Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hazajár gondozóival egy kismajom Debrecenben – VIDEÓVAL

| 2018. 05. 25. | 18:32:00
Ugyanúgy kiköveteli a törődést, mint egy csecsemő.
Hazajár gondozóival egy kismajom Debrecenben – VIDEÓVAL
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha a közeljövőben az utcán váratlanul megszólal egy sosem hallott, magas, éles hang önök mellett, s egy fiatal, szép lány vagy egy helyes férfi ezt „nyugi, majmocskám, mindjárt eszünk egy kis tápszert” felkáltással kíséri le, ne kezdjék el tekergetni a nyakukat kandi kamerára gyanakodva. Semmi különös, csak e két ember valamelyike egy kapucinusmajom bébivel tart hazafelé a munkából, vagy éppen oda, az állatkertbe. Merthogy született két héttel ezelőtt egy Apella-kölyök, amelyikkel nem törődött az anyja. Így a Nagyerdei Kultúrpark két munkatársának kell helytállni szülői szerepben, ami, ugye, 24 órás szolgálat. A most még zsebben is elférő picike így bejárja Debrecent.

Adjanak neki nevet!

– Fiatal nőstényünk, Csofika tapasztalatlannak bizonyult a 180 napos vemhességet követően és szinte azonnal eldőlt, hogy be kell avatkozunk. Hiszen nem törődött 184 grammal világra jövő újszülöttjével. A hím majmocska étvágya remek, szépen növekszik. A látogatók már a gyermeknap alkalmával, tehát ezen a hétvégén is találkozhatnak vele a gibbonházban, igaz, egyelőre csak az üvegen túlról tekinthetik meg – tájékoztatott pénteken dr. Nagy Gergely Sándor ügyvezető. Hangsúlyozta: Facebook-oldalukon várják a kreatív névjavaslatokat, hiszen az emberek nevelte majmocskának illene kifejező nevet találni.

A „pótmama” Labovszki Milla és a „pótpapa” Bajkán János feladatát talán még kalandosabbá teszi, hogy nincs gyermekük. Márpedig saját elmondásuk szerint is olyan ez a helyzet, mintha egy saját babára kellene gondot viselni. 

– Kétóránként igényli az etetést, amihez gyermektápszert használunk. Az adagok fokozatos növelése mellett jelenleg 15 milliliternél járunk, miközben a „gyermek” súlya elérte a 222 grammot. Az etetések közti időben fertőtlenítjük a folyamatosan a kölyökkel lévő plüsst, a takarót, az eszközöket. Természetesen őt is tisztába kell tenni és a fenekét is bekenjük utána, ahogy egy csecsemőét szokás. Előfordul, hogy kicsit hisztisebb, olyankor még több törődést igényel. Olykor el is kell altatnunk – avatott be Milla. Megjegyezte: védencüket később mindenképp megpróbálják visszaszoktatni a kapucinusmajmok közé, de benne van a pakliban, hogy nem fogadják el a többiek. A kézből etetett állattokkal előfordul ilyesmi.

 

János azt mondta, az elmúlt két hét elég volt kikísérletezni a majomszülőség legfontosabb parancsolatait, most abban a fázisban vannak, amikor összhangba kellene hozni a kölyök életét az övékkel. Hiszen hiába váltják egymást a jövevény mellett, a többi rájuk bízott állatra ugyanúgy figyelni kell. 

Ez persze könnyedén hangzik, de próbálták már milyen éjszaka is kétóránként felkelni megetetni egy majmot? Na, ugye.

– Akár egy gyermek, ha nem álmos, szeretné, hogy valaki szórakoztassa, törődjön vele. Ha sír, figyeljük, miként nyugszik meg gyorsabban, a plüssön vagy a kezünkben – magyarázta János.

Mit szólnak otthon a „gyerekhez”?

– Telkes mértékben elfogadták. Állatgondozónak lenni hivatás – felelték egybehangzón.

Megdobálhatják az ellenségeiket

Az állatkert többi kapucinusmajma annyira nem rajong az emberi társaságért. A gondozók persze nyugodtan bemehetnek a természetes élőhelyüket tekintve a Dél-Amerika északi, vagy mondjuk inkább úgy, hogy az Amazonas folyótól északra eső területeken őshonos emlősökhöz. De a főnököt leszámítva, aki érdeklődőbb a társainál, nem jellemző, hogy lázba hozhatnánk őket valamely produkciónkkal. Az Apella csuklyásmajmok (így is nevezik őket) 2-5 kilósok, fürge, nagy mozgásigényű jószágok, akikről azt is feljegyezték, hogy a vadonban a macskaféléket – a ragadozó madarak melletti legfőbb ellenségeiket – kődobálással riaszthatják el. Mellettük tényleg résen kell lenni: még a kétezres évek közepén Debrecenben is megesett, hogy egy példány megszökött és soha nem is találták meg.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés