Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen nagyon betalálhat ezzel a beruházással

| 2018. 04. 05. | 15:37:00
Kósa Lajos ismét beígérte a decentralizációt, aminek a révén közgyűjteményi rendszerek, országos hivatalok költözhetnek a fővárosból.
Debrecen nagyon betalálhat ezzel a beruházással
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Késedelem nélkül halad az önkormányzati tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. beruházásában – nagy reményekkel – zajló Tüzér utcai irodaház-építés. A 32 ezer négyzetméter alapterületű – három tömbből álló – „A” kategórás, LEED GOLD minősítésű épület bokrétaavatóját csütörtökön tartották. (Hagyományosan a tartószerkezet elkészülését szokták így ünnepelni az építtetők). A 10 milliárd forintos, Forest Offices nevű komplexum a szolgáltatóközponti (shared service center, vagyis SSC) szektort szolgálná ki, szeptemberben adnák át, az első cégek pedig már az év évén beköltöznének.

A Cívishír információ szerint a beruházók (a DV Zrt. 60, a HUNÉP 40 százalékos részesedéssel bír a projektcégben) már az irodaház jelentős részének bérbe adásáról előrehaladott tárgyalásokban vannak. Van olyan érdeklődő – egy nemrég Debrecen érkezett nyugati cég –, amelyik jelezte, 80 százalékos készültségben átvenné a számára szükséges irodai területet. Ami arra mutat, hogy hosszú időre terveznek a Forrestben.

A Tüzér utcaihoz hasonló műszaki színvonal egyetlen vidéki irodaház sem rendelkezik, de a fővárosban sincs olyan sok ilyen épület. A Forest iránt a konkrét tárgyalásokon túlmenően is erős az érdeklődés. A debreceni lehetőség azért piszkálja a cégek fantáziáját, mert míg az SSC-szektorban a budapesti munkaerőpiaci lehetőségek már erősen korlátozottak, a hajdúsági megyeszékhely – a legjelentősebb vidéki egyetemvárosként – nagyobb kiaknázatlan kapacitást kínálhat e téren.

Üzenet a politikának

Debrecen polgármestere a bokrétaavatón hangsúlyozta: az épület a város jelenlegi legnagyobb munkahelyteremtő beruházása, hiszen 2000-2500 új álláshely jöhet létre a Főnix Csarnok mögötti hatalmas ingatlannal. – Nem csak a nemzetközi tőke érdeklődik Debrecen iránt és nem kizárólag a helyi, magántulajdonú cégek vállalkoznak beruházásokra. A gazdaságfejlesztésben maga az önkormányzat is aktív szerepet vállal – emlékeztetett Papp László. 

A Bord Építész Stúdió (Nagyerdei Stadion, Parkerdő) által tervezett impozáns irodaház mára kezdi elnyerni a véglegeshez közelitő formáját. – Aki itt szétnéz, az láthatja – jelentette ki a polgármester –, hogy az ideális munkakörülmények létrehozása érdekében a legfelsőbb európai színvonalat is létrehozzuk. Az uniós forrásokra épülő, több mint 200 milliárd forintos az Új Főnix Terv nem csak a helyi gazdaságnak ad lökést, hanem Papp László szavai szerint lendületet hoznának, új városközpontokat is teremtenének általa, mint a Forest, a Főnix, a sportuszoda, a Kassai úti campus és persze a Nagyerdő által is fémjelzett északkeleti terület. – Az irodaház-beruházás megpezsdíti a városrészi ingatlanpiacot, ahogy a szolgáltatásokét is. Az Új Főnix Terv egésze pedig a Forrest Offices-en messze túlmutatóan, érdemben változtatja meg a városrész lakóinak életét pozitív irányban – fűzte hozzá.

A HUNÉP elnök-vezérigazgatója közölte: 2-3 héttel a saját maguknak kitűzött menetrend előtt járnak. Szűcs Gyula kiemelte, örülnek, hogy részt vehetnek a már említett nagyívű városfejlesztési tervben, egyben emlékeztetett a helyi cégek bevonásának fontosságára. – A helyi erők nélkül határidőt tartani és megfelelő minőségű munkát végezni ritkán sikerül – üzent a politikának az elmúlt évtizedekben egy sor milliárdos projektet sikeresen végrehajtó cégvezető.

Így festene a beruházás végén (Forrás: Debreceni önkormányzat)

Haszonélvező: a vidék

Kósa Lajos arról értekezett, miért partner a kormány abban, hogy Debrecen a Kárpát-medence keleti felének régióközpontjává váljon. Ehhez viszont – mutatott rá – a városnak be kell futnia azt a fejlődési, fejlesztési ívet, ami által a mai 200 ezres lakosságszám negyedmillióssá válik, illetve a nappali lélekszám a 300 ezer fő fölé emelkedik. Ebben segíthet, amiről a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter ismét beszélt: a közigazgatás decentralizálása. – A kormány határozott ebben a kérdésben, a mai informatikai rendszerek ugyanis lehetővé teszik. Ennek természetesen nem csak Debrecen lehet a haszonélvezője – jegyezte meg. E tárgyban a politikus februárban úgy nyilatkozott, „ha a következő ciklusban a kormány decentralizációs terve olyan állapotba kerül, akkor Debrecenben egészen biztosan lesz országos hatáskörű ilyen szervezet. A minisztériumtól a közgyűjteményi rendszereken át nagy, országos hivatalokig bezárólag, a cívisváros mindenre felkészült” – mondta a kampánynyitó sajtótótájékoztatóján.

Most elhangzott: ha a Fidesz–KDNP alakíthat kormányt, Kósa Lajosnak kell kormányelőterjesztést tenni abban a kérdésben, mely városok felkészültek ilyen szervezetek fogadására.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.