Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szokott-e Orbán Viktor füvezni?

| 2018. 01. 25. | 20:14:00
Beszóltak a polgármesternek, ő sem maradt adós. A „Soros-terv” elleni nyilatkozatról vitatkoztak egy derekasat a debreceni közgyűlésben.
Szokott-e Orbán Viktor füvezni?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni közgyűlés csütörtökön – közel két órás vitát követően – 28 igen és 3 nem szavazat mellett elfogadta az „illegális bevándorlók korlátok nélküli, kötelező, kvóták alapján történő betelepítése és az annak végrehajtására irányuló Soros-terv” elutasítását.

A nyilatkozat szerint a debreceni önkormányzat támogatja azt, hogy akadályozzák a betelepítést segíteni kívánó szervezetek térnyerését, valamint kimondja, hogy a város a kormány mögött áll az illegális migrációval kapcsolatos – szükség szerinti – további jogszabályok alkotását illetően.

Az ülésen a visszafogott stílusáról ismert Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester közvetve leidiótázta a belőle bohócot csinálni szándékozó Varga Zoltánt (DK), akit a Jobbik cikinek nevezett.

De mi is történt azután, hogy Gondola Zsolt (Civil Fórum) elhagyta a termet („menekültté vált”, viccelődött a polgármester) az előterjesztés és a várható vita pártpolitikai színezetére tekintettel?

A piros vonal

– Az Európai Unió évek óta folyamatosan napirenden tartja a felső korlátok nélküli betelepítési kvóta tagállami bevezetését. Hangsúlyozom, Debrecenben 2015 végéig működött menekülttábor, a következményeit mindannyian láttuk, a Sámsoni út környéke élhetetlenné vált. Ezért kértük a befogadó állomás bezárását, amivel a pártok között nem voltunk egyedül – utalt a Jobbikra felvezetőjében Papp László, emlékeztetve arra a 70 ezer helyi állampolgárra, akik a 2016-os népszavazás során elutasították az illegális migrációt és a kötelező betelepítést.

– Polgármesterként ezt az álláspontot képviselem, az Európai Unió feltétlen híveként, s nem ellene, hanem az érdekében. Lehetnek emberek olyan helyzetben, amely megteremti a nemzetközi jogi alapot a befogadásukra, e szerződéseket a magyar kormány és én is tiszteletben tartjuk. Azonban a jogszabályoknak  meg nem felelő bevándorlás Európa számára nagyon komoly teher, és oly módon, ahogy ezt Brüsszel megosztaná a tagállamokkal, nem lehet végrehajtani. A civil szervezeteket illetően a piros vonal az illegális migráció támogatásánál húzódik, aki abban szerepet kíván vállalni, annak a tevékenysége nem kívánatos – jelentette ki.

Migránsokat repülővel?

A képviselői kérdések során Varga Zoltán – megjegyezve, az illegális migrációt maga sem támogatja – arról érdeklődött, füvezik-e Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a kormány tagjai, lövik-e magukat, esetleg gyógyszerre isznak-e alkoholt? S fel tudja-e mutatni a polgármester bármilyen formában a Soros-tervet? Emellett Varga – a kormánybarát médiában gyakran feltűnő, földönkívüliekhez kötődő történeiről is elhíresült Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő nyomán – azt is kérdezte, készül-e előterjesztés a „gyíkemberek és a kis szürke marslakók” betelepítésének megakadályozására?

Szegedi István (Együtt) a Debrecenben illegális tevékenységet folytató civil szervezetek nevét szerette volna megtudni. Meg azt, hogy honnan tudjuk, segítik-e a belepítést? – Ellenőrizték-e, mennyit költöttek a kapott pénzből ezek a civilek ételre, italra, kerozinra? – tréfálkozott a képviselő arra utalva, hozzák-e repülőgéppel a migránsokat. S arra is választ várt, megfigyelik-e ezeket a civil szervezeteket.

Papp László Vargának azzal vágott vissza, miszerint nem tiszteli 70 ezer debreceni véleményét, akiket „valószínűleg le is néz”. „Idióta kérdésekre” pedig nem kívánt válaszolni. A polgármester felmutatta a „Soros-tervet”, amiről azt mondta, egyebek mellett a menekültügyi rendszer újraszervezésének, évi egymillió menedékkérő uniós befogadásának és fejenkénti 15 ezer eurót két éven keresztüli biztosításáról is szól. Megjegyzendő, ezek az információk arra utalnak, hogy Papp László Soros György 2015-ös esszéjét húzta elő. Azonban a kormány „főellensége” 2016-ban módosította az általa követendőnek tartandó uniós menekültügyi irányelveket, s abban 300 ezer menedékkérőről és egyebek mellett arról ír, nem tartaná helyesnek a kötelező befogadást.

