróság által vitatott tisztaságú eseményeknek, a képviselő végül nem került a vádlottak padjára.

Járhatott Lengyelországban

Arról, hogy a volt polgármester mikor és melyik büntetés-végrehajtási intézetben kezdje meg a büntetése letöltését, a büntetés-végrehajtás határoz. Ha azonban valaki halasztást kérne, annak az ügyében első fokon eljáró bíróhoz kell kérelmet benyújtania, legkésőbb a bv-behívó kézhez vételét követően – ezt már Tatár Timeától, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivőjétől tudtuk meg. Halasztás, miként a törvény fogalmaz, csak „fontos okból" kérhető, a bíró az illető személyi vagy családi körülményeire tekintettel dönthet a megadásáról. Például terhesség, egy évesnél kisebb gyermek esetén A halasztás 3 hónap lehet, de betegség esetén meghosszabbítható.

– Két évnél hosszabb szabadságvesztés esetén csak az életet közvetlenül veszélyeztető betegség esetén adható halasztás. Másik kivétel, ha az igazságügyért felelős miniszter úgy dönt. Ha ugyanis kegyelmi kérvényt adnak be a köztársasági elnökhöz, akkor a kegyelmi eljárás során a miniszter elrendelheti a büntetés végrehajtásának elhalasztását addig, amíg a köztársasági elnök meghozza döntését – tájékozatott a sajtószóvivő. 

Amennyiben valaki nem vonul be önként a rácsok mögé, előbb megkísérlik elővezettetni. Ha ez sikertelen, elfogatóparancsot adnak ki ellene. Ebben az esetben az illető elveszíti a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét.

A Cívishír többektől megtudta, hogy a volt polgármester nemrég Lengyelországban járt, ám ezzel nem követett el jogsértést. A Debreceni Ítélőtábla ugyanis a letöltendő szabadságvesztésen kívül nem rendelt el személyi szabadságot korlátozó intézkedést (külföldre utazási tilalmat, lakhelyelhagyási tilalmat) V. Margittal szemben.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Feledi László 83 bajnoki meccsen lépett pályára a Lokiban.
Hirdetés
Hirdetés
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Génterápiára gyűjtenek egy kisfiúnak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!