Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

40 milliós adomány az NI Hungary Kft-től hat egyetemnek

| 2018. 06. 21. | 19:51:00
Oktatási célokat szolgálnak a Debrecenben átadott eszközök.
40 milliós adomány az NI Hungary Kft-től hat egyetemnek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagysebességű multimédiás tartalmak feldolgozására alkalmas oktatási célú hardvert fejlesztettek közösen a NI Hungary Kft. (NI) és a BME VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék munkatársai. A NI hat felsőoktatási intézmény villamosmérnöki és informatikai képzését támogatja közel 100 FPGA kártya (amelyek piaci értéke közel 40 millió forint) adományozásával, ezzel is elősegítve az ipar 4.0 kihívásainak történő megfelelést.

Az FPGA-k – Field-Programmable Gate Arrays, azaz újraprogramozható szilícium chipek – oktatása a Műegyetemen 1992-ben kezdődött az akkori OMFB (Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság) támogatásával. Több felsőoktatási intézmény is részt vett a projektben és a „zöldmezős beruházás” hatására a kutatóhelyeken megindult a munka. A BME VIK MIT tanszék FPGA laboratóriuma az elmúlt 25 év során az FPGA eszközök legmodernebb technológiai szintjének biztosításával folyamatosan magas szintű hozzáférést biztosított a legújabb generációs eszközökhöz, a fejlesztői környezetekhez és a magasszintű tervezési eredmények gyakorlati megvalósításához. A tanszék saját fejlesztésű FPGA oktatási technológiája az elmúlt időszakban több száz villamosmérnök és informatikus hallgató számára biztosította a közvetlen tapasztalatszerzés lehetőségét.

A számítógépekben található processzorokkal ellentétben, egy FPGA programozása a chip elemei által realizált digitális logikai funkcionalitást változtatja meg, ahelyett, hogy egy szoftveres alkalmazást futtatna. Ross Freeman, a Xilinx társalapítója találta fel az első FPGA-t 1985-ben. Az FPGA teljesítménykülönbségét sok esetben úgy lehetne viszonyítani a CPU-hoz, mint a könyvnyomtatást a kódexmásoláshoz képest.

Az FPGA-k -az elmúlt 25 év során szinte minden területre betörtek. A Google, az Amazon vagy a NASA ilyen eszközöket használ az intelligens képfelismerés és feldolgozás, vagy az MI (mesterséges intelligencia) algoritmusok gyorsítása érdekében. Erre épülnek az 5G-s telekommunikációs próba hálózatok, de jelen vannak szinte minden hálózati routerben, továbbá ott vannak a radarokban, rendszámfelismerő kamerákban, arcfelismerő rendszerekben, és a robot vezérlésekben vagy az integrált áramkörök fejlesztésénél is nagy szerepet játszanak. Az FPGA-k mindenhol jelen vannak, ahol végleges algoritmus nélkül szükséges gyorsan, nagy mennyiségű adatot feldolgozni, vagy ahol extrém kis fogyasztásra van szükség.

Többek között ilyen eszközökre épülnek a National Instruments (NI) ipari és oktatási célú termékei, amelyeket a debreceni leányvállalata is használ tesztelési, mérési tevékenységéhez.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék FPGA Laboratóriuma olyan oktatási célú hardvert fejlesztett az NI Hungary Kft. szakemberei segítségével, amely például képes nagysebességű multimédiás tartalmak feldolgozására, vagy a Big Data párhuzamos analíziseinek kezelésére. A program szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács volt. Továbbá külön köszönet illeti a TÜV Rheinland InterCert Kft. professzionális munkáját a kártyák minősítésének elkészítésével, mely révén elkészülhetett az FPGA kártyák CE megfelelőségi tanúsítványa.

Józsa János rektor kiemelte, hogy a mikroelektronika nagy léptékű fejlődése megköveteli a technológiák gyors adaptációját, az új mérnökgenerációk felkészítését ezek alkalmazására, használatára. Az FPGA áramkör nem csupán egy nagyon hatékony mikroelektronikai komponens, hanem a digitális rendszerek fejlesztésének egy forradalmi platformja, amely nemcsak a nagy teljesítményű egyedi, feladatorientált számítási rendszerek, hanem a beágyazott processzorokat tartalmazó heterogén eszközök, a nagysebességű digitális jel/kép és adatfeldolgozó egységek egyik fontos eleme, amelynek szerepe mind a felhőalapú számítóközpontok további fejlődésében, mind a felhasználás helyén, az elosztott intelligenciájú IoT eszközökben nagy jelentőségű. A BME VIK MIT FPGA laboratórium ezen eszközök oktatásában és kutatásában vezető szerepet vállalt hazánkban, a villamosmérnöki MSc oktatásban egy külön mellékspecializáció tárgyait kidolgozva és a hallgatók számára meghirdetve. A hardveres témájú diplomamunkák jelentős része készült az FPGA alapú technológia felhasználásával.

Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy „az eszköz oktatási célú használata óriási jelentőségű, mert további távlatokat nyit meg az informatikus és a villamosmérnök-képzés területén.”

A közös fejlesztés mellett az NI Hungary Kft. úgy döntött, hogy a piaci értéken közel 40 millió forintba kerülő FPGA kártyákat adományozás keretében biztosítja a 6 felsőoktatási intézmény számára. Ezzel az NI Hungary Kft. ismételten példát mutat, hogyan lehet az ipar 4.0 világában a felsőoktatás innovációját támogatni.

Hidas Gergely, TÜV Rheinland InterCert Kft. üzletágvezetője hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a felsőoktatásban résztvevők világszínvonalú berendezésekkel dolgozhassanak, azokon tanulhassanak.  Az NI terméke is ilyen, ezért kaphatta meg természetesen a CE minősítést. Ilyen eszközökkel biztosítható, hogy a hallgatók a diploma megszerzése után igazán hasznos munkát végezhessenek, illetve valódi karriert futhassanak be. Ezt szolgálja a TÜV-ön belüli mérnöki életpálya modell, melynek keretében várjuk a fiatal mérnök kollégákat az egyik legváltozatosabb munkahelyre.

Az adományozás eredményeként a BME MIT villamosmérnöki képzése 60 darab FPGA kártyát kapott több, mint 24 millió forint értékben, a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének Villamosmérnöki tanszéke pedig 20 darabot több, mint 8 millió forint értékben. Továbbá a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara 5 darab kártyát kap, míg a Pannon Egyetem Mérnöki Kara, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara 3-3-3 kártyát kapott.

Az NI-ról

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!