A polgármester Szegedinek azt mondta, nem feladata az esetlegesen érintett civil szervezetek nevesítése, sem a megfigyelésük. Az ő dolga: felhívni a figyelmet a veszélyre.

Önök szerint ez véletlen?

A hozzászólások alkalmával Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) nem felejtette el emlékeztetni a közgyűlést arra, hogy pártjával két fáklyás felvonulást is tartottak a tábor bezárása érdekében, de a Fidesz akkor még nem támogatta a szándékukat. A frakcióvezető kifogásolta, hogy bár több tízmilliárdos migránspropaganda folyt, a kormány és a Fidesz miért csak most, az 1300 menekült befogadása körüli hírek után kezd el különbséget tenni illegális migráns, menekült, oltalmazott, befogadott között. – Most már nagyon nehéz elmagyarázni a különbségeket illegális és nem illegális migráns között, miközben a kormány eltitkolta, mennyi oltalmazotti státuszt adott ki – mondta, odaszúrva: a kormány átverte az embereket.

[Beillesztett cikk: Elítéltetnék Debrecennel Sorost és a bevándorlást]

Ágoston Tibor (független) értetlenül áll a Soros-terv előtt, miközben Navracsics Tibor fideszes politikus, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa azt mondja, nincs Soros-terv, az csak kampányfogás. Ha a kötelező kvóta kapcsán megkérdezik a magyar állampolgárokat – folytatta –, akkor arról, hogy akarnak-e együtt élni oltalmazottakkal, miért nem? Szerinte nem csak Gyurcsány Ferenc, hanem Orbán Viktor is hazudott miniszterelnökként.

Herpergel Róbert (Jobbik) a „kötvénybizniszes migrációt” vetette a fideszes és a kereszténydemokrata képviselők szemére, 20 ezer ember jött be, mert fizetett érte, fűzte hozzá.

Madarasi István (MSZP) megtévesztőnek és a közgyűléshez méltatlannak nevezte az előterjesztést, amely „összemossa az illegális bevándorlást a hivatalosan kérelmezett menekültstátusszal”. – A korlátok nélküli kötelező betelepítési kvótát azzal a kvótának nevezett kerettel, amely nem korlátlan, hanem meghatározott mértékű, és az adott uniós tagállam dönthet a kérelmező befogadásáről. Ez nem ugyan az, amiről Önök beszélnek – hangsúlyozta, hozzáfűzve, a kormányzati törekvés lehetőséget adna a szubjektív diszkriminációra a civil szervezetetek tekintetében (vagyis a hatalom kivételezhetne).

Balázs Ákos (Fidesz) arra igyekezett rámutatni, hogy az Európai Parlament novemberben elfogadott határozata az Unió számára javaslat szintjén megfogalmazta a szponzoráció intézményét, vagyis ha egy szervezet adott tagországban jelentkezik egy befogadandó menekült anyagi támogatására, akkor az a tagország elsőbbséget élvez. Ezzel egyidőben Soros György támogatást ad debreceni civil szervezeteknek. Rakják össze ezt a három információt, Önök szerint ez véletlen? – nyomatékosította a frakcióvezető.
Széles Diána (Fidesz–KDNP) alpolgármester a keresztény értékekre épült Európa megvédésének fontosságára emlékeztetett.

Megint Orbán

Varga Zoltán viszontválaszában arról beszélt, Orbán Viktor vagy beteges hazudozó, vagy gyógyszerre iszik, vagy nettó őrült, az idő majd eldönti. – Megértem, hogy kínlódik, ebből a kormány által előírt kötelező feladatból nem lehet jól kijönni – vetette oda Papp Lászlónak, akinek az érvelését azzal söpörte le, „nyomja, mint süket a csengőt”.

– Amikor a Sámsoni úti táborból kitörtek a migránsok, az az én vagy a kormányfő őrült agyszüleménye volt, vagy valós veszély? – kérdezett vissza a polgármester.

– Tiszta ciki, hogy itt ül ez az ember, elveszi a normális vita lehetőségét. Mindenki a bohócsipkájával fog foglalkozni – érzett rá a Varga-performansz lényegére Kőszeghy Csanád Ábel.

A szavazás során a hat jobbikos módosító indítványból, mint hogy például a kormány a jövőben ne telepítsen titokban migránsokat az országba, egy sem ért célt.

Viszont Gondola Zsolt visszatért.

Ratalics László

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
A második fordulóban sorsdöntő volt.
Hirdetés
Hirdetés
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.