Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az éjszaka, amikor minden életre kel

| 2018. 06. 20. | 15:35:00
Debrecenben "kitör" a Múzeumok Éjszakája.
Az éjszaka, amikor minden életre kel
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Múzeumok Éjszakája június 20-i sajtótájékoztatóján a programsorozat felsorolása mellett kulisszatitkokat árultak el a szervezők a Déri Múzeumban. Komolay Szabolcs alpolgármester elmondta, hogy a tavalyi évben Debrecen volt a házigazdája a rendezvénysorozatnak: ekkor több mint 60 ezren voltak kíváncsiak a programokra - vidéken egyik városban sem volt ekkora az érdeklődés.

– Szeretnénk most is egy olyan Múzeumok Éjszakjával előrukkolni, ami minden tekintetben méltó ahhoz a szinthez, amit mi magunknak felállítottunk. Minden korábbinál több helyszínen tartanak rendezvényeket, hiszen a Déri Múzeum mellett - ami az esemény központi helye-, a Református Kollégium, a Medgyessy Irodalmi Múzeum, a MODEM, a Pásti utcai zsinagóga és a Nagytemplom is részt vesz a éjszakában.

A városháza is látogatható, ami tavaly újdonságként kapcsolódott, a Szabó Magda Emlékház pedig most először vesz részt a programsorozatban.

Hozzátette, minden helyen készülnek valami érdekességgel. Idén a huszárhagyományokra építették fel a városházi kiállítást - Papp László polgármester és Ruszin Romolusz dandártábornok közösen vezetnek tárlatot.

– 170 esztendje annak, hogy a Magyar Honvédség létrejött. Jó kapcsolatot ápolunk debreceni háziezredével, az V. Bocskai István Lövészdandárral, amelynek elődje a 39-es császári és királyi gyalogezred. Úgy gondoltuk, hogy ennek a debreceni katonai hagyománynak mindenképpen emléket kell állítanunk. Szombaton 18 órai kezdettel várjuk az érdeklődőket. A helyőrségi katonai zenekar természetesen jelen lesz. Katonazene nélkül nem lenne autentikus a jelenlétünk.

Egy, a második világháborúban harcolt légvédelmi löveget fogunk elsütni, amivel nyomatékosítjuk, hogy Debrecenben kitört a Múzeumok Éjszakája.

Koroknai Edit, a MODEM igazgatója hozzátette, hogy a tavaly megkezdett programjukon idén tovább kell lépniük az Impressziók kiállítás miatt. 

– Június 20-án nyitunk a PAD utcafesztivállal, ami 3 napig tölti meg Debrecen első sétálóutcáját, a Batthyány utcát. Amennyiben esik az eső, úgy a programokat a MODEM fogadótermében rendezik meg. Az idei múzeumok éjszakája csúcsát az Impressziók kiállítás jelenti.

Akik nem férnek be a kiállításra, de karszalaggal rendelkeznek, rendhagyóan vasárnap is várjuk 14 és 18 óra között.

Arra fel kell hívnom a figyelmet, hogy a tárlatvezetések már mind beteltek. Nem a biztonság miatt, hanem a páratartalom megtartása végett sajnos korlátoznunk kell a látogatók számát. Fő attrakció még a Paso koncert, Kepes András önálló estje a belső kertben, illetve lesz stand up comedy Jankovics Péterrel.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a város számos pontján szerveznek programokat. A saját kiállításaikon felül segítik a többi helyszín integrálódását. 

– A múzeum fő attrakciója egy viking kor előtti interaktív kiállítás lesz. A másik pedig egy szarmata leletegyüttes, amelyet Derecske közelében találtak néhány héttel ezelőtt.

Az időszaki kiállítások mellett a Munkácsy-trilógia mindhárom darabja megtekinthető.

A Déri téren folyamatos programok, az Éva Presszó és Szirtes Edina koncertje hallható. A múzeum udvarán Odett énekel.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ilyet is tud a CATL: egyetlen töltéssel ezer kilométer
Ilyet is tud a CATL: egyetlen töltéssel ezer kilométer
Tízperces töltéssel 600 kilométeres hatótávolság.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.