Marhaságokról beszéltek Debrecenben
Szürkemarhából készült ételeket ismerhetnek meg a debreceniek március 29-én délután a Centrum Hotelben.
[Beillesztett cikk: Ez nem marhaság: ingyen kóstolhat Debrecenben!]
Az erről szóló sajtótájékoztatón Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke elmondta: a régiónak komoly kötődése van a szarvasmarhákhoz. Ez az állat nem csak a Hortobágy, de a magyarság jelképe is, amit magunkénak vallhatunk, hangzott el.
A puszták királyáról már a honfoglalás idején is születtek írásos emlékek, a 14. századtól kezdett el dominálni a hús jellege. A szürkéhez sok népi mesterség, tudás fűződik, amelyeket nem szabad hagynunk elveszni, tette hozzá, ezért pályázatot írtak ki az olyan települések számára, amiket a régi hajtó utak keresztül futottak. Ilyen többek között Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Nagyhegyes, Debrecen, Balmazújváros és Nádudvar is.
A közbeszerzési eljárás folyamatában tartó pályázat célja a látogatószám növelése ezekben a városokban, községekben.
Ennek keretében Balmazújvárosban kézműves házat alakítanak ki, valamint a Semsey Kastélyban is nyílik kiállítás, Hajdúböszörményben hasonlóképpen. Hajdúszoboszlón fejlesztik a Bocskai Múzeumot, Hortobágyon pedig kulturális centrumon alakítanak ki, és egy vízi színpadot is kialakítanak. A látogatószám növekedéséhez a kerékpárút kiépítésével is hozzájárulnak, mondta el Pajna Zoltán.
A pályázat lényege, hogy az emberek a természetben is töltsenek időt, és a szürkemarhára ne csak konyhai alapanyagként tekintsenek.
Baracskay Lajos, a Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke a sajtótájékoztatón kifejtette: a szürkemarha faj megmentése megtörtént, a gazdaságos tenyésztés kialakítása az új feladat számukra. Hozzátette, hogy Svájcban, Szaud-Arábiában és Kuvaitbna is megismertetik a magyarság jelképét.