Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csúcson az albérleti árak?

| 2018. 02. 05. | 22:09:00
Van, ami gátat szabhat a további emelkedésnek.
Csúcson az albérleti árak?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Erősödő a kereslet a kiadó lakások iránt a nagyobb városokban, ennek ellenére már nem emelkednek olyan tempósan a bérleti díjak, mint korábban. Ennek hátterében a kínálati bővülés állhat – állapítja meg az ingatlan.com legfrissebb elemzése, amely a budapesti és a legnagyobb vidéki egyetemvárosok piacát vizsgálta. 

Budapesten február elején 140 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami az albérletpiacon főszezont jelentő tavaly augusztusi szinthez képest 10 ezer forintos mérséklődést jelent. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője közölte: a fővárosban továbbra is az V. kerületben a legdrágábbak a kiadó lakások, havonta átlagosan 200 ezer forintot kérnek ezekért. A másik véglet a XXIII. kerület, ahol 90 ezer forintos átlagáron lehet bérelni. 

– Egyelőre nincs szó trendfordulóról, hiszen tavaly februárhoz képest 10 ezer forinttal emelkedtek az átlagos bérleti díjak a fővárosban. Azóta 5 százalékkal nőtt a magánszemélyek által meghirdetett kiadó lakások száma, de a megyei jogú városokban is jelentős, 30 százalékot meghaladó volt a kínálatbővülés. Ami gátat szab az albérletárak emelkedésének – fogalmazott.

Miskolc sokkal olcsóbb

Az ingatlan.com adatai szerint Debrecenben február elején 90 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, ami 6 százalékos emelkedést jelent augusztushoz viszonyítva. Nagyobb mértékben drágultak a pécsi albérletek: 80 ezerről 90 ezer forintra.

Ezzel szemben Szegeden és Miskolcon lényegében stagnáltak a díjak. Szegeden február közepén havi 85 ezer forintba kerültek az albérletek, Miskolcon pedig 66 ezer forintot kellett adni, ami lényegében megegyezik a tavaly augusztusi szinttel. 

Fontos változás, hogy az idei évben már nem kell megfizetni a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást, ha a bérbeadásból származó jövedelem éves szinten meghaladja az 1 millió forintot.

Balogh László elmondta, az intézkedés fehérítheti az albérletpiacot, aminek kínálata jelentősen átrendeződik. A fővárosban például számottevően csökkent a 100 ezer forintnál olcsóbb havi bérleti díjjal meghirdetett kiadó lakásoknak az aránya. Míg tavaly januárban a magánszemélyek által feladott kiadó lakáshirdetések 33 százaléka tartozott ebbe az árkategóriába, idén januárban már csak 19 százalék. Szerinte ennek fő oka, hogy a növekvő kereslet miatt évről évre emelkedik az a minimális árszint, amennyiért elfogadható minőségű lakást lehet bérelni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés