Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ne az utolsó pillanatban! Mindent az útlevélről

| 2018. 05. 30. | 17:38:00
Fontos információk a nyaralás előtt.
Ne az utolsó pillanatban! Mindent az útlevélről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a nyaralás tervezésekor, az utazást jóval megelőzően érdemes ellenőrizni a szükséges okmányok meglétét és érvényességi idejét ahhoz, hogy a nyaralás valóban a kikapcsolódásról szóljon, és ne a nyári csúcsforgalomról az ügyintézés során.

Utazás előtt a célországra vonatkozó előírások ismerete nagyon fontos, melyről a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján belül a Konzuli szolgálat cím alatt tájékozódhatunk, ahol a „Gyors tippek mielőtt útra kelne”, valamint „Utazási tanácsok országonként” címek alatt hasznos információkat tudnak szerezni az ügyfelek.  

EU-kártya

Akik gépjárművel szeretnének utazni, gondosan ellenőrizzék – a jármű műszaki állapota mellett – a szükséges dokumentumok meglétét, érvényességi idejét is (pl.: forgalmi engedély, kötelező felelősségbiztosítás, vezetői engedély stb.). Egyénileg szervezett utazás esetén különösen fontos a külföldi tartózkodás ideje alatt egészségbiztosításról gondoskodni, ezért – ha az Európai Unión belül nyaralunk – az EU-kártya igénylése ne maradjon el. Az időben történő felkészülést azért kell szem előtt tartani, mert az okmányok kiállítása jellemzően több napos eljárás keretében történik.

Útlevél

A magyar állampolgárok az útlevél iránti kérelmet SZEMÉLYESEN NYÚJTHATJÁK BE a járási hivataloknál (kormányablak, okmányiroda). Meghatalmazott útján csak abban az esetben terjeszthető elő a kérelem, ha a személyes megjelenést a kérelmező egészségi állapota – a kezelőorvos által kiállított igazolás szerint – nem teszi lehetővé.

Az ügyintézés határideje alapesetben (új útlevél igénylése, cseréje, pótlása esetén egyaránt) a kérelem beérkezését követő naptól számított 20 nap. Az ügyintézési idő első napja az igénylés benyújtásának másnapján kezdődik, melybe a postai kézbesítés napja nem számít bele.  
Az útlevél kiadásával kapcsolatos eljárási illeték differenciált, függ az útlevél érvényességi idejétől, a kérelmező életkorától, valamint az eljárás típusától (rendes eljárás vagy különleges, azaz soron kívüli, sürgősségi, azonnali).

  • Nagykorú kérelmező részére kiállított 5 évig érvényes magánútlevél illetéke 7 500 forint, a 10 évig érvényes magánútlevél 14 000 forint. 
  • 18 év alatti személy esetén amennyiben igénylés történik, és/vagy az elveszett okmány már érvénytelen volt, úgy 
  • három vagy több kiskorú gyermeket háztartásában nevelő törvényes képviselő esetén a kiskorú gyermek magánútlevele kiadásának illetéke gyermekenként 500 forint,
  • két kiskorú gyermeket háztartásában nevelő törvényes képviselő esetén a kiskorú gyermek magánútlevele kiadásának illetéke gyermekenként 1 250 forint,
  • egy kiskorú gyermeket háztartásában nevelő törvényes képviselő esetén a kiskorú gyermek magánútlevele kiadásának illetéke 2 500 forint.
  • A 65. életévét betöltött személy útlevele illetékmentes.

Sürgősségi útlevél

Az ügyfelek kérelmére az útlevélhatóság – igazgatási szolgáltatási pótdíj megfizetése mellett – rövidebb határidőn belül is kiállíthatja az úti okmányt (soron kívüli eljárásban 7 nap, sürgősségi eljárásban 3 nap, azonnali eljárásban 24 óra).

Az útlevél soron kívüli, sürgősségi és azonnali eljárás keretében történő kiállítása esetén az eljárási illetéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni: a soron kívüli (7 napon belüli) eljárás igazgatási szolgáltatási pótdíja 19 ezer forint, sürgősségi eljárásnál (3 napon belüli) 29 ezer forint, azonnali eljárásnál (24 órán belüli) 39 ezer forint. Sürgősségi, illetve azonnali útlevél igénylése esetén az elkészült okmány személyesen, törvényes képviselője vagy meghatalmazott útján KIZÁRÓLAG Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatal Központi Okmányirodai Főosztályán (1133 Budapest, Visegrádi u. 110. szám alatt) vehető át.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Húsvéti időjárás: az égiek kegyesek hozzánk
Húsvéti időjárás: az égiek kegyesek hozzánk
25-27 fok! Köszönjük, elég lesz!
Hirdetés
Hirdetés
Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt
Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt
Élő talkshow keretében ad interjút, és a színpadon ott lesz a teljes magyar válogatott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés