Hirdetés

Az állam kész fizetni, végre Debrecené lehet a Golgota!

2018.06.05. 17:11

Az állam kész fizetni, végre Debrecené lehet a Golgota!
Gulyás Gergely a Kormányinfón

Gulyás Gergely szerint ha 10 millió euró az ár, akkor megveszik.

Hirdetés

Pákh Imre kész eladni a Golgotát a magyar államnak 10 millió euróért, azaz körülbelül 3 milliárd forintért - ezt a műgyűjtő üzletember az ATV munkatársának mondta azt követően, hogy a Kormányinfón megkérdezték Gulyás Gergely kancelláriaminisztert: a magyar állam megveszi-e 10 millió euróért Munkácsy Mihály Jézus trilógiájának harmadik festményét, a Golgotát, amely Pákh Imre tulajdonában van.

Gulyás Gergely akkor is megerősítette, hogy készek 3 milliárdért megvenni a festményt, amikor az ATV főmunkatársa visszakérdezett, hogy pontosítsa az összeget.

A festményre vonatkozó kérdést és választ a 34:48 perctől nézheti vissza:

Munkácsy Mihály Golgota című festményét a külföldi tulajdonosok 1991 novemberében szállíttatták Magyarországra az Egyesült Államokból; a mű letéti szerződés alapján a restaurálást követően a debreceni Déri Múzeumba került. A festményt 2003-ban vásárolta meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő.

Pákh Imre és a magyar állam képviselői között a festmény megvásárlásáról tárgyalások folytak, amelyek nem vezettek eredményre. Az állam egy műemlékvédelmi határozattal védetté nyilvánította a Golgotát, mire Pákh Imre bírósághoz fordult jogorvoslatért. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nemrég hatályos kívül helyezte a védetté nyilvánítást.

 

Déri MúzeumGolgotaPákh Imre

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés