Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

De ki szorongatja meg Pósán Lászlót?

| 2018. 04. 04. | 16:39:00
Botrányhős, kétfarkú, helyi különc és egykori polgármester-jelölt is indul a 2-es debreceni választókerületben. Meg persze néhány kókler.
De ki szorongatja meg Pósán Lászlót?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összesen 103 jelölt pályázik a 6 egyéni választókerületi országgyűlési képviselői székre Hajdú-Biharban. Közülük legalább hatvanan maguk sem gondolják komolyan az indulást, kampányt ugyanis sem a hagyományos, sem a közösségi médiában nem folytatnak, közéleti nézeteikről, világmegváltó politikai szándékaikról mélyen hallgatnak. Egy részük bizonyára erős gyógyszeres kezelés alatt áll vagy elrabolták az ufók, ezért nem is őriz józan pillanatot arról, hogy a neve felkerült az egyéni listákra. Április 4-én, azaz szerdán a legtöbb jelölt, 25 (!), a hajdúszoboszlói székhelyű 5. számú választókerületben áll rajthoz, a legkevesebb, 13, a debreceni 2-esben. A kampány utolsó hetében járva, vegyük végig röviden, kik indulnak ez utóbbi választókerületben.

Ez is jól kezdődik…

A lista tetején Apáti-Gárdonyi Edina neve található, az Összefogás Párt jelöltje. A Facebookon csak egy hölgyet találni, akit így hívnak, nyíregyházi, s utalást sem tesz politikai érdeklődésre. Apáti-Gárdonyi Edináról nem lelhető fel más információ. A pártelnök Szepessy Zsoltnak sok van a rovásán, nemrég 4 év letöltendő börtönbüntetést szabtak rá befolyással üzérkedésért. Az ítéleti tényállás szerint csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzésében, de végül egyetlen honosítási eljárást sem indított el. Még sokra viheti!

Fegyverneki László a Nemzet és Béke párttal karöltve a közjó helyett a közpénzt vette célba: a jelöltállítás megtörtént, de valódi politikai tevékenységet végző szervezet e néven nem létezik. Jár a tockos!

Görög Jenő (LMP) a debreceni közgyűlés tagja. Elég sok ülésen jelen voltunk már, de sosem hallottuk felszólalni. 2014-ben kizárólag a kompenzációs lista révén válhatott önkormányzati képviselővé. Eszkábált egy Facebook-oldalt, bár úgy tűnik, elsődlegesen ezzel is csak az 500 ajánlás összegyűjtése volt a célja. Görög 66. a Lehet Más a Politika országos listáján.

Kőszeghy Ábel a Jobbik frakcióvezetője a debreceni közgyűlésben. Az intellektuális jobbikos ritka alfaja, aktív, mérsékelt, együttműködő figura. Facebookon rendszeresen feltűnik. Vonáéknak azonban tele lehet a hócipőjük a hajdú-bihari Jobbikkal (Ágoston-ügy, Kulcsár-ügy), mert Kőszeghy is csak a 81. az országos listán.

[Beillesztett cikk: Ki marad állva Kósa Lajos körül?]

Mándi László megértette, hogy egy politikusjelöltnek eszközként kell tekintenie a Facebookra: a debreceni könyvelő és a Momentum tavaly márciusban találtak egymásra, azóta lelkesen kommentelgeti a mozgalommal kapcsolatos híreket.

Nyíri László Ernő viszonylag ismert Debrecenben: feltűnt a Lyuhász Lyácint Bt-ben és Jancsó-filmben is, hogy csak két példát említsünk. Ezúttal a Független Kisgazda Párt jelöltjeként kerülbe reflektorfénybe. Részben máris sikerült, tekintve, hogy bejelentette: az országos elnök utasításának dacára nem lép vissza a Jobbik javára.

Orosz Attila a MIÉP-et vezetné jó szereplésre. Ha ebbéli munkájának bárki nyomát találja, kérem, értesítse szerkesztőségünket!

Meglesz az ötödik ciklus?

Az Együtt liberális politikájának szerezne szavazókat dr. Orosz Tamás, nyugdíjas egyetemi oktató. Tavaly májusban egy debreceni időközi önkormányzati választáson már belekósolt a versengésbe, akkor 3,2 százalékos eredményt ért el.

Dr. Pósán László a Fidesz országosan kevéssé ismert politikusa, viszont helyben sokat vállal. Különben valószínűleg nem tudta volna folyamatosan megvédeni az 1998-ban szerzett országgyűlési mandátumát. „Pósán doktor” – történész létére – egy veterán katona engedelmességével közvetíti a hatalom aktuális nézőpontját, ha emlékeznek, ő volt a Párt Helyi Rezsibiztosa. A választókerületében bennszülöttként mozog, az utolsó villanyoszlop is hangosan köszön neki. Nem csoda, két évtized után ennyi a tisztelet nyelvén is kijár. Pósán a 98. helyet kapta a Fidesz–KDNP országos listáján.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjeként Szabados István rendszeres légiriadókkal szüntetné meg Debrecen „alvóváros jellegét”. Egyedülálló fejlesztéssel végtagokat építene a Csonkatemplomnak. Ahogy egy vérprofihoz illik, további elképzelései habkönnyen elérhetők a Youtube-on és a Facebookon.
Az Iránytű jelöltje, Szabó Ferenc, a jelek szerint nem éppen a nyilvánosság híve, azaz semmit nem találni róla.

Varga Imre – a Munkáspárt embereként – a debreceni polgármesteri székért is elindult 2014-ben (0,87 százalék, 418 voks). A harmincas évei vége felé járó sofőr kedvenc könyve Moldova György: Kádár János című munkája, derül ki, ha rákeresnek a közösségi médiában.

És végül az MSZP–Párbeszéd által is támogatott Varga Zoltán (Demokratikus Koalíciós), a látványpolitizálás helyi csimborasszója, a dörgedelmes politikai kommünikék Tolsztoja, akinek a gátlástalanságát titokban a fideszesek is irigyelik. Varga a debreceni „ballib” kétségkívül legszínesebb figurája, jelenleg önkormányzati képviselő, aki bejárta az MSZP-től a DISZ-en át a DK-ig vezető zarándokutat. Igyekezetét 14. hellyel honorálták a DK országos listáján.

Ratalics László

Hajdú-Bihar megye, 2. számú országgyűlési választókerület (székhely: Debrecen)

  • Apáti-Gárdonyi Edina (Összefogás Párt)
  • Fegyverneki László (Nemzet és Béke)
  • Görög Jenő (LMP)
  • Kőszeghy Ábel (Jobbik)
  • Mándi László (Momentum)
  • Nyiri László Ernő (FKGP)
  • Orosz Attila (MIÉP)
  • Dr. Orosz Tamás (Együtt)
  • Dr. Pósán László (Fidesz–KDNP)
  • Szabados István (Magyar Kétfarkú Kutya Párt)
  • Szabó Ferenc (Iránytű)
  • Varga Imre (Munkáspárt)
  • Varga Zoltán (DK)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.