Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Üzletileg is szakított a Debrecen Eye

| 2018. 04. 10. | 20:17:00
Senki sem számított ekkora érdeklődésre. Még nagyobb kerék érkezhet.
Üzletileg is szakított a Debrecen Eye
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötvenhatezer jegyet adtak el a tavalyi debreceni adventi vásár szenzációjára, a Debrecen Eye-re, vagyis a főtéren felállított óriáskerékre. A nettó 71 millió forintos forgalmat hozó attrakció vonzereje a vásár és a kísérő programok megrendezéséért most először felelős Főnixet is meglepte, amely saját üzleti kockázatára szerződött le a német üzemeltető céggel. 

A Cívishír megtudta: a tavaly november 24-től január 7-ig tartó időszakban 40 ezer 803 felnőtt, 11 ezer 676 gyermek/nyugdíjas és 3578 családi jegyet értékesítettek. Az elszámolást követően kiderült: az előzetes megállapodásnak megfelelően a Főnix Rendezvényszervező nettó árbevétele 9,4 millió forint, míg a Christian Göbel GmbH nettó 62 millió forintot keresett. Ez az összeg fedezte a kerék 200 ezer eurós (mintegy 62 millió forintos) szokásos bérleti díját. Kiderült, hogy a német vállalkozó bevételére egyébként a Főnixnek előzetesen 80 ezer eurós (24 millió forintos) garantált fedezetet is kellett vállalnia, amely jelentős teher lett volna a debreceni nonprofit cég számára, ha nem jönnek az eredmények.

A garanciavállalásra azért volt szükség, mert a német vállalkozó jelentős kockázatot vállalt azzal, hogy kiemelt időszakban – advent idején – a megszokott nyugat-európai helyszínek helyett egy számára ismeretlen városnak, Debrecennek szavazott bizalmat. A végső összegből még levonandó az óriáskerék Németországból történő ideszállításáért kötelezően kifizetett mintegy 4 millió forint. Az önkormányzati nonprofit cég ügyvezetője, Bódor Edit kiemelte, eredetileg nullszaldósra tervezték az egyenleget, ehhez képest 9,5 millió plusz bevétel keletkezett. 

Újabb hozadék, hogy az óriáskerékkel Debrecen másfél hónapon keresztül folyamatosan megjelent az országos és nemzetközi médiában és a közösségi oldalakon. A városmarketing csúcsra járatása mellett a szponzorok figyelmét is felkeltette a Debrecen Eye. A „DebreSzem” – ahogy a megyei napilap egyik szerkesztője elnevezte – a belvárosi üzleteknek és az adventi vásár szereplőinek is komoly forgalmat hozhatott.

Tömegesen is megjelentek külföldi egyetemisták

Kérdéseinkre a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az óriáskerekek üzemeltetésével foglalkozó német cég – az európai piac egyik vezető vállalata – tavaly tavasszal kereste meg őket, de akkor a virágkarneváli megjelenést az időszűke miatt már nem tudták összehozni. Hiszen egy ekkora, 33 méteres berendezésnek – a vidámparkok királynőjének – már a puszta felállítása is többféle vizsgálatot feltételez, ráadásul a programok lebonyolítását is megnehezítette volna.

– Azt azonban már akkor is világosan láttuk, hogy a lehetőséget nem szabad elengedni. Tudni kell, ezek az attrakciók Nyugat-Európában rendkívül népszerűek. Az adventi vásár esetében a szakrális programok és a gasztrokínálat vonatkozásában, úgy éreztük, képesek vagyunk az ünnepi hangulatnak megfelelni. Viszont szükségünk van olyan minőségi látványosságra amivel az előbbi kettőt kiegészítve, még több ember érdeklődését is fel tudjuk kelteni. Az érdeklődés felkeltése a vártál is jobban sikerült, mert a jegyvásárlók között megjelentek az eddig távol maradó külföldi diákok is. A Debrecenben tanuló egyetemisták az a réteg, akiket sokat emlegetünk, mondván milyen jó volna többet látni a városi rendezvényeken, ám annál nehezebben tudjuk megszólítani őket, – mutatott rá Bódor Edit.

Bódor Edit, a Debrecen Eye ünnepélyes üzembe helyezésekor

A kultúrában is kockáztatni kell!

A Cívishírnek elmondta: a német cég – az üzleti kockázatát csökkentendő – 80 ezer eurós garanciát kért, vagyis a Főnixnek ezt az összeget akkor is ki kellett volna fizetnie, ha az óriáskerékre senki nem ül fel.

Ez nem annyira meglepő, ha tudjuk, egy ilyen berendezés közel 1 milliárdos befektetést kíván, amit ki kell termelniük az üzemeltetőknek. A Főnixnél fel is lélegeztek, amikor már látható volt a látványosság iránti lelkesedés, így nem kellett izgulniuk a mintegy 24 millió forintos garantált bevétel miatt. – A legrosszabb, hideg, esős, szeles hétvégén 90 ember váltott jegyet és volt 4 ezres látogatószámot hozó szombatunk, vasárnapunk – jegyezte meg, kiemelve: az üzemeltetők profitorientált vállalkozások, amelyek oda viszik a kerekeket, ahol a legjobb üzleti feltéteket találják.

A hosszú távú együttműködés reményében a bérleti konstrukció feltételeinek kialakításakor a megrendelőnek rugalmasnak kell lenni, hiszen nagyon könnyen hoppon maradhatnak, amennyiben az ezzel foglalkozó vállalkozások úgy érzik, másutt több pénzt kereshetnek. 

Debrecen Eye idén is lesz, sőt – tudtuk meg – akár a tavalyinál is nagyobb „királynő” teheti tiszteletét a „kálvinista Rómában”.

A HVG egyébként több adventi vásárt pontozott az ár, a kínálat, a külsőségek és programok függvényében, az összevetésben a debreceni a második helyet érte el országosan, az óbudai kivételével az összes fővárosi rendezvényt lenyomva.

A Campus sem a pénzre hajtott

Az óriáskerék a tavaly júliusi Campus Fesztiválon szintén elérhető volt. Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató a Cívishírnek úgy nyilatkozott, a berendezésekért komoly verseny zajlik, amiben a keleti-európai megrendelők eleve hátránnyal indulnak a gyengébb fizetőképes kereslet miatt (vagyis az üzemeltetők nagyobb piaci kockázattal számolnak, mint Nyugaton).

– Mi például nem részesültünk a bevételből, ami három nap alatt elérte a 12 millió forintot. De nem is volt szándékunkban, fontosabbnak láttuk azt a marketingértéket, amelyet az óriáskerék hozott a Campusnak. Hihetetlen sok posztot generált a közösségi médiában, jóval többet, mint maguk a koncertek – fűzte hozzá.

A Campusnak tavaly egyáltalán azért volt esélye a látványosságra, mert az üzemeltetőnek „útba estek” egy kolozsvári fesztiválra menet. Korántsem biztos, hogy az idei Campuson lesz óriáskerék, a fesztivál szervezői még tárgyalnak az üzemeltetőkkel.

Ratalics László 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.