Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Válasszon a debreceni adventi programok gazdagságából!

| 2017. 12. 14. | 09:16:00
Könnyűzene, világzene, gyertyagyújtás és még megannyi rendezvény!
Válasszon a debreceni adventi programok gazdagságából!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Advent hagyományőrző programjai:

„Mert egy gyékényen árulunk!”
december 16-17. szombat-vasárnap, 10.00-18.00
Kölcsey Központ körfolyosó

GYÉKÉNY – Kézműves találkozó és karácsonyi vásár családi programokkal a Debreceni Művelődési Központ és a Főnix Rendezvényszervező közös szervezésében.

Még ma is gyakran hallani azt a kifejezést, hogy „egy gyékényen árul”. Mai értelmében azt jelenti, hogy két vagy több ember egyformán gondolkodik, azonos nézeteket vall, hasonlóan viselkedik. A mondás a vásári életből került a köznyelvbe. Magyarországon hosszú századokon át a belföldi kereskedelmi életben a vásár volt a legjelentősebb esemény. A kirakodóvásárokon a gyékényekre, ponyvára sok és sokféle kisebb méretű árut tudtak kirakni. Olyan áruk kerültek ide, amelyeket óvni kellett a szennyeződésektől: könyvek, füzetek, kalendáriumok, stb. De egy gyékényen nem csak egy árus portékáját lehetett megtalálni. Előfordult, hogy két szegény ember, aki szerette volna eladni portékáját, összefogott, és közösen vettek meg egy gyékényszőnyeget. Az egy gyékényen árulók egymást segítik. Hajdú-Bihar megye kézművesei egyet akarnak, éltetni a kézműves hagyományt, átmenteni a mesterségek becsületét az unokák, majdani unokák számára. Ennek érdekében összefognak, s a Kölcsey Központ folyosójának „egy gyékényén” kínálják a karácsonyfa alá szánt kézműves termékeiket.

december 16. (szombat) 10.00  Kölcsey Központ

Az idén 200 éves debreceni cukrászat jubileuma alkalmából egy 1000 szeletes torta készül. A monumentális nagyságú édességet 2017. december 16-án 10.00 órakor mutatják be Debrecenben, a Kölcsey Központ előterében. Az ember nagyságú torta a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Debrecen Megyei Jogú Város, a Debreceni Szakképzési Centrum, ezen belül a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulóinak, tanárainak, és több cukrászda így a Gara, a Mignon, a Mandula és a Kiss-Virág Cukrászda, valamint Sipos Árpád az egykori cukrászüzem vezetőjének közös összefogásával készül el, Balogh István, a megyei Cukrász Ipartestület enökének szakmai koordinálásával.  A szombati bemutatón az érdeklődők nemcsak megcsodálhatják, de meg is kóstolhatják a hatalmas cukrász remeket. Emellett játékos történeti visszaemlékezés is lesz, amelynek keretében a cukrászattal kapcsolatos kvízkérdésekre helyesen válaszolók hasznos kamarai ajándékokkal gazdagodhatnak.

11.00 Karácsonynak éjszakáján – a Szeredás együttes karácsonyi összeállítása, közreműködik Papp István színművész
14.00-15.00 kézműves foglalkozás a DMK szervezésében

december 17. (vasárnap)
11.00-12.00 kézműves foglalkozás a DMK szervezésében
14.00 Megjövendölve volt régen
adventi és karácsonyi dalok, énekek, köszöntők a magyar néphagyományból
Bárdosi Ildikó és zenésztársai közreműködésével
16.00 Makám-karácsony

A Makám a legszebb adventi, karácsonyi énekeit mutatja be az elmúlt tizenöt év terméséből. A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése. A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno-avantgard kelet-közép- európai követeként robbant a zenei életbe, a 90-es évek lemezein az afro-amerikai zene, a dzsessz elemei ötvöződtek a Makám hangzásvilágába, a zenekar legújabb korszakát tematikus, vokális lemezek sora jelzi. A rendszeres külföldi fesztivál meghívások mellett a Makám a hazai zenei élet aktív részeseként évente közel száz koncertet ad.

Karácsonyi Valceremónia
december 16. (szombat) 14.30 és 18.00, Kölcsey Központ

A Valcer Táncstúdió karácsonyi gála műsora, az idén is - immár 27 éve - hagyományosan az ünnepvárás jegyében zajlik. A Valcer család népes tábora mellett a táncszerető közönség érdeklődésére is számot tartó karácsonyi gálaműsor színes programot tartogat. Az ünnepi műsorban a társastáncosok előadása mellett az iskola néptáncos és zenetagozatos növendékei régmúlt karácsonyok hangulatát idézik.

A versenytáncosok káprázatos standard és latin szólókat mutatnak be, a formációs táncosok és a mazsorettek a karneváli táncaikból is ízelítőt adnak. A kétórás program igazi karácsonyi táncos-ajándékkosár lesz az érdeklődőknek.

Adventi Dallamok
december 17. (vasárnap) 19.00

Adventi Dallamok címmel jótékonysági fellépés lesz december 17-én este 7 órakor a Kölcsey Központ Nagytermében. A gálakoncert célja, hogy az összegyűjtött adományokkal, felajánlásokkal a debreceni önkormányzati óvodák támogassák. Az Adventi dallamok jótékonysági gálakoncertünket a gyerekekből álló Lautitia Kóruscsalád nyitja meg, akik zenei kíséretéről Kovács László Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes és Kiváló Művész vezetésével a Kodály Filharmonikusok Debrecen gondoskodik. A nyitó produkció után az MTVA komolyzenei tehetségkutatójának ifjú virtuóz tehetségei lépnek a színpadra, és varázsolják el  a támogató közönséget, akik egy-egy darabot Déki Lakatos Sándor Liszt Ferenc-díjas hegedűművésszel is előadnak. E kiváló produkciók után könnyedebb zenei átvezetéssel betekintést nyújtunk a könnyűzene világába, ahol Molnár Ferenc Caramel adja elő sokak számára ismert dalait.  A szerzemények zenekari kíséretét a Kodály Filharmonikusok Debrecen biztosítja.

Útjaink - püspökök egy asztalnál
december 19, kedd (18:00) Déri Múzeum Díszterme

A reformáció 500. évfordulója nem csak az ünneplésre adott alkalmat, hanem arra is, hogy visszaemlékezzünk arra az útra, melyet egyházaink bejártak „a szembenállástól a közösségig”.

Debrecen három püspöke - Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Fekete Károly református püspök - a reformáció jubileumi emlékéve végén közös látogatást tett Genfbe, mely ma az egyházak ökumenikus közösségének globális központja.

A kültéri programok is folytatódnak az adventi vásár területén:

december 14. csütörtök
Kossuth tér, Adventi Színpad
18.00 a Debreceni Szabadkeresztény Gyülekezet zenekara

december 15. péntek
Kossuth tér, Adventi Színpad
16.00 Adysok karácsonyi összeállítása
18.00 a Debrecen Dixieland Jazz Band
… harminchárom éve hirdetik és játsszák szívből a dzsessz örök szépségét, vidámságát, bánatát. A szerteszálló hangok, akkordok, szólók és tuttik pedig nem tűnnek el a végtelenbe… (Endes Mihály)

december 16. szombat
Régi Városháza

16.30 és 17.30 Sáli Levente élő homokanimációja
18.00 a Debreceni Szabadkeresztény Gyülekezet zenekara
Kossuth tér, Adventi Színpad
17.00 Django-karácsony: Pancastic!

december 17. vasárnap
Kossuth tér, Adventi Színpad
Harmadik adventi gyertyagyújtás
16.45 énekes hagyományőrzők vonulása a Régi Városházától, kísér Bíró Imre és zenekara
17.00 MÁRIA: adventi gondolatok a város karácsonyfája mellett, Széles Diána alpolgármesteri köszöntője, az adventi koszorú harmadik gyertyájának meggyújtása a történelmi egyházi felekezetek lelkészeinek áldásával, Püskiné Szécsi Judit református lelkipásztor és Pető Albert baptista lelkész adventi gondolatai. Közreműködnek az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, a Debreceni Népi Együttes és a Makám zenekar.
18.00 Hanukai gyertyagyújtás lesz Debrecenben, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Debreceni Zsidó Hitközség szervezésében a Piac uta és Bajcsy Zsilinszky utca sarkán.

december 18. hétfő
Kossuth tér, Adventi Színpad
17.00 a Debreceni Deák Ferenc Tehetségfejlesztő Középiskolai Szakkollégium diákjai – a Debreceni Karitatív Testület ajándéka
17.30 Őrállók dicsőítő csapat – a Debreceni Karitatív Testület ajándéka

december 19. kedd
Kossuth tér, Adventi Színpad
17.00 Suba Attila & The SoulFool Band

december 20. szerda
Kossuth tér, Adventi Színpad
17.00 Székelyhíd kórusai
Régi Városháza
18.00 Maróthy György Pedagógus Kórus

december 21. csütörtök
Kossuth tér, Adventi Színpad
18.00 az Új Remény Baptista Gyülekezet zenekara – a Debreceni Karitatív Testület ajándéka

2017. december 22. péntek
Kossuth tér, Adventi Színpad
16.00 Debreceni Sportiskola Jégkarc Egyesület bemutatója
16.10 Jazz Five-koncert – a Debreceni Karitatív Testület ajándéka
18.00 Hangácsi Márton

december 23. szombat
Kossuth tér
Negyedik adventi gyertyagyújtás

17.00 énekes hagyományőrzők vonulása a Régi Városházától
17.30 JÉZUS: a Kossuth téren ünnepi gólyalábas térjáték, Komolay Szabolcs alpolgármesteri köszöntője, az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtása a történelmi egyházi felekezetek lelkészeinek áldásával Krakomperger Zoltán római katolikus, Zuró József görögkatolikus és Nagy Gábor református lelkipásztor adventi gondolatai

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés