Hirdetés

Ennyit még sose költött fejlesztésekre Debrecen

Cívishír

2018.02.12. 15:05

Ennyit még sose költött fejlesztésekre Debrecen
Fotó: Miskolczi János

A költségvetés számai ezt mutatják.

Hirdetés

A város egészére kiható fejlesztési politika összeállítása volt a cél Debrecen 2018-as költségvetésének kialakításakor – mondta Papp László polgármester a főbb számokról tartott hétfői sajtótájékoztatón.

A rekordok költségvetésének nevezte Papp László a büdzsét, amely minden eddiginél nagyobb, 87,4 milliárd forintos mérlegfőösszeggel készült. (Tavaly ugyanez 74,1 milliárd volt – a szerk.) A beruházási főösszeg tervezete 36,8 milliárd, ami szintén soha nem volt még ilyen magas, és lényegesen több a 2017-es 27,5 milliárdnál.

Az önkormányzat 2018-ban 2,5 milliárd forint beruházási hitelt vesz fel, ez szükséges ahhoz, hogy valamennyi tervezett fejlesztést meg tudják valósítani

- hangsúlyozta Papp László, hozzátéve, hogy

idén egyszerre több mint 100 fejlesztés zajlik majd a városban.   

A fejlesztésekről szólva a polgármester elmondta: az állami támogatásból finanszírozott Modern Városok Program (MVP) keretén belül idén a nemzetközi repülőtér repülésbiztonságát szolgáló úgynevezett ILS 2-es rendszer tervezését végzik el, elindulhat a nemzetközi iskola kivitelezéséhez szükséges közbeszerzési eljárás, és már folyamatban van a Csokonai színház kivitelezési közbeszerzési eljárásának újabb kiírása is. Utóbbira, ahogy a polgármester hangsúlyozta, azért volt szükség, hogy véletlenül is elkerüljék, hogy egy viszonylag olcsó, de szakmailag nem kellően megalapozott pályázat érkezzen a kiírásra.

Az MVP beruházásai közül kiemelte még a nagyerdei strandfürdő felújítását, amely a bontási munkálatokkal már el is kezdődött.

Béremelés a dolgozóknak

Folytatódik idén a közlekedésfejlesztés is, mintegy 30 csomópont átépítésével, és többek között a Gázvezeték utca felújításával. Két nagy csapadékvíz-elvezetési programot visz végig az önkormányzat: az egyiket a Nagysándor-telepen, a másikat a keleti városrészben, nagyjából 450-450 millió forintból.

A kertségek fejlesztésére ebben az esztendőben összesen 4,1 milliárdot költ az önkormányzat,

ebből a pénzből 750 milliót fordítanak utak aszfaltozására, sok helyen pedig, ahol nem erre nem jut pénz, a földutak stabilizálását, járhatóbbá tételét végzik el.

A polgármester beszélt arról is, hogy egyre nagyobb a nyomás az önkormányzatokon a versenyszférához képest jelentősen elmaradt bérek miatt, ezért aztán idén fizetésemelést kapnak a dolgozók, ez nem csak a polgármesteri hivatal dolgozóira, hanem a teljes önkormányzati rendszerhez tartozó állományra vonatkozik.  

A város költségvetését jövő csütörtöki ülésén fogadja el a közgyűlés.

DebrecenPapp Lászlóköltségvetés

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés