Hirdetés

Debreceni 21-es: a táncparkett legaranyosabb ördögei

2018.04.13. 13:48

Debreceni 21-es: a táncparkett legaranyosabb ördögei
Mártha Mercédesz és Szabó Noel (Fotók: Magánarchívum)

Noel és Mercédesz reményteljes jövő előtt.

Hirdetés

Debreceniek, akik nagy utat jártak be, mire ide- és odaértek, ahol most vannak. Sorozatunkban a helyi közélet megkerülhetetlen alakjait mutatjuk be olyan címszavakban, amit maguk választanak. Mi csak kérdezünk. Huszonegyet. Ezúttal két fiatal táncostól, akiknek már a felnőttek között is babér terem.

Cívishír: Még tinédzserek vagytok, de már felnőttek között is meghatározó párossá értetek. Mióta ropjátok?
Szabó Noel: Tizenegy éve.
Mártha Mercédesz: Én tíz éve.

Cívishír: Mercédeszt megértem, de egy fiú 7-8 évesen vajon miért a táncot választja a foci, a kézilabda, a kosárlabda vagy éppen a boksz helyett?
Szabó Noel: Én ezeket mind kipróbáltam, fociztam, kosaraztam, bokszoltam, még sakkoztam is, de beláttam , hogy egyikben sem vagyok tehetséges. A nővérem a Szombat esti láz című műsor hatására kezdett el táncolni, és amikor a szüleimmel mentünk érte, megnéztem az edzések utolsó perceit. Akkor sem gondoltam, hogy belőlem táncos lesz, ám egyszer megkérte a tánctanár, hogy álljak be, így ragadtam ott. Hat évig a nővérem volt a partnerem.

Cívishír: Debrecenben ki viszi a prímet a versenytáncban?
Mártha Mercédesz: Egyesületünkben, a Valcer Tanácstúdióban sok remek táncos van!
Szabó Noel: Tíztáncban szerintem mi vagyunk a legjobbak, külön standardben vagy latinban találunk eredményesebbeket, igaz, ők mindannyian jóval idősebbek, mint mi.

Noel és Mercédesz a latin táncokban is remek

Cívishír: Standard vagy latin táncok? Melyik a kedvenc?
Szabó Noel: A standardben erősebbek vagyunk, de indulunk a tíztánc versenyeken is.

Cívishír: Egy nagyszerű eredményetekről volt hangos a Facebook nemrég. Avassatok be!
Szabó Noel: Az eddig legjobb eredményünket nemrég értük el, a felnőtt tíztánc bajnokságon a hetedik helyen végeztünk.

Cívishír: Tíz táncfajta? Jézusmária! Az emberek többsége kiegyezne, ha egyet tudna közepesen!
Szabó Noel: Éppen ezért a versenytánc az egyik legkeményebb sport. Akkor is az lenne, ha egy páros csak a standrad, vagy csak a latin táncokra specializálódna, de a tíztánc kétszer annyi edzést és kétszer annyi pénzt igényel.

Cívishír: A latin és a standand közül mi alapján választ az ember?
Szabó Noel: A beállítottság alapján, a latin táncokhoz több lazaság kell, a standard táncoknál többet nyom a latba az elegancia, a kimértség. Hozzánk a standard táncok állnak közelebb.

Cívishír: Szép pár vagytok, mióta koptajátok egymással a táncparkettet?
Szabó Noel: Egy éve táncolunk, ami még nagyon rövid idő. Azt mondják a szakavatottak, hogy egy párnak 4-5 év is kell az összeszokáshoz.

Cívishír: Az összhangon a táncórákon túl is dolgoztok?
Mártha Mercédesz: Nem, mi nem vagyunk egy pár az életben.
Szabó Noel: A táncosoknál meglehetősen gyakori, hogy a párok az életben egy párt alkotnak, de mi nem tartozunk össze a civil életben.

Cívishír: Minden táncos olyan vékony, mint a gereblyenyél! Ti nem esztek?
Szabó Noel: Odafigyelünk az étkezésre, az egészséges életmódra. A cukor és a zsír nem a leggyakoribb alkotóeleme a táplálkozásunknak, de azért a rántott csirkét megesszük.
Mártha Mercédesz: Én sem eszem túl magam, de különösen nagy figyelmet nem fordítok a táplálkozásra a szürke hétköznapokon, pedig kéne, hiszen rám könnyen jönnek fel a kilók. Csak hát éppen elég a versenynapokon csirkemellen élni.

Cívishír: Akik ennyi időt töltenek együtt, óhattalanul összezördülnek időnként. A focisták hajba kapnak, ha a másik nem passzol. A táncosok balhéját mi váltja ki?
Mártha Mercédesz: Nem mindig látunk ugyanúgy bizonyos figurákat.
Szabó Noel: Fontos, hogy amikor bemegyünk az edzésre, oda ne vigyük be az egésznapi stresszt. Nos, ez nem mindig sikerül...

A standard a nagy kedvenc

Cívishír: Dicsérjétek egymást, mi az, ami miatt összeilletek?
Mártha Mercédesz: A jó kapcsolatunk titka az, hogy nem vagyunk együtt az életben.
Szabó Noel: Ez is igaz, mert ebben a sportban nagyon fontos, hogy emberileg jól kijöjjünk egymással. 

Cívishír: Ki a főnök a parketten?
Mártha Mercédesz: Egyértelműen Noel. Általában a fiú diktál a táncosoknál.
Szabó Noel: A döntéseket azonban közösen hozzuk meg, nem is ketten, hanem inkább hárman, a tánctanárral együtt.

Cívishír: Irigylésre méltó a bennetek lévő elszántság. Miért csináljátok, mi a cél?
Szabó Noel: Eddig az volt a cél, hogy bekerüljünk egy felnőtt bajnoki döntőbe. Ezt teljesítettük, így most már az a hosszú távú cél az, hogy valamikor bajnokságon nyerjünk. A Valcer Táncstúdió legeredményesebb párosa nyomdokaiba szeretnék lépni. Andrea Silvestri és Váradi Martina sokszoros magyar bajnokok, Világkupa-győztesek, Európa-bajnoki döntősök.

Cívishír: Engedjetek még egy kis provokációt! Nehéz lehet párkapcsolatot építeni úgy, hogy meglehetősen sok intimitás nyilvánul meg a versenytáncban köztetek. Mi a tapasztalatotok? 
Mártha Mercédesz: Nálam nincs ilyen gond, mert én momentán szingli vagyok, de Noel párja is táncos, és én kifejezetten jóban vagyok vele. Más lány talán féltékeny lenne, de aki a táncos világban jártas, az tudja, ez mivel jár.

Cívishír: Az magyarázatra szorul, hogy ha ez ember barátnője is táncos, akkor miért nem vele alkot egy párt a táncparketten?
Szabó Noel: Ő túl alacsony hozzám. Egyébként nehezen találtam rá a megfelelő táncpartnerre. Az elmúlt három évem elég zűrös volt. Három év alatt három párral próbálkoztam. Az egyik Dániában, a másik Kisteleken, a harmadik Budapesten volt, oda is költöztem mindhárom helyre. Egyik sem jött be, így kötöttem ki Mercike mellett. Amíg én Debrecentől távol kerestem a boldogulásomat, addig ő itthon nagyon sokat fejlődött.
Mártha Mercédesz: Nekem mindössze egy párom volt Noel előtt. Hét évig táncoltunk együtt, de az utóbbi időkben már nehezen jöttünk ki egymással. Nekem is jót tett a váltás.

Cívishír: Álljunk meg egy szóra! A barátnődnek azért nincs esélye veled, mert túl alacsony? Kegyetlen, diszkriminatív ez a sportág!
Szabó Noel: A tánc már csak ilyen. A standard táncban a testtartásnak is passzolnia kell, ha a lány jóval alacsonyabb, akkor a megfelelő testtartást fel sem lehet venni. A latin táncoknál már előfordulnak komolyabb magasságbeli különbségek. Standardben a férfi maximum 10 centivel lehet magasabb. Egyébként az alacsonyabb lányok sincsenek kizárva, csak nekik alacsonyabb partnert kell keresni.

Cívishír: A laikus számára a gyönyürű ruhák és a csinos nők látványa miatt varázslatos egy táncverseny. Mercédesz, miben pompázol?
Mártha Mercédesz: Én csak olyan ruhát feszek fel, ami nekem tetszik, de nyilvánvalóan előtte megbeszélem a tánctanárral és Noellel is, hogy milyen legyen a színe és a formája. Egy standard ruha akár 200 ezer forintba is kerülhet, a latin pedig 100-150 ezer forint.

Cívishír: Ha elmentek szórakozni, fel tudtok szabadulni, le tudjátok dobi a standard táncok súlyos elemeit?
Szabó Noel: Általában táncosokkal megyünk bulizni, mert a baráti társaságot is döntően táncosok alkotják, de egy-két kivételtől eltekintve ugyanúgy táncolunk, mint a többség. Én például ugyanolyan béna tudok lenni a diszkóban, mint bárki más.
Mártha Mercédesz: Én pedig bármelyik fiú szintjére le tudok menni, ha felkér táncolni egy szórakozó helyen.

Cívishír: Majka slágere szerint a kilencvenes években mindenki táncolt. Ezt el ne higgyétek! Mindenki csak lötyögött, a társastáncnak szinte nyoma sem volt már a diszkókban. Ma mi a helyzet?
Szabó Noel: A mai popzenére nem igazán lehet párostáncot járni, de azért néha jól esik a bulikban kiengedni a gőzt.
Mártha Mercédesz: Az esküvőkön van még tánc, a rokonság  tagjai ostromolnak is, hogy táncoljanak velem. A szórakozóhelyek mai zenéje tényleg nem táncra, hanem csak ugrálásra való.

Cívishír: Debrecen nagyszabású táncos bulira készül. Láthatunk majd benneteket is a hazai parketten?
Profi táncosok standard Európa-bajnokságának és latin Európa-kupának ad otthont Debrecen májusban. Ilyen rangos nemzetközi táncversenyt legutóbb 1996-ban rendeztek Magyarországon. Az esemény egyik kiegészítő programja lesz a magyar U21-es bajnokság, azon indulunk nagy reményekkel. Mindenkit nagy szeretettel várunk a Főnix Csarnokba!

Cs. Bereczki Attila

 

zenetánc

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés