Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lélektani határ alatt a Debreceni Törvényszék

| 2018. 05. 17. | 17:07:00
A Debreceni Ítélőtábla a büntetőügyek 5,2 százalékát helyezte hatályon kívül.
Lélektani határ alatt a Debreceni Törvényszék
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A polgári peres ügyek 91,8, a gazdasági ügyek 87,5 százaléka egy éven belül befejeződött 2017-ben a Debreceni Törvényszék bíróságain. A közigazgatási pereknél még jobb az arány, 95,9 százalékuk egy évnél hamarabb – sőt, 84,1 százalékuk 6 hónapon belül – véget ért. A munkaügyi pereknél 91,9, büntető közvádas ügyek esetén 82,5 százalék az egy éven belüli befejezés aránya – derül ki a Debreceni Törvényszék adataiból. 

Tavaly a Debreceni Törvényszékre – civilisztikai, büntető és szabálysértési ügyszakban – összesen 76 ezer ügy érkezett. Továbbra is szabálysértési ügyekből van a legtöbb, 2017-ben csaknem 28 ezer szabálysértési ügyet iktattak, amely mintegy 5 százalékkal több a 2016-osnál. Némileg emelkedett a polgári peres ügyek (6861) és a bírósági végrehajtások (6296) száma, gazdasági ügyből és büntetőügyből viszont valamivel kevesebbet lajstromoztak. 

2017-ben első fokon 2406 büntetőper indult és 2671 ért véget. Ez azt jelenti – közölte Tatár Tímea törvényszéki sajtószóvivő –, hogy 2015-höz képest 40 százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma és most először az ezres lélektani határ alatt maradt. A Debreceni Törvényszék másodfokú tanácsaihoz tavaly 548 büntetőügyben érkezett fellebbezés, 739 jogerős ítélet született, a folyamatban lévő büntetőügyek száma ezzel csaknem a felére csökkent. 

Országos harmadik

A Debreceni Törvényszéken 2926 polgári ügy maradt folyamatban, 1,4 százalékuk két éven túli. Gazdasági perek esetén a 152 folyamatban lévő ügy 5,9 százaléka kezdődött két évnél korábban, ez ténylegesen 9 ügyet takar. A közigazgatási perek esetén a folyamatban maradt 146 ügyből nincs két éven túli, míg a munkaügyi területen a 145 per 4,1 százalékát, valójában 6 ügyet tárgyal két évnél régebb óta a bíróság. A járásbíróságokon év végén 934 büntető per maradt folyamatban, közülük 15 ügy két éven túli, amely a büntetőperek 1,6 százaléka. A Hajdúszoboszlói és a Hajdúböszörményi Járásbíróságon 1-1 két éven túli büntetőügy van, Püspökladányban viszont egy sincs.

[Beillesztett cikk: Országosan is kiterjesztik a debreceni modellt]

A Debreceni Törvényszék az 51 696 befejezett peres üggyel országos összehasonlításban a 3. helyet foglalja el a képzeletbeli dobogón, tavalyi teljesítménye a 100,7 százalékos eredménnyel jóval meghaladja a 92,3 százalékos országos átlagot.

A Debreceni Törvényszék járásbíróságain tavaly büntető ügyszakban 2671 ügyet tárgyaltak le a bírák, és a döntések 80 százaléka első fokon jogerőre emelkedett. A civil ügyszakban 8 162 első fokon lezárt ügy 91 százaléka vált első fokon jogerőssé. A fellebbezett büntető ügyek 35 százalékát egy az egyben helybenhagyta a másodfokú tanács, és csupán az ügyek 3,1 százalékát helyezte hatályon kívül.
A törvényszéki büntetőügyek több mint felénél jelentettek be fellebbezést a felek, a Debreceni Ítélőtábla a büntetőügyek 5,2 százalékát helyezte hatályon kívül, civil ügyszakban viszont egy fellebbezett ügyet sem helyezett hatályon kívül a táblabíróság.

2017-ben a tanúgondozók 874 megkeresést kaptak, a bírósági közvetítőkhöz 55 új ügy érkezett, a gyermekmeghallgató szobákban 83 kisgyermek fordult meg, a Nyitott Bíróság programjain pedig 3200 diák vett részt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Húsvéti időjárás: az égiek kegyesek hozzánk
Húsvéti időjárás: az égiek kegyesek hozzánk
25-27 fok! Köszönjük, elég lesz!
Hirdetés
Hirdetés
Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt
Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt
Élő talkshow keretében ad interjút, és a színpadon ott lesz a teljes magyar válogatott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés