Hirdetés

Akik zenével erősítik Debrecen ambícióit

civishir.hu

2018.06.09. 09:46

Akik zenével erősítik Debrecen ambícióit
Fotók: Cívishír

Térzenével zárta az évadot a Kodály Filharmónia a Hal közben. +Képgaléria

Hirdetés

A Kodály Filharmónia Debrecen idén is megrendezte a már hagyománnyá vált évadzáróját a Hal közben. A mini koncerttel fűszerezett évbúcsúztató rengeteg érdeklődőt vonzott a város szívébe. Papp László, Debrecen polgármestere ünnepi bezédében kifejtette, hogy a filharmonikusok országon belül és kívül is számos rendezvényen vettek részt. Városunk a lehető legmagasabb szinten képviseli a komolyzenét és a kultúrát.

– A Kodály Filharmónia az egyetlen olyan intézménye Debrecennek, amely a város nagyköveteként viszi a világban városunk jóhírét. Nagyon büszkék vagyunk erre a teljesítményre. Debrecen pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, és legfőbb zászlós hajónk ez a szervezet. Amennyiben a grémium úgy dönt, hogy Debrecen nyeri el ezt a címet, akkor az eddigieknél is sokkal fontosabb, nagyobb szerep hárul majd a zenekarra és a kórusra. Beszédében arra is kitért, hogy Debrecen egy olyan város akar lenni, amely a régióban minden tekintetben betölti a központi szerepét. Ez a kultúra hatékonyabb képviselete, jelenléte nélkül nem lesz lehetséges. – Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy a Kodály Filharmónia teljesítményével erősíti a város ambícióit, törekvéseit – mondta.

Sűrű évadról számolt be Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója, művészeti vezetője. Elmondta, hogy a koncertjeik átlagos látogatottsága 95 százalékos, de bizakodik a létszám további növekedésében. Hétszer annyi bérletes látogatójuk, mint 7 évvel ezelőtt. – Kiemelkedően fontos volt számunkra, hogy a Kodály-emlékévet méltóképpen ünnepeljük meg. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy ne csak Debrecen zenei életét fejlesszük, hanem ahogy Kodály Zoltán intelemként ránk hagyta, zenével töltsük meg a néma berkeket is. Ennek nyomán felléptek Nagyvárad, Ungát és Róma színpadain is. Az igazgató elmondta, hogy az Arany János- és Szabó Magda-emlékévhez kapcsolódóan is tudtak produkciókat bemutatni. Büszkék arra, hogy a bérletes koncertjeik nem csak hogy teltházasak, de rendre pótszékeket is el kell helyezni a Kölcsey Központban.

Ünnepélyes díjátadót is tartottak az évadzárón: átadták az "Év énekese", az "ÉV zenekari művésze", az "Évad ifjú zenekari művésze", az "Évad ifjú énekese", valamint a Rubányi-, Komlóssy- és Nívódíjak is.

Fogarasi Renáta

Galéria

Kodály Filharmónia DebrecenHal köz

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés