Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hazajár gondozóival egy kismajom Debrecenben – VIDEÓVAL

| 2018. 05. 25. | 18:32:00
Ugyanúgy kiköveteli a törődést, mint egy csecsemő.
Hazajár gondozóival egy kismajom Debrecenben – VIDEÓVAL
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha a közeljövőben az utcán váratlanul megszólal egy sosem hallott, magas, éles hang önök mellett, s egy fiatal, szép lány vagy egy helyes férfi ezt „nyugi, majmocskám, mindjárt eszünk egy kis tápszert” felkáltással kíséri le, ne kezdjék el tekergetni a nyakukat kandi kamerára gyanakodva. Semmi különös, csak e két ember valamelyike egy kapucinusmajom bébivel tart hazafelé a munkából, vagy éppen oda, az állatkertbe. Merthogy született két héttel ezelőtt egy Apella-kölyök, amelyikkel nem törődött az anyja. Így a Nagyerdei Kultúrpark két munkatársának kell helytállni szülői szerepben, ami, ugye, 24 órás szolgálat. A most még zsebben is elférő picike így bejárja Debrecent.

Adjanak neki nevet!

– Fiatal nőstényünk, Csofika tapasztalatlannak bizonyult a 180 napos vemhességet követően és szinte azonnal eldőlt, hogy be kell avatkozunk. Hiszen nem törődött 184 grammal világra jövő újszülöttjével. A hím majmocska étvágya remek, szépen növekszik. A látogatók már a gyermeknap alkalmával, tehát ezen a hétvégén is találkozhatnak vele a gibbonházban, igaz, egyelőre csak az üvegen túlról tekinthetik meg – tájékoztatott pénteken dr. Nagy Gergely Sándor ügyvezető. Hangsúlyozta: Facebook-oldalukon várják a kreatív névjavaslatokat, hiszen az emberek nevelte majmocskának illene kifejező nevet találni.

A „pótmama” Labovszki Milla és a „pótpapa” Bajkán János feladatát talán még kalandosabbá teszi, hogy nincs gyermekük. Márpedig saját elmondásuk szerint is olyan ez a helyzet, mintha egy saját babára kellene gondot viselni. 

– Kétóránként igényli az etetést, amihez gyermektápszert használunk. Az adagok fokozatos növelése mellett jelenleg 15 milliliternél járunk, miközben a „gyermek” súlya elérte a 222 grammot. Az etetések közti időben fertőtlenítjük a folyamatosan a kölyökkel lévő plüsst, a takarót, az eszközöket. Természetesen őt is tisztába kell tenni és a fenekét is bekenjük utána, ahogy egy csecsemőét szokás. Előfordul, hogy kicsit hisztisebb, olyankor még több törődést igényel. Olykor el is kell altatnunk – avatott be Milla. Megjegyezte: védencüket később mindenképp megpróbálják visszaszoktatni a kapucinusmajmok közé, de benne van a pakliban, hogy nem fogadják el a többiek. A kézből etetett állattokkal előfordul ilyesmi.

 

János azt mondta, az elmúlt két hét elég volt kikísérletezni a majomszülőség legfontosabb parancsolatait, most abban a fázisban vannak, amikor összhangba kellene hozni a kölyök életét az övékkel. Hiszen hiába váltják egymást a jövevény mellett, a többi rájuk bízott állatra ugyanúgy figyelni kell. 

Ez persze könnyedén hangzik, de próbálták már milyen éjszaka is kétóránként felkelni megetetni egy majmot? Na, ugye.

– Akár egy gyermek, ha nem álmos, szeretné, hogy valaki szórakoztassa, törődjön vele. Ha sír, figyeljük, miként nyugszik meg gyorsabban, a plüssön vagy a kezünkben – magyarázta János.

Mit szólnak otthon a „gyerekhez”?

– Telkes mértékben elfogadták. Állatgondozónak lenni hivatás – felelték egybehangzón.

Megdobálhatják az ellenségeiket

Az állatkert többi kapucinusmajma annyira nem rajong az emberi társaságért. A gondozók persze nyugodtan bemehetnek a természetes élőhelyüket tekintve a Dél-Amerika északi, vagy mondjuk inkább úgy, hogy az Amazonas folyótól északra eső területeken őshonos emlősökhöz. De a főnököt leszámítva, aki érdeklődőbb a társainál, nem jellemző, hogy lázba hozhatnánk őket valamely produkciónkkal. Az Apella csuklyásmajmok (így is nevezik őket) 2-5 kilósok, fürge, nagy mozgásigényű jószágok, akikről azt is feljegyezték, hogy a vadonban a macskaféléket – a ragadozó madarak melletti legfőbb ellenségeiket – kődobálással riaszthatják el. Mellettük tényleg résen kell lenni: még a kétezres évek közepén Debrecenben is megesett, hogy egy példány megszökött és soha nem is találták meg.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